Update: 13-04-04

Nieuws > Releases > 999Games > Archief II

999 Games

Website


Carcassonne II Auteur: Wrede 

release: dec 2002

Carcassonne - Jagers en Verzamelaars is een legspel dat op het eerste gezicht weinig toevoegt aan het origineel. Ook hier leg je tegels, plaats je figuren en verdien je daarmee winstpunten. In dit spel bestaat het landschap uit riviertjes, meren, bossen en weiden. Als je iets verder kijkt, vind je toch een paar leuke nieuwe spelelementen. In bossen met goudklompjes kun je een bonustegel verdienen. Met één van deze tegels kun je in één klap de controle over een weiland grijpen. Op de weilanden verdien je winstpunten met de daar afgebeelde dieren, maar moet je soms punten aftrekken voor tegels met tijgers. Naast de bekende poppetjes beschikt iedere speler over twee hutten. Met zo'n hut kun je bij de eindtelling veel punten verdienen voor de vissen in het desbetreffende rivierenstelsel. Deze versie biedt meer interactie en levert daardoor een leuker spel op.

Magelaen Auteur: Lehman 

release: nov 2002

Een veilingspel voor 3-6 spelers. Iedere speler beschikt over een startkapitaal, waarmee hij beroemde ontdekkingsreizigers probeert te werven. Deze bieden hun diensten aan via een veiling, waarin kaartjes worden geveild. Vervolgens worden de ontdekkingsreizigers op pad gestuurd, waarbij ze hun beschermheer goud en/of roem opleveren. Goud heb je nodig voor de volgende veilingen, roem om het spel te winnen. Bij latere veilingen zijn steeds minder kaartjes beschikbaar, een goede planning is belangrijk.

Tyros Auteur: Wallace

release: nov 2002

Een strategisch bordspel voor 3-4 spelers. Het spelbord toont de Middellandse Zee in de klassieke oudheid. Deze landkaart is verdeeld in velden, die overeenstemmen met de 32 landschapskaartjes die in de loop van het spel op het bord worden gelegd. Iedere speler beschikt aan het begin over 10 schepen en 10 steden in zijn eigen kleur. Via onderhandelingen en de ruil van handelskaarten proberen de spelers in vier koninkrijken steden en havens te stichten. Deze koninkrijken worden niet door de spelers bestuurd, maar zijn voor iedereen toegankelijk. De waarde van de steden hangt af van de grootte van het desbetreffende koninkrijk. Hoe groter het rijk, des te meer winstpunten zijn er te verdienen. Aan het begin van elke spelronde groeien de koninkrijken. Het hangt van de spelers af welke rijken groeien en welke klein worden gehouden. Naast de punten voor losse steden en schepen, kun je bonuspunten verdienen door in elk rijk minstens één stad te bezitten en in één rijk de meeste steden.

Boonanza Auteur: Rosenberg 

release: okt 2002

Een kaartspel voor 3-5 spelers. De spelers verbouwen en verhandelen bonen. De speelkaarten bestaan uit acht bonensoorten, die in verschillende hoeveelheden voorkomen. Op elke kaart staat vermeld tegen welke koers je een bepaald aantal van die bonensoort kunt verkopen. Drie zeldzame tuinbonen leveren al drie daalders op, voor vier blauwe bonen krijg je maar één daalder. Als je met de goedkope bonen wilt scoren moet je veel kaarten verzamelen. De bonen teel je op je twee akkers, die elk maar één bonensoort accepteren. Dit is lastig omdat je elke beurt je eerste kaart moet uitspelen en je bovendien de volgorde van je kaarthand niet mag veranderen. Gelukkig kun je door ruilhandel met je medespelers de volgorde van je kaarthand manipuleren. Meer informatie: recensies.

Take 5! Auteur: Kramer 

release: okt 2002

Een kaartspel voor 2-10 spelers. De titel is misleidend, omdat Amigo deze zelf gebruikt voor de internationale versie van het kaartspel Hornochsen. Dit spel van 999 Games is de Nederlandse versie van 6 Nimmt!, het bekroonde zusterspel van Hornochsen. Iedere speler krijgt 10 kaarten, die hij volgens de spelregels aan een van vier rijen aanlegt. Wie de zesde kaart aanlegt, moet de eerste vijf kaarten nemen. Dit zijn minpunten. Take 5! is een origineel en geraffineerd kaartspel. Meer informatie: recensies.

Oh Hell Auteur:  

release: okt 2002

Een kaartspel voor 3-8 spelers. Dit is de Nederlandse versie van Rage, een kaartspel dat is afgeleid van het traditionele kaartspel boerenbridge. In de eerste ronde krijgt iedereen 10 kaarten. Dit aantal neemt elke ronde af. Nadat de troefkleur is gedraaid, zegt iedere speler hoeveel slagen hij deze ronde denkt te halen. Je verdient punten als je het goed hebt. Door de speciale actiekaarten verloopt het spel meestal niet geheel volgens de planning. Meer informatie: recensies.

Beestenboel Auteur: Staupe 

release: okt 2002

Een vlot reactiespel voor 2-8 jonge spelers vanaf 4 jaar. Op tafel worden dierkaarten in vijf verschillende soorten en kleuren neergelegd. Dan wordt de eerste zoekkaart omgedraaid. Hierop zijn vier dieren afgebeeld. Het is de bedoeling als eerste het vijfde missende dier te vinden. Heb je dit goed, dan win je de zoekkaart.

Regenboogslang Auteur: Pokornik

release: okt 2002

Een legspel voor 2-5 jonge spelers vanaf 4 jaar. De kleuren van de regenboogslang zijn in de war geraakt. Wie kan helpen om de kleuren te ordenen? Rood aan rood, blauw aan blauw of geel aan geel, dat is eigenlijk niet zo moeilijk. De speler met de kleurrijkste en langste regenboogslang heeft gewonnen.

Solo Auteur:  

release: okt 2002

Een kaartspel voor 2-10 jonge spelers vanaf 6 jaar. Iedere speler krijgt 8 kaarten. Wie als eerste zijn kaarten kan afleggen, wint. Maar pas op! Er zijn vervelende actiekaarten die alles in de war schoppen. SOLO is een nieuwe variant op pesten, waarbij de speciale actiekaarten het spel op zijn kop kunnen zetten.

Zeus en Hera Auteur: Borg

release: okt 2002

Dit nieuwe tweepersoonsspel was door de ontwerper eerst bedoeld als een kaartspelversie van Stratego. Het thema is verhuisd naar het Griekenland uit de klassieke oudheid, maar de relatie met het beroemde bordspel is nog steeds opvallend. De twee spelers vertegenwoordigen Hera en Zeus. Met behulp van hun eigen sets speelkaarten bestrijden ze elkaar, met het doel een gevangene (de "vlag") uit de hand of het speelveld van de tegenstander te bevrijden. Je hebt twee soorten speelkaarten. De speciale actiekaarten bieden je tal van mogelijkheden om de tegenstander lastig te vallen. De kaarten met eenheden leg je op jouw speelveld van 3 x 4 vakken. Met de eenheden in de voorste groep kun je de frontlinie van de tegenstander aanvallen. Bij een gevecht wint de eenheid met de hoogste gevechtskracht. Als je de pech hebt om op een Medusa te stuiten (de "bom"), ben je de eenheid kwijt.

De Strijd Auteur: Knizia

release: okt 2002

Een nieuw tweepersoonsspel dat zich afspeelt in Tolkien's Midden-aarde. De ene speler vertegenwoordigt de kwade machten van Sauron, de andere speler het reisgenootschap. Het spelbord toont de Gouw en Mordor, gescheiden door een hoge bergketen. Iedere speler heeft een paar actiekaarten en 9 speelfiguren, waarvan de tegenstander alleen de achterzijde kan zien (als in Stratego). Als je een figuur naar een gebied met vijanden verplaatst, wordt er gevochten. De teksten op de bij het gevecht betrokken figuren bepalen meestal meteen al wie er wint. Zo niet, bepalen de actiekaarten de uitkomst van het gevecht. Het reisgenootschap wint als Frodo Mordor bereikt. Sauron wint als hij Frodo verslaat of drie van zijn figuren de Gouw bereiken.

Sauron Auteur: Knizia

release: okt 2002

Een uitbreiding voor het bordspel In de Ban van de Ring. Nu krijg je de kans om in de huid van de slechterik te kruipen. Een van de spelers vertegenwoordigt Sauron. Met behulp van speciale actiekaarten en een Nazgûl probeer je het reisgenootschap te dwarsbomen.

Nautilus Auteurs: B&W Ditt

release: okt 2002

Het bordspel "Nautilus" voert 2-4 spelers naar een fascinerende wereld op de bodem van de zee. Daar zoeken wetenschappers naar waardevolle grondstoffen, verborgen schatten en naar sporen van het legendarische continent "Atlantis". De spelers sturen hun wetenschappers naar de bodem van de zee en stichten daar onderzoekscentra. Dit kost veel geld, dus moeten ze hun bescheiden budgetten verstandig inzetten. Je kunt overigens extra geld verdienen met het opduiken van schatten of de "verhuur" van een centrum. Het spel duurt meerdere ronden, die elk uit drie fasen bestaan. Met behulp van onderzeebootjes ga je op zoek naar goud, bodemschatten en artefacten. Tegelijkertijd probeer je jouw wetenschappers in zoveel mogelijk eigen en vreemde onderzoekscentra onder te brengen. Dit levert je tijdens het spel de nodige voordelen op en aan het einde verdien je winstpunten met wetenschappelijke roem. Deze wetenschapspunten worden vermenigvuldigd met de punten van de door jou verzamelde bodemschatten.

De website van de auteurs bevat achtergrondinformatie over dit spel.

De Piramides v/d Jaguar Auteur: Burkhardt

release: okt 2002

Een 2-persoonsspel. Het spelbord bevat twee bouwplaatsen voor piramides en een junglepad. Je moet als eerste een uit 10 kaarten bestaande piramide bouwen. Daarbij moeten de kaarten in oplopende waarde worden gespeeld en verder mag je alleen kaarten gebruiken die door je tegenstander worden aangeboden. Er zijn in totaal 40 kaarten, met de waarde 1-40. Aan het begin krijgt iedere speler er 15, de overige 10 worden ongezien uit het spel gehaald. De actieve speler kiest twee van zijn handkaarten en laat ze aan zijn tegenstander zien. Deze kiest één kaart en plaatst deze meteen in zijn piramide. De aanbieder moet de andere kaart in zijn eigen piramide plaatsen. Als je een kaart moet nemen die je niet op het eerstvolgende vrije veld kunt plaatsen, moet je deze op een andere kaart in je piramide leggen. Op deze kaart leg je vervolgens een jaguarsteen. De andere speler mag dan zijn speelfiguur op het junglepad verplaatsen. Op dit pad vind je bonusvelden waarmee je nuttige acties kunt uitvoeren. Het spel eindigt voortijdig zodra iemand gedwongen wordt een kaart met een jaguarsteen opnieuw te bedekken.

Morgenland Auteur: Breese

release: juni 2002

Dit bordspel voor 2-5 spelers is een bewerking van Keydom, de "insiders hit" van Spiel '98. Morgenland speelt zich af in het Midden-Oosten. Het spelbord bestaat uit drie secties: in de grotten zoek je naar schatten, in de stad bezoek je locaties waar je speciale acties kunt "kopen" en in het paleis ga je op jacht naar artefacten. Artefacten dienen niet alleen als winstpunten, maar staan je o.a. ook toe om toverkaarten met speciale mogelijkheden te spelen. De kern van het spel is de (geheime) inzet van fiches op de verschillende locaties. Degene die de meeste punten inzet, krijgt de bonus van de desbetreffende locatie. Een zeer leuk blufspel met prachtig artwork. Meer informatie: recensies.

Lost Cities Auteur: Knizia

release: juni 2002

Een nieuw spel in de reeks kaartspellen voor 2 personen. De spelers bouwen met hun kaarten expeditieroutes naar allerlei uithoeken van de aarde. De expedities moeten zoveel mogelijk punten opleveren. Je kunt vooraf weddenschappen sluiten om de waarde van een expeditie te verhogen, maar je loopt ook het risico dat je hiermee extra minpunten verzamelt. Meer informatie: recensies.

Carcassonne expansie Auteur: Wrede

release: april 2002

Deze set bevat materiaal voor een zesde speler en voor iedereen een extra speelfiguur waarmee je dubbele invloed uitoefent. De set bevat verder 18 landtegels met nieuwe combinaties van de bekende terreinsoorten. Sommige tegels bevatten iets nieuws, bijv. een kathedraal in een stad, waarmee je bonuspunten kunt verdienen. Verder zijn een paar scorefiches bijgevoegd, om de puntentelling overzichtelijker te maken. De eerste oplage van de Nederlandse versie bevat een leuke bonus: het materiaal van "De Rivier" is bijgevoegd.

Medina Auteur: Dorra

release: maart 2002

Medina is een bouwspel voor 3-4 spelers, dat zich afspeelt in de gelijknamige stad in het Midden-Oosten. Iedere speler beschikt over een grote voorraad houten speelstukken: gebouwen (in 4 kleuren), muren, stallen, inwoners en 4 daken. De spelers strijden om controle over de beste gebouwen. Als je een van je daken op een groep gebouwen plaatst, neem je het in je bezit en controleer je dit paleis. Je mag van elke kleur maar één paleis bezitten. Dit geeft een spanningsveld tussen afwachten en toeslaan. Aan het einde van de rit krijg je winstpunten voor je gebouwen, stallen en naburige inwoners. Erg belangrijk zijn de bonuspunten voor de grootste paleizen en de verbinding met de stadstorens. Dit is een uitstekend spel, dat niet voor niets de tweede plaats bij de Deutsche Spiele Preis heeft behaald. Meer informatie: recensies.

Babel Auteurs: Rosenberg & Dorgathen

releasedatum: nov 2001

Een nieuw 2-persoonsspel. Iedere speler beschikt aan zijn kant van het spelbord over vijf bouwplaatsen, waarop je met kaartjes tempeltorens kunt bouwen. Elke bouwplaats hoort bij een bepaald volk. Een trio kaartjes van hetzelfde volk biedt je extra opties: een toren van je tegenstander slopen, bevolking bij hem weglokken enzovoort. Het bij elkaar krijgen van zo'n trio vergt het nodige aan planning. De opties van de volken geven dit bouwspel een uiterst destructief karakter. Babel is zeker geen braaf 2-persoonsspel.

Catan kaartspel Auteur: Klaus Teuber

releasedatum: nov 2001

Op het Spellenspektakel zijn eindelijk de eerste twee uitbreidingen voor het Kolonisten van Catan kaartspel uitgeleverd: Ridders & Kooplieden en Wetenschap & Vooruitgang, twee kleine doosjes met een stapeltje nieuwe kaarten voor een pittige prijs (f 22,50 per stuk).

De Zoektocht Auteur: Peter Neugebauer

releasedatum: nov 2001

Een legspel voor 2 spelers dat zich afspeelt in Tolkien's Midden-Aarde. Door het passend leggen van verschillende landkaartjes ontstaat een landschap. Het spel begint in de Gouw, vervolgens wordt eerst een kruis van 8 * 6 kaartjes gevormd. Zodra een gebied van gelijksoortige landschapsoorten is gevormd, wordt daar een avontuurfiche in de bijbehorende kleur gelegd. Als het kruis is voltooid, plaatsen de spelers hun Hobbits op het Gouwkaartje. Vervolgens voeren de spelers om de beurt de volgende acties uit: kaartje leggen, Hobbit bewegen, kaartje trekken. De spelers bewegen hun Hobbits van landschap naar landschap en verzamelen avontuurfiches, die winstpunten of speciale eigenschappen kunnen opleveren. De speciale eigenschappen vind je op de blauwe fiches, die je echter alleen kunt bereiken met een boot. Die boot vind je tussen de grijze fiches, maar die bevatten ook allerlei gevaren. Als de gedekte kaartstapel is verbruikt, wordt met de eerder afgelegde open kaartjes gespeeld en komt uiteindelijk de Doemberg in het spel. Deze locatie kan overigens nog een paar keer wisselen. Zodra alle 48 kaartjes zijn geplaatst, vindt de finale race naar de Doemberg plaatst. De Hobbit die daar als eerste aankomt, krijgt bonuspunten.

Van het Duitse origineel van dit spel heb ik nog geen positieve recensie kunnen vinden. Dit spel wordt in het algemeen als saai en thematisch slecht uitgewerkt ervaren.

De Hobbit Auteurs: Stern & Meyers

releasedatum: okt 2001

Een bordspel voor 2-6 spelers. Iedere speler speelt een Hobbit, die probeert de schat van de draak Smaug te stelen. Voordat het zover is, heb je een lange reis te gaan. Je gooit twee dobbelstenen en mag vervolgens bewegen, op basis van de som van de stenen of je kiest één steen. Op het bord vind je tientallen velden, die bijna allemaal hun eigen betekenis hebben. Je vindt er bijv. edelstenen of Gandalfkaarten, die je nodig hebt om de avonturen heelhuids door te komen. Die avonturen bestaan uit bekende gebeurtenissen en/of raadsels uit het boek. Als je de juiste kaarten niet hebt, biedt de draaischijf je een tweede kans. Als je denkt dat je voldoende ervaringspunten hebt verzameld, kun je op weg naar Smaug. Zijn schat krijg je alleen als je met de 20-zijdige dobbelsteen lager gooit dan je totaal aan ervaringspunten en edelstenen. Volgens de eerste berichten is dit een sfeervol en mooi uitgevoerd familiespel, met een hoge geluksfactor en weinig tactische elementen.

Opvallende stommiteit: op de doos wordt niets vermeld over speelduur (45-60 minuten), aantal spelers en leeftijd (vanaf 10).

Vrienden en Vijanden Auteur: Reiner Knizia

releasedatum: sept 2001

De eerste uitbreiding voor Knizia's coöperatieve In de Ban van de Ring bordspel (niet speelbaar zonder het basisspel!). Vrienden en Vijanden bevat twee nieuwe spelborden voor de scenario's Isengard en Bree, alsmede 21 nieuwe kaarten (vrienden als Tom Bombadil, Glorfindel etc.). De set introduceert verder 30 vijandkaarten (spinnen, orcs en ander gespuis). De vijanden komen onder meer in het spel zodra je met de dobbelsteen het kaartsymbool gooit of zo'n symbool op een gebeurtenisveld bereikt. Langzamerhand ontstaat zo een rij vijanden. Zodra deze rij uit 8 of meer kaarten bestaat, hebben de spelers het spel verloren. Je kunt de vijandkaarten op verschillende manieren verslaan, o.a. door kaarten of fiches in te leveren. Als de spelers alle vijanden over de kling hebben gejaagd, winnen ze het spel door een "militaire zege".

Hallo Das! Auteur: Klaus Teuber

releasedatum: aug 2001

Een geheugenspel voor 2-4 kinderen. Op het bord liggen meerdere dasfiches, naast het bord 23 gedekte voedsel- en vuilniskaartjes. Voor het begin worden zes kaartjes kort getoond en moeten de spelers ze onthouden. Als jouw pion op een dasfiche landt, kun je punten verdienen. De op de dasfiches afgebeelde cijfers zijn winstpunten, maar ze bepalen ook hoeveel juiste voedselkaartjes je moet omdraaien om deze punten te krijgen. Tussen het voedsel bevinden zich ook vuilniskaartjes, waardoor je winstpunten moet inleveren. Winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 1996.

Rozenkoning Auteur: Dirk Henn

releasedatum: juli 2001

Een abstract denkspelletje met een toefje geluk voor twee spelers. De spelers proberen met houten schijfjes een goede positie te veroveren op een gerasterd spelbord. De plaatsing en de beweging van de schijfjes wordt bepaald door het spelen van kaartjes (doet een beetje denken aan Kahuna). Het thema is de "War of the Roses", de bedoeling is het bezetten van zo mogelijk grote aansluitende gebieden.
Meer informatie: recensies.

Hazelnootridders Auteur: Klaus Teuber

releasedatum: juli 2001

Een dobbelspel voor 3-4 kinderen. Op het spelbord vind je hazelnootstruiken, waarop de speelkaarten liggen. Daar kan je hazelnoten of struikrovers vinden. De hazelnootkaarten verzamel je om er later winstpunten mee te verdienen. Een struikroverkaart leg je weer terug. Als een medespeler later bij deze struik een kaart trekt, kun je winstpunten verdienen als je dan de juiste naam van de struikrover roept. Op het bord bevinden zich ook opslagplaatsen. Als je daar je verzamelde hazelnoten inlevert, mag je met je telblokje op de tellijst verder gaan. Als je als eerste met je telblokje het wapenvakje bereikt, ben je de moedigste ridder en win je het spel. Winnaar van de Deutsche Kinderspiele Preis 1997.

Afrika Auteur: Reiner Knizia

releasedatum: juni 2001

Een bordspel voor 2-5 spelers over de ontdekking van Afrika tijdens de 19e eeuw. Het spelbord toont Afrika dat is verdeeld in zeskantige velden. Met uitzondering van de vijf startvelden wordt op elk veld een fiche gelegd. Tijdens je beurt mag je twee acties uitvoeren. Daarbij verplaats je jouw speelstuk naar een ander veld, vervolgens mag je een fiche omdraaien of een kamp oprichten. Sommige fiches mag je verplaatsen, andere fiches ruil je met je medespelers, of ze leveren punten op als ze naast een van je kampen liggen. De verschillende soorten fiches kunnen op allerlei verschillende manieren winstpunten opleveren. Een leuk en vlot familiespel met een torenhoge geluksfactor.
Meer informatie: recensies.

Haas & Schildpad Auteur: David Parlett

releasedatum: juni 2001

Het spelbord is een racebaan met een aantal velden: haas, schildpad, sla en wortels. Jouw haasfiguur beweegt over het bord door het uitspelen van wortelkaarten. Grote sprongen kosten je een enorme hoeveelheid wortels. Op sommige velden kun je nieuwe wortelkaarten verdienen, die krijg je ook als je vrijwillig teruggaat naar een schildpadveld. Om de finish te halen, moet je nog meer zaken in de gaten houden: je moet je complete slavoorraad hebben opgegeten en mag ook niet teveel wortels bezitten. Het spel draait niet volledig om tactiek, speciale gebeurtenissen brengen een verrassings- en gelukselement in het spel. De Ravensburgerversie van dit bordspel voor 2-6 spelers was in 1979 het Spiel des Jahres. De versie van 999 Games is gebaseerd op een heruitgave van Abacus. Volgens de eerste berichten bevat de Nederlandse vertaling veel fouten.

Halli Galli  

releasedatum: juni 2001

Speelkaarten met fruit (van het soort goedkope "clip art") worden geschud en onder de spelers verdeeld. De hotelbel wordt midden op tafel geplaatst. Iedere speler heeft zijn eigen gedekte stapel kaarten. Als je aan de beurt bent, trek je een eigen kaart en leg je die open op je eigen aflegstapel. Zodra er vijf gelijke vruchten open liggen, is het zaak zo snel mogelijk op de bel te rammen. Lukt je dit als eerste, krijg je alle openliggende kaarten. Het is uiteindelijk de bedoeling alle kaarten te verzamelen. De winnaar is degene die alle kaarten verzamelt, of de meeste kaarten heeft als er nog maar twee spelers resteren.

De beer is los! Auteur: Rudi Hoffmann

releasedatum: juni 2001

Een toegankelijk bordspel voor 2 spelers. De ene speler is de jager, de andere speler beweegt de dieren. Als je aan de beurt bent, mag je een fiche omdraaien of een eerder omgedraaid fiche bewegen. De fiches kunnen elkaar slaan in een bepaalde rangorde: de vos vreet de eend, de jager schiet alles overhoop, de beer vreet alles op (incl. jagers en houthakkers) enzovoort. Je verdient punten door het slaan van fiches of door het in veiligheid brengen van jouw fiches. Het draaien van de fiches is een grote loterij. Als je aan het begin teveel pech hebt, doe je de rest van het spel voor spek en bonen mee. Naarmate er meer fiches zijn omgedraaid, komt er meer tactiek om de hoek kijken. Opvallend is het vette germanisme in de subtitel: een vergenoegelijke jacht voor twee.
Meer informatie: recensies.

Spokenjacht Auteur: Kai Haferkamp

releasedatum: mei 2001

In dit mooi uitgevoerde bordspel voor 2-5 spelers is één speler het spook, de andere spelers zijn de jagers die proberen het spook te vangen. De jacht speelt zich uiteraard af in een oud Engels landhuis, de favoriete omgeving van elk fatsoenlijk spook. De jagers mogen alleen bewegen via deuren, ladders en trappen, het spook kan door muren, vloeren en plafonds. De speler van het spook moet elke beurt van kamer wisselen (uitzondering: pauzekaart) en mag in principe elke kamer slechts één keer bezoeken (tenzij hij een valsspelerkaart speelt). Het spel doet enigszins denken aan Scotland Yard. Een belangrijk verschil: slechts één van de jagers wint het spel door het spook te vangen. Uiteraard wint het spook als hij de jagers tot het einde weet te ontlopen.

Isis & Osiris Auteur: Michael Schacht

releasedatum: maart 2001

Een vlot legspel voor 2-4 spelers, met het thema Egypte in de klassieke oudheid. De spelers leggen tijdens hun beurten hun eigen houten speelstukken of zogenaamde Isis & Osiris-fiches op het bord. De fiches bevatten plus- of minpunten (-4 tot +4). Aan het einde van het spel leveren je speelstukken plus- of minpunten op, afhankelijk van de naburige Isis & Osiris-fiches. Uiteraard ga je zelf voor de mooie locaties en plaats je de negatieve fiches bij je medespelers. Je moet overigens wel onthouden waar welke fiches liggen: ze worden even getoond en daarna gedekt neergelegd.

Steden & Ridders Auteur: Klaus Teuber

releasedatum: maart 2001

Deze grote expansieset voor De Kolonisten van Catan is al diverse keren aangekondigd, helaas ook net zo vaak vertraagd, maar ligt sinds medio maart eindelijk in de winkels. De set verrijkt het spel met allerlei strategische elementen, maar zorgt ook voor een verdubbeling van de speelduur. De spelers strijden met hun ridders tegen binnendringende barbaren, die even sterk zijn als het aantal steden op Catan. Als het niet lukt om de barbaren te verslaan, wordt een stad geplunderd. Daarnaast wedijveren de spelers om de bouw van drie metropolen, die twee extra punten opleveren. Hiertoe moeten de spelers hun steden ontwikkelen, met behulp van de nieuwe speelkaarten "handelswaren". Je kun een stad in drie deelgebieden ontwikkelen: politiek, wetenschap en handel. Deze ontwikkeling verloopt in drie fasen. Als jij als eerste de vierde fase van een deelgebied bereikt, krijg je een metropool. Het spel bevat nu drie dobbelstenen, een witte, een rode en een gebeurtenissteen. De combinatie van stenen bepaalt de gebeurtenis, de grondstoffenopbrengst en de ontvangst van ontwikkelingskaarten.
Steden & Ridders is bedoeld voor 3/4 spelers, met een expansie kun je het ook met 5/6 personen spelen.

RoboRally Auteur: Richard Garfield

releasedatum: winter 2000

Dit is een prachtig uitgevoerd bordspel voor 2-4 spelers over robotjes die door een fabriek racen met het doel als eerste bepaalde locaties te bereiken. De robots worden bewogen door een computerprogramma in de vorm van vijf speelkaarten. De spelers kiezen vooraf hun vijf programmakaarten en leggen deze in een bepaalde volgorde neer. Daarna worden de programmastappen één voor één uitgevoerd. Tijdens de race word je gehinderd door je medespelers (één duw en je programma kan zich zeer verrassend ontwikkelen) en moet je rekening houden met allerlei fabriekselementen (van lopende banden tot valkuilen). Het spelidee is aardig, maar helaas duurt het vaak te lang en dan valt het spel in herhaling.

Attila Auteur: Karl-Heinz Schmiel

releasedatum: najaar 2000

In dit bordspel voor 2-5 spelers vallen zes Germaanse volken het Romeinse rijk binnen. Middels speelkaarten plaats je pionnen in Romeinse provincies. Dit levert je invloed op het desbetreffende volk op, aanvankelijk één punt, later in het spel tot vier punten. Zodra er een vijfde pion in een provincie wordt geplaatst, komt het tot een conflict. Het zwakste volk wordt uit de provincie geknikkerd (de spelers kunnen de gevechtskracht overigens verhogen door het spelen van kaarten), waarna deze provincie wordt gepacificeerd. Een pacificatie kan een telling van winstpunten activeren. Per volk worden dan punten gegeven aan de twee spelers met de meeste invloed.

Carcassonne

Auteur: Klaus-Jürgen Wrede

releasedatum: najaar 2000

Het spel speelt in een tijd dat ridders het rijk beheersten, struikrovers de wegen onveilig maakten en boeren het land bebouwden. Het spelbord bestaat uit losse tegels (in de stijl van Conquistador). Iedere speler beschikt over een aantal speelstukken, die je op de verschillende "terreinsoorten" inzet om winstpunten te verdienen middels controle over deze terreinsoort. Afhankelijk van de locatie hebben de speelstukken een wisselende functie: struikrover (weg), ridder (kasteel), boer (land) of monnik (klooster). Een beurt bestaat uit het trekken van een tegel van een gedekte stapel, het passend neerleggen naast een andere tegel en eventueel het plaatsen van een van je speelstukken. Je speelstukken leveren winstpunten op: soms op de korte termijn (waarna je het stuk terugkrijgt en opnieuw kan inzetten), in andere gevallen pas aan het einde van het spel. Carcassonne is een vlot en interessant spel voor 2-5 spelers.

Kardinaal & Koning

Auteur: Michael Schacht

releasedatum: najaar 2000

Dit is een bordspel voor 3-5 spelers over macht en invloed in Europa anno 1100. In dit spel bouw je kloosters in verschillende Europese landen en plaats je raadsheren aan de hoven van die landen. De kloosters en de raadsheren worden vertegenwoordigd door houten blokjes resp. staafjes. Je mag de kloosters en raadsheren in een land plaatsen als je de juiste kaarten hebt (het aantal raadsheren wordt overigens beperkt door de hoeveelheid kloosters). Het spel kent twee momenten waarop de score wordt geteld, in het midden en aan het einde. Vooral de eindtelling is belangrijk, want dan verdien je veel punten met je raadsheren. Het is daarbij zaak de meerderheid aan raadsheren te bezitten in zoveel mogelijk naburige landen. Kardinaal en Koning is een prachtig en verfijnd spel, dat slechts 45 minuten duurt.

Machiavelli

Auteur: Bruno Faidutti

releasedatum: najaar 2000

In dit kaartspel voor 2-7 spelers bouw je aan een middeleeuwse stad. De stad bestaat uit gebouwen met verschillende kleuren. Je hebt steeds de keuze tussen het verzamelen van goud of het trekken van nieuwe bouwkaarten. Dat geld heb je nodig om nieuwe gebouwen te kunnen betalen, maar zonder bouwkaartjes heb je er weinig aan. De spelers vertegenwoordigen verder elk een ander karakter, van dief tot handelaar. Sommige karakters krijgen inkomsten uit bepaalde kleuren gebouwen en zijn vooral belangrijk door hun speciale vaardigheden. Een boeiend en gemeen kaartspelletje.

In de Ban van de Ring

Auteur: Reiner Knizia

releasedatum: najaar 2000

Het coöperatieve bordspel voor 2-5 spelers over Tolkien's wereldberoemde epos. Op 4 verschillende borden werk je de desbetreffende scenario's af. Het spelsysteem draait om het trekken van gebeurtenisfiches, het verzamelen van kaartjes en fiches en het inleveren van dezelfde kaartjes en fiches. Het spel voelt aan als een toertocht waarbij je zelf nooit aan het stuur mag zitten. Het is mooi uitgevoerd, het feit dat je moet samenwerken maakt het apart, maar verder vind ik het voornamelijk zeer saai.

La Città

Auteur: Gerd Fenchel 

releasedatum: zomer 2000

Een strategisch bordspel voor 2-5 spelers over de ontwikkeling van Italiaanse steden in de 15e eeuw. De spelers ontwikkelen hun steden in allerlei deelgebieden, van kunst tot onderwijs. Het is de bedoeling om de burgers tevreden te houden, ze niet te laten verhongeren en vooral ook te vermijden dat ze naar een andere stad verhuizen. Het spel draait om de inzet van actiekaartjes en de belangrijke kaartjes die de voorkeur van de burgers bepalen. Als jij niet aan de wensen van je burgers kan voldoen, zijn ze vertrokken voor je het in de gaten hebt. Het spelmateriaal is prachtig en bevat onder meer tientallen plastic burgertjes.


Nieuws > Releases > 999Games > Archief II


Top