Nieuws > Archief > 9801 > vervolg


Amigo

De meest interessante nieuwe titel van Amigo is ongetwijfeld Elfenland, een remake van Alan Moon's klassieker Elfenroads. In dit spel moeten de spelers zoveel mogelijk steden bezoeken. Zij maken gebruik van bizarre vervoermiddelen als trollenwagens, elfenfietsen en eenhoorns. Elfenland wijkt op een aantal punten af van het origineel. Zo heeft men de tijdrovende veiling van routefiches gedumpt. 999 Games brengt gelijktijdig een volledig Nederlandse editie uit.
Amigo komt verder met het dobbelspel Exxtra (een Knizia), het kaartspel Yoyo, een Duitse editie van AD&D en uiteraard heel veel Magic.

Eurogames

Deze uitgever goes USA en komt dit jaar met vertalingen van de Avalon Hill spellen Hannibal en Age of Renaissance. Verder mogen we een aantal "nieuwe" circuits voor Formule De verwachten.

Goldsieber

Na het succes van 1997 (grote prijzen voor Mississippi Queen en Löwenherz) kan het bij Goldsieber blijkbaar niet op. De Goldsiebertjes hebben zich laten inspireren door de rage van de afgelopen jaren: het Spiel des Jahres verder uitmelken met een expansieset. Goldsieber "trakteert" ons nu op The Black Rose, een uitbreiding voor Mississippi Queen. Gezien de beperkte diepgang van het eigenlijke spel zijn mijn verwachtingen niet al te hoog.
Andere nieuwe titels: Edison & Co is een racespel voor uitvinders, Ido een abstract denkspel, Fossil haalt de archeoloog in ons boven, Grusel-Wusel en Katzenjammer-Blues zijn twee nieuwe kaartspellen.

Hans im Glück

Hans im Glück start het nieuwe jaar met veel energie: een tweede druk van Euphrat & Tigris en twee fonkelnieuwe spellen van onbekende auteurs.
In Freibeuter (van Reiner Stockhausen) mogen 2-4 spelers een ooglapje dragen, een papegaai op de schouder nemen en enteren dat het een lieve lust is. In dit spel probeert men als piraat goedgevulde handelsschepen te beroven. Het spelsysteem dwingt daarbij tot een zekere mate van samenwerking.
Ook in Cheops (van Klaus Paal) wordt er heel wat geplunderd. In dit spel roven 2-5 spelers een piramide leeg. Men probeert de gestolen schatten voor een goede prijs te verkopen. Een goede prijs krijg je niet zomaar; soms moet je speculeren.

Jumbo

In tegenstelling tot sommige andere grote uitgevers weet Jumbo zo nu en dan ook de verwende speler te boeien (denk maar eens terug aan spellen als Targui of Demarrage). Het heeft er alle schijn van dat ze dit jaar wederom een topper in huis hebben. Tycoon is een spel van Wolfgang Kramer en Horst-Rainer Rösner. De spelers zijn directeur van een multinational. Ze bouwen vliegroutes, hotels en fabrieken. Geld verdienen en macht vergaren, dat is het doel van dit spel.

Kosmos

De fans van Siedler kunnen hun lol op met de nieuwe expansie Städte und Ritter. Deze titel lijkt de lading aardig te dekken. Deze set biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van steden; je kunt zelfs een metropool stichten. Met de ridders zit het ook wel snor, deze jongens worden mobiel, met alle strategische mogelijkheden van dien. Ik verwacht dat Städte und Ritter het spel interessanter maakt, maar heb zo mijn vrees over de nieuwe spelduur.
Andere nieuwe titels: Durch die Wüste (een Knizia), Wettstreit der Baumeister, Wörtersee, Kraut & Rüben en Finale (een 2-persoons kaartspel).

Queen Games

Bij Queen Games zijn ze blijkbaar tevreden over het succes van Showmanager. Van dezelfde auteur (Dirk Henn) krijgen we dit jaar twee nieuwe titels voorgeschoteld: Carat en Peanuts. Helemaal nieuw zijn de spellen overigens niet. Henn heeft ze in het verleden al via zijn eigen bedrijfje uitgegeven (Peanuts heette toen nog Capone).
Queen Games komt verder met een aantal kaartspellen: Holzwurm (Kramer), Res Publica (Knizia, voorheen uitgegeven door Hexagames), Schnäppchen (van de auteur van Bohnanza) en Putsch.

Ravensburger

Wolfgang Kramer kent een productief jaar. Bij Ravensburger verschijnt Magalon, waarbij de spelers in de rol van magiërs op zoek gaan naar de Steen der Wijsheid, de Ring der Onsterflijkheid en het Amulet van Macht. Dat klinkt allemaal heel spannend. Tonga Bonga is een nieuw spel van Stefan Dorra. Het draait hier om gokken en zeilen.

Schmidt Spiele

Deze failliete uitgever is vorig jaar overgenomen door Blatz Spiele, maar de beroemde merknaam leeft voort.
Het leukste nieuws van Schmidt is ongetwijfeld de Duitse uitgave van Gipf, het abstracte denkspel van Kris Burm. Kris heeft het spel eerst in eigen beheer uitgebracht. Hopelijk wordt dit uitstekende spel, dankzij de professionele distributiekanalen van Schmidt/Blatz, commercieel een succes.Nieuws > Archief > 9801 >
vervolg


Top