Nieuws > Actueel > Chocolatl


Chocolatl

Zaterdag 12 juni 2010 organiseerde Quined Games een releasedag voor het nieuwe bordspel Chocolatl. In een drietal speciaalzaken werd de lancering van dit spel gevierd: De Koperen Pion in Den Haag, De Spellenwinkel in Ingooigem (België) en De Spellenwinckel in Amersfoort. Ik heb de demonstratie in Amersfoort bezocht.


Frank (Quined Games) & Bert (Spellenwinckel)

Chocolatl duikt thematisch in de geschiedenis van de Azteken, het volk dat 800-500 jaar geleden over Mexico heerste. De god Quetzalcoatl waakt over het voedsel van de goden, cacao. Iedere speler heeft een gelijke set met 13 biedkaarten (waarde 0-12), waarvan hij er aan het begin van het spel één gedekt aflegt. Deze kaart doet niet mee en levert aan het einde bonuspunten op. Het is zaak om elke ronde jouw resterende 12 kaarten zo goed mogelijk in te zetten op de zes verschillende actievelden op het speelbord. Je zet op elke locatie twee kaarten in. Afhankelijk van de koppositie op het scorespoor worden deze kaarten op verschillende manieren ingezet (dicht versus gedeeltelijk open, alle velden in één keer versus veld voor veld).


het spel & bonusmateriaal

Op het eerste actieveld krijgt de winnaar een speelfiguur die op latere actievelden gelijke standen breekt. De laagste bieder wordt de rest van de ronde opgezadeld met een aftrek van 1 biedpunt op elke locatie. Op het tweede veld bieden drie dobbelstenen winstpunten voor de drie hoogste bieders. Op het derde veld kun je een permanente (+1) of een tijdelijke (D6) biedbonus verdienen. Op het vierde veld bouwen de hoogste bieders aan een piramide, wat tijdens het spel en bij de eindtelling de nodige punten  oplevert. Op het vijfde veld verdienen de hoogste bieders pluspunten en de laagste bieder twee strafpunten. Op het zesde veld worden elke ronde twee nieuwe biedkaarten aangeboden, waarmee je een lage kaart in jouw set kunt opwaarderen. Vooral het derde en het zesde veld verdienen voldoende aandacht. Als één medespeler aan het begin meerdere +1-fiches en sterke vervangende kaarten kan bemachtigen, zal jij het spel zeker niet winnen. Het tweede potje bevestigde mijn eerste indruk uit maart, Chocolatl is een vlot en erg leuk biedspel. Blind bieden op meer lekkernijen dan je kunt bemachtigen, dat doet mij nog steeds een beetje denken aan Morgenland. Da's een vergelijking waarmee een spel aan mijn speeltafel op een warm welkom mag rekenen.


extraatje voor de eerste kopers


Fish Fish Fish, een ander bordspel van Quined

Deze presentatie was een leuk initiatief van Quined Games en de winkeliers. De speeltafels in het zonnige Amersfoort lokten weliswaar weinig spelers, maar veel passanten waren wel geïnteresseerd in een korte toelichting en een inspectie van het mooie spelmateriaal. Vrouwelijke bezoekers leken ook zeer geïnteresseerd in het bonusmateriaal. Aan het begin van de middag schoof Anthony Daamen aan tafel. Hij is de ontwerper van Era of Inventions (werktitel), de najaarsrelease van Quined Games. Dit is een economisch ontwikkelingsspel voor 3-5 spelers.
 

Erwin BroensNieuws > Actueel >
Chocolatl


Top