Update: 03-09-12

Nieuws > Actueel


03-09-12: nieuwe website

De nieuwe editie van deze website is klaar. De opvolger van deze website is te vinden via bordspeler.nl. Op de nieuwe site draait de nieuwsvoorziening inmiddels op volle toeren. Deze groene site is hiermee geparkeerd als archief. Je hoeft hier geen nieuwsberichten en recensies te verwachten.

12-08-12: nieuwe Nederlandse spellen

White Goblin Games heeft de afgelopen week maar liefst acht Spielreleases aangekondigd, waaronder een familielid van Revolver en een Rattus kaartspel. Je kunt de nieuwe spellen voorbestellen op de WGG website.

Ook de voormalige QWG-partner Quined Games zit niet stil. Zij werken aan een gelikt vormgegeven nieuwe 'Master Print' editie van het uitstekende bordspel Homesteaders. Er zit verder een uitbreiding van het bordspel Carson City in de pijpleiding.

999 Games heeft van de week gemeld dat de release van Star Trek Catan is uitgesteld tot 2013.

12-08-12: intern nieuws

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat de nieuwsvoorziening op deze website de laatste tijd op een laag pitje staat. Dit wordt veroorzaakt door een stoeipartij met Wordpress, die in de loop van september hopelijk een mooie nieuwe website oplevert. Het was een begin met vallen en opstaan en mislukte experimenten. Ik weet nu welk 'Wordpress theme' ik nodig heb om de gewenste site te bouwen. Dit kost een paar centen, maar dan kan ik de komende weken echt aan de slag. Wil je ondertussen toch een beetje bijblijven? Mijn spellennieuwsvoorziening via Twitter loopt nog steeds op volle toeren.

29-07-12: nieuws van de Goblins

White Goblin Games presenteert vanaf morgen de acht nieuwe titels die op Spiel 2012 worden uitgebracht. Op hun Facebook pagina wordt elke dag een titel onthuld. De achtdaagse eindigt met een blijde boodschap voor de fans van Rattus.

Voor de Nederlandse markt zit ook het een en ander in de pijpleiding. Oereka! is een partyspel, waarin de spelers bouwen, knuppelen en communiceren met oerkreten. De Heersers van de Nijl is een leuk kaartspel over het planten en oogsten van gewassen. In Michael Schacht's kaartspel Call to Glory verhuist het spelsysteem van Crazy Chicken naar Japan. Het spel bevat nieuwe varianten en is nu geschikt voor 2-4 spelers. Dit najaar verschijnen verder twee uitbreidingen van Revolver, Hinderlaag langs Gunshot Trail en De jacht is geopend. Binnenkort zijn er ook nog speciale Revolver-sleeves te verkrijgen, waarmee je jouw speelkaarten kunt beschermen.

29-07-12: Q&A in het dorpscafé

Deze week zijn Inka en Markus Brand te gast bij het toonaangevende spellenportaal Bordspelmania. Forumbezoekers hebben de komende week de kans om deze spelauteurs het hemd van het lijf te vragen. Inka en Markus zijn in Nederland met name bekend van de bordspellen De Koningsburcht en het Kennerspiel des Jahres Het Dorp. Aan deze Q&A is een prijsvraag gekoppeld, waarmee je het laatstgenoemde spel kunt winnen.

16-07-12:  nieuws uit Afrika

Na Jambo is het een logische stap. White Goblin Games komt met een Nederlandse editie van Waka Waka. In dit nieuwe bordspel van Rüdiger Dorn verzamelen 2-4 Afrikaanse handelaren verschillende soorten goederen, waarmee ze opdrachten moeten vervullen. Meer informatie: Kosmos.

Kosmos heeft dit jaar een tweede Afrikaanse lekkernij, het tweepersoonsspel Targi. Dit uitstekende worker placement spel was genomineerd voor het Kennerspiel des Jahres. Ook dit was een mooie titel voor White Goblin Games, maar deze licentie is alsnog door 999 Games bemachtigd. Meer informatie: Kosmos.

09-07-12: Spiel des Jahres 2012

De Jury Spiel des Jahres heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de resterende twee Spiel des Jahres verkiezingen van 2012. Het beste kinderspel was al in juni gekozen. Het beste familiespel (Spiel des Jahres) is Kingdom Builder van Donald X. Vaccarino (uitgever: Queen Games). Dit is voor zowel de auteur (Dominion in 2009) als de uitgever (Alhambra in 2003) de tweede winst bij deze commercieel belangrijke spellenprijs. Het beste expertspel (Kennerspiel des Jahres) is Village van Inka & Markus Brand (uitgever: Eggert Spiele). Laatstgenoemde titel is sinds kort in Nederland verkrijgbaar als Het Dorp van 999 Games.

02-07-12:  Speelgoed v/h Jaar

De jury van de verkiezing Speelgoed v/h Jaar heeft de nominatielijsten van 2012 bekendgemaakt. Het uitstapje naar een eigen Spel van het Jaar verkiezing is dit voorjaar al in de koelkast beland, men keert terug naar de traditionele cocktail van spellen, spullen en speelgoed. Het enige verschil met vroeger is de aparte categorie voor spellen vanaf 12 jaar.

Hebben ze er dit jaar iets van gebakken? Welnee! In de laatstgenoemde categorie zijn bijvoorbeeld Stenen Tijdperk en 30 Seconds van 999 Games genomineerd. Niks mis met deze spellen, maar ze zijn al wel een paar jaar op de markt. Een jury die deze titels in 2012 nomineert, heeft wat mij betreft een paar steken los. Geluk bij een ongeluk, de Nederlandse Spellenprijs krijgt zo vanzelf meer waarde. Dit hadden laatstgenoemden vast niet verwacht in deze door organisatorisch en publicitair broddelwerk gedomineerde jaargang.

Je vindt de volledige lijst bij Speelgoed + Hobby. De verkiezing begint in de loop van augustus. De winnaars worden op 7 november bekendgemaakt.

01-07-12:  Noorderspel

De spellenbeurs Noorderspel keert dit jaar terug naar het centrum van Groningen. Op 29 september zijn honderden spelliefhebbers welkom in de sfeervolle Der Aa kerk, waar de belangrijkste Nederlandse spellenuitgevers hun nieuwste titels zullen presenteren. Deze dag speelplezier kost je slechts 2 euro, waarbij je gratis meespeelt in een verloting van spellen. Noorderspel wordt georganiseerd door de Groningse spellenwinkel Wirwar, die hiermee zijn 20-jarig jubileum viert.
Meer informatie: Noorderspel.

In het kader van deze beurs wordt een spelontwerpwedstrijd georganiseerd. Je kunt t/m 30 augustus jouw originele spelontwerp inzenden. Tijdens de beurs zullen experts van 999 Games, White Goblin Games en Rabenhaupt de finalisten beoordelen.
Meer informatie: spelontwerpwedstrijd.

01-07-12:  Het Dorp

De releaseplanning van 999 Games is vaak zo grillig als het weer. Eind juni verscheen plotseling een van de najaarsreleases in de spellenwinkels: het bordspel Het Dorp van het Duitse echtpaar Inka en Markus Brand. Ik heb het Duitse origineel de afgelopen maanden vaak op tafel gehad. Ik durf zonder blikken of blozen te beweren dat dit het beste 999-spel sinds 2009 is. Warm aanbevolen!
Meer informatie: 999 Games overzicht.

Het spellennieuws van het tweede kwartaal vind je in het archief.


Nieuws > Actueel


Top