Update: 03-02-10

Nieuws > Releases > 999Games > Archief I

999 Games

Website


Vasco da Gama 

Auteur: Mori

release: mei 2010

Dit bordspel voor 2-4 spelers is weer een 'plaats-arbeiders-en-optimaliseer', maar wel met een grappige twist. Om de beurt claim je een actie. Het bijzondere is dat je ook aangeeft wanneer die actie uitgevoerd zal worden, door er een volgordefiche op te leggen. Fiche 1 zal als eerste aan de beurt komen, maar kost ook het meeste geld. Aan het begin van de ronde heb je al wel een idee vanaf welk fiche het gratis wordt, maar pas aan het einde wordt het helemaal bekend. En dan kan het allemaal een stukje duurder uitvallen dan verwacht... Met acties kun je bemanning aanmonsteren, schepen kopen of uitsturen (mits bemand). Ook zijn er nog karakters in het spel, die je kunnen helpen als jij daar een actie spendeert. Uiteindelijk leveren uitgestuurde schepen winstpunten op. Hoe beter het schip, hoe beter de haven waarin het terecht kan komen. Als een haven vol is, gaan de schepen door naar plekken in de volgende haven, mits de schepen goed genoeg zijn en er daar nog plaats is, anders gaan ze uit het spel. Zolang je schepen nog in het spel zijn, krijg je er punten voor. Eerste indruk: Vasco ziet er mooi uit en is inhoudelijk de moeite meer dan waard. Het actiesysteem met de genummerde fiches is een geslaagde noviteit. De onzekerheid over het daadwerkelijke omslagpunt van gratis naar betaalde acties introduceert een toefje grilligheid, waarmee ik geen enkel probleem heb. Sterker nog, de hierdoor veroorzaakte spanning verhoogt het speelplezier.

Cardcassonne 

Auteur: Wrede

release: april 2010

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is geen Carcassonnevariant, maar een leuk en vlot verzamelspelletje met een welbekende vormgeving. Er zijn vier kleuren kaarten, die in reeksen per kleur worden afgelegd (soms dicht, meestal open). Iedere speler heeft één speelstuk, waarmee hij kaarten in een reeks kan claimen (alle kaarten links van jouw speelstuk, tot het begin van de reeks of tot een eerder gespeeld speelstuk). Als alle kaarten zijn gespeeld en alle speelstukken zijn ingezet, eindigt de ronde met een telling. De puntentelling varieert per soort: personen scoren meteen, dieren scoren meteen en blijven liggen en setjes gebouwen scoren bij de eindtelling.

Lemming Maffia 

Auteur: Rieneck

release: april 2010

Een bordspel voor 3-6 spelers. De spelers wedden op de uitkomst van een bijzondere race: de trektocht van lemmingen, die zich uiteindelijk in zee zullen storten. Met behulp van de dobbelstenen probeer je de race te beïnvloeden. 

Jakkiebak Compact 

Auteur: Zoch

release: april 2010

Een kinderspel voor 2-4 spelers. Dit is een nieuwe versie van het bekende geheugenspel Jakkiebak! Kippenkak! Het formaat is een tikje verkleind, hetzelfde geldt voor de winkelprijs.
Havana Auteur: Staupe 

release: april 2010

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De Cubaanse revolutie is voorbij, de spelers herbouwen de hoofdstad Havana. Iedere speler heeft dezelfde set met 13 actiekaarten. Daarvan mag hij er elke ronde twee gebruiken om de desbetreffende acties uit te voeren. Hij mag bijvoorbeeld geld of bouwmateriaal bemachtigen, arbeiders inhuren, zijn architect activeren, belasting heffen of dieven op pad sturen (in de stijl van Machiavelli). Aan het einde van de ronde legt iedere speler één actiekaart uit zijn hand gedekt op één van beide openliggende actiekaarten. De vervolgens omgedraaide nieuwe kaart vervangt de voorganger, die naar de eigen aflegstapel gaat. Aldus worden de actiemogelijkheden steeds beperkter. Pas wanneer je nog maar twee handkaarten bezit, krijg je de kaarten van jouw aflegstapel weer terug. Met de bouwstoffen en arbeiders kunnen de spelers gebouwkaartjes bemachtigen, die ze aan het einde van het spel winstpunten opleveren.

Boochie 

Auteur: Forrest-Pruzan

release: april 2010

Een buitenspel voor 2-4 spelers. Iedere speler werpt met een eigen bal en een ring, die je beiden zo dicht mogelijk bij een speciale dobbelsteen moet zien te krijgen. Dit is lastiger dan het klinkt, omdat je vanuit allerlei rare lichaamshoudingen moet gooien. Je houdt de score bij op een handig polsbandje.

Halli Galli Extreme 

Auteur: Shafir

release: maart 2010

Een nieuwe versie van het 'spel met de bel'. Speelkaarten met vruchten en dieren worden geschud en onder de spelers verdeeld. De hotelbel wordt midden op tafel geplaatst. Iedere speler heeft zijn eigen gedekte stapel kaarten. Als je aan de beurt bent, trek je een eigen kaart en leg je die open op jouw eigen aflegstapel. Zodra er een geldige combinatie van vruchten en/of dieren open op tafel ligt, is het zaak zo snel mogelijk op de bel te rammen. Lukt je dit als eerste, krijg je alle openliggende kaarten. Het is de bedoeling om de meeste kaarten te verzamelen.

High Five 

Auteur: ?

release: maart 2010

Een legspel voor 2-4 spelers, waarin elementen van het dobbelspel Yahtzee en het kaartspel Poker samenkomen. Het spel wordt gespeeld met kartonnen tegels en een speelbord in vier delen. De tegels tonen de bekende speelkaarten. Op het bord liggen aan het begin al vier tegels klaar. Iedere speler begint met vier eigen tegels en een joker. De actieve speler moet minstens een tegel aanleggen, waarmee hij een rij van vijf tegels voltooit. De symbolen in deze rij bepalen de score. Een paar levert maar één punt op, met een royal flush loop je lekker binnen. Aan het einde van jouw beurt trek je twee nieuwe tegels. High Five is een eigen productie van 999 Games, het eerste succes van hun bekende Bring & Try stand.

Shaun het Schaap 

Auteurs: Dorra & Reindl

release: maart 2010

Een behendigheidsspel voor 2-4 spelers. De spelertjes kruipen in de huid van een schaap. Op het driedimensionale weiland proberen ze hun eigen schapenkeutels weg te harken. Als je niet oplet en onhandig speelt, help je de concurrentie.

Op zoek naar Lutjebroek 

Auteur: ?

release: maart 2010

Een kennisspel voor 2-6 spelers. Spelenderwijs test je jouw topografische kennis van Nederland. Leg een kaart zo neer dat hij ten noorden van de kaart eronder en ten zuiden van de kaart erboven ligt. Hetzelfde geldt voor het oosten en het westen.

Fabrieksmanager 

Auteur: Friese

release: maart 2010

Een bordspel voor 2-5 spelers. Iedere speler bezit een eigen fabriek en probeert daarmee tijdens het spel een zo hoog mogelijke bedrijfswinst te realiseren. Daartoe moet je het potentieel van jouw arbeiders optimaal benutten, op de markt de juiste machines en apparatuur kopen en deze zinvol in jouw fabriekshal gebruiken. Als je stroomvretende machines gebruikt en de stijgende energieprijzen negeert, kunnen de kosten te hoog oplopen. Het spel duurt vijf rondes. Een speelronde begint met een veiling van de speelvolgorde, waarbij de spelers bieden met hun ongebruikte arbeiders. Daarna wordt de markt gevuld met fabriekstegels in zes soorten: pakhuis, machine, productierobot, personeelrobot, besturing of optimalisering. De spelers kiezen deze tegels met hun ongebruikte arbeiders, eventueel aangevuld met een bonustegel. De laatste speler kan de beste tegels activeren, maar moet in de daaropvolgende koopfase maar afwachten of er iets moois overblijft. In de koopfase gebruiken de spelers hun ongebruikte arbeiders (eventueel aangevuld met twee uitzendkrachten) om fabriektegels van de zojuist gevulde markt te kopen, die ze op lege velden in hun eigen fabriek bouwen. Je kunt een arbeider ook inzetten om een eerder gebouwde tegel uit je fabriek te slopen. Vervolgens begint de fabriek te draaien en registreren de spelers hun energieverbruik, productie en opslagcapaciteit. De voor jouw productie benodigde arbeiders plaats je in de kantine, de overige arbeiders zijn vrij (en de volgende ronde beschikbaar voor bieden en kopen). Daarna wordt de nieuwe energieprijs bepaald. In de laatste fase van een ronde berekenen de spelers hun winst en krijgen ze geld van de bank. Deze winst is het saldo van productie/opslag (de laagste van de twee) en de energiekosten (verbruik x prijs). In de laatste speelronde wordt de winst verdubbeld. Na vijf rondes wint de fabrikant met het meeste geld. Dit spel wordt in 2010 door 999 Games uitgebracht. Eerste indruk: een kostelijk en vlot spelend bordspel voor planners en bieders. 
Brug naar de Hemel Auteurs: Rieneck & Stadler

release: maart 2010

Dit bordspel voor 2-4 spelers is de opvolger van het succesvolle bordspel De Kathedraal. Ook dit spel speelt zich af in de wereld van Ken Follett's boeken. Het spel is in 4 fasen verdeeld. Elke fase bestaat uit 6 ronden. In elke ronde vindt één gebeurtenis plaats. Elke fase vertegenwoordigt een periode van meerdere jaren, waarin de spelers aan bouwprojecten deelnemen en daarmee winstpunten verdienen. Aan het einde van elke fase moeten de spelers bepaalde zaken afgeven. Kunnen ze dat niet, dan verliezen ze winstpunten (na fase IV zelfs dubbel) en worden ze ook nog eens extra gestraft. Na fase II breekt de pest uit en kunnen de spelers winstpunten verdienen door slachtoffers te verplegen. Een ronde begint met het draaien en afhandelen van een gebeurteniskaart. Sommige gebeurtenissen werken direct, andere gebeurtenissen blijven de gehele fase gelden. De actieve speler legt de gebeurteniskaart open op het daarvoor bestemde veld op het speelbord. Door de kaart te draaien, bepaalt hij het inkomen voor iedere speler en tevens hoeveel velden de gunststeen op het gunstspoor wordt verplaatst. Iedere speler krijgt als inkomen het voordeel dat met een symbool in de naar hem wijzende hoek van de gebeurteniskaart is aangegeven. Deze voordelen bestaan uit grondstoffen, geld, vroomheid, loyaliteit of medische kennis. De actieve speler krijgt ook nog eens de bonus van het gunstspoor. Daarna speelt iedere speler twee van zijn eigen actiekaarten en voert van één van deze kaarten de afgebeelde actie uit. Met deze acties verzamel je o.a. vroomheid, graan, geld en de bouwmaterialen, waarmee je kunt bijdragen aan de bouwprojecten op het bord. Na fase IV is het spel afgelopen en krijgt iedereen nog punten voor zijn resterende bouwmaterialen en geld. De speler met de meeste winstpunten wint het spel. Eerste indruk: een prima resourcemanagementspel, dat het niet moet hebben van directe interactie, maar wel van strijd om de schaarse grondstoffen en mooie gunsten. Een waardige opvolger van De Kathedraal!
Dominion Intrige Auteur: Vaccarino

release: dec 2009

Dominion - Intrige is een zusterspel van het internationaal zeer succesvolle kaartspel Dominion. Deze set bevat eigen gebieden en geldkaarten en is dus zelfstandig speelbaar. Intrige introduceert enkele leuke nieuwe kaarten, zoals combinaties van verschillende kaartsoorten of kaarten die je uit verschillende acties laten kiezen. De set ontleent zijn naam aan de pittige pestkaarten, waarmee je elkaar het leven zuur kunt maken. Meer informatie over het spelsysteem: recensie.
Set Auteur: Falco

release: dec 2009

Een denk- en reactiespel voor 2-8 spelers (oefenen in je eentje kan overigens ook). De speelkaarten hebben vier eigenschappen: symbool, kleur, aantal en vulling. Er worden 12 kaarten open op tafel gelegd, waarna de spelers razendsnel moeten combineren en reageren. Je bent daarbij op zoek naar een set van drie kaarten, waarvan de eigenschappen totaal verschillen of helemaal gelijk zijn. Dan moet je als eerste 'Set' brullen en mag je deze kaarten uit het speelveld pakken, die vervolgens worden aangevuld. De Nederlandse editie van dit spel werd tot voor kort door Ravensburger uitgegeven. Die licentie is verlopen, waardoor 999 Games deze klassieker aan de collectie kon toevoegen. Ik vind Set een erg leuk spel, zolang de vaardigheden van de deelnemers niet teveel uit elkaar lopen.

Agricola-De Veenboeren

Auteur: Rosenberg

release: dec 2009

Een uitbreiding van het bordspel Agricola. Beschrijving van de uitgever: de spelers starten in deze uitbreiding niet met uitsluitend geschikte landbouwgrond, maar ze moeten sommige delen met bos en veen eerst ontginnnen. Verder verschijnen er ook paarden op het erf. Deze vierde diersoort levert extra punten op, maar geeft bijvoorbeeld ook een hogere opbrengst bij het turfsteken. Je gezinsleden hebben hogere eisen dan in het basisspel het geval was. Zij zijn minder snel tevreden. Zo hebben ze het in de winter snel koud en blijkt het verwarmen van een boerderij geen goedkope hobby. 
X610Z  Auteur: Quantuum Magic

release: nov 2009

Een combinatie van een verzamelkaartspel in de zin van Magic en Pokémon en een loopspel op een abstract speelveld. Je probeert met een zelf samengesteld speeldeck jouw centrale speelfiguur veilig naar het finishveld te loodsen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want jouw tegenstanders belagen jouw speelfiguren met allerlei bloeddorstige creaturen. Er wordt dus menig robbertje gevochten. Meer informatie: X610Z website
Dierenmanieren Auteur: ??

release: okt 2009

Het DVD-spel Dierenmanieren op reis is ontwikkeld in samenwerking met Martin Gaus. Het spelsysteem is een combinatie van kennis en zelfbeheersing (in de zin van Can't Stop). Als je de de vragen juist beantwoordt, krijg je een puzzelstukje en mag je doorgaan. Als je tijdig stopt, zijn de puzzelstukjes veilig. Ga je te lang door en geef je een fout antwoord, ben je de puzzelstukjes kwijt.
Casper Auteur: Haferkamp

release: okt 2009

Casper en de spookschool is een kinderspel voor 2-5 spelers. Het vriendelijke spookje neemt de spelers mee naar de spookschool, waar achter de vele deuren allerlei geheimen wachten. Dankzij een goed geheugen onthoud je wat waar ligt en kun je daarmee jouw knikkers kwijtraken. Deze knikkers loos door het behendig bewegen van de deksel, zodat zoveel mogelijk knikkers in de gaten belanden. Dit was het Duitse Kinderspiel des Jahres in 2005.

Hoogspanning

Auteur: Friese

release: sept 2009

Een bordspel voor 2-6 spelers. De spelers zijn concurrerende energiebedrijven. Je probeert zo mogelijk veel geld te verdienen door verschillende steden van stroom te voorzien. Een speelronde begint met de vaststelling van de speelvolgorde. Daarna volgt een veiling van energiecentrales, waarbij iedere speler één centrale kan bemachtigen. Tijdens het spel mag je drie centrales bezitten, waardoor je gedwongen wordt om regelmatig een oude centrale te vervangen door een beter exemplaar. Op elke centrale is afgebeeld met welke grondstoffen je stroom kunt produceren, hoeveel grondstoffen je verbruikt en hoeveel steden je hiermee van stroom kunt voorzien. De verschillende grondstoffen zijn kolen, olie, afval en uranium. Er zijn ook ecologische centrales, die stroom produceren zonder grondstoffen te verbruiken. Deze grondstoffen worden in de derde stap ingekocht. Daarbij is de speelvolgorde van groot belang, want naarmate in de lopende ronde meer grondstoffen zijn verkocht, worden ze steeds duurder. In de vierde stap kopen de spelers verdeelstations in de steden op het spelbord. Afhankelijk van de speelfase is in elke stad ruimte voor 1-3 verdeelstations. Het bouwen van verdeelstations is vaak een dure grap. In de vijfde stap van een speelronde ontvang je geld voor elke stad die je via een verdeelstation van stroom hebt voorzien. Uiteraard moet je de verbruikte grondstoffen inleveren. In deze stap wordt tevens de grondstoffenmarkt aangevuld. Zodra een speler 17 verdeelstations heeft gebouwd, eindigt het spel. Dan wint de speler die de meeste steden van stroom kan voorzien. Meer informatie: recensie.
Kolonisten v/d Lage Landen Auteur: Teuber

release: sept 2009

De Kolonisten van de Lage Landen is een zelfstandig speelbare Kolonistenvariant voor 3-5 spelers. Je speelt deze versie niet op het bekende speelveld van losse tegels, maar op een vast speelbord met een kaart van Nederland en Vlaanderen. Op deze kaart zijn onder meer de belangrijkste steden afgebeeld. Daar bouwen de spelers gemeentehuizen en monumenten. Volgens de uitgever zijn de spelregels vereenvoudigd en is De Kolonisten van de Lage Landen een prima instapversie voor beginnende Kolonisten.
Mayflower Auteur: Wrede

release: aug 2009

Carcassonne: Mayflower is een nieuwe variant voor 2-5 spelers. Het toneel heeft zich verplaatst naar de Amerikaanse oostkust. De spelers zijn kolonisten, die een nieuwe wereld in westelijke richting ontdekken. Ze stichten steden, bouwen boerderijen en leggen paden aan. Uiteraard probeert iedereen zoveel mogelijk punten te scoren. De tocht naar het westen introduceert tijdsdruk in het spelsysteem. Als je te lang blijft treuzelen in het achterland, leveren onvoltooide objecten geen punten meer op. Dit is op zich best een aardig concept, maar het combineert niet goed met de bekende scoremethodes voor steden en kloosters (boerderijen). De race naar het westen gaat zo rap, dat je bijna niets kunt afbouwen.
Konijnen Hokken Auteur: Kropf

release: aug 2009

Een luchtig dobbelspelletje voor 2-7 spelers. De zeven dobbelstenen tonen de volgende symbolen: 1 konijn, 2 konijnen/2 hokken, 3 hokken, 4 hokken, 5 hokken en een wortel. De worteltjes zijn niets waard. Konijnen leveren punten op (een stapel met twee losse konijnen zelfs 10 punten), die door de hokken worden vermenigvuldigd. De hokken moet je overigens wel in oplopende volgorde sparen. Je moet elke worp minstens één konijn afleggen. Als je een volle bak gooit (konijnen en/of hokken), mag je de konijnen op een bordje markeren en deze stenen overgooien. Als je stopt, registreer je jouw punten. De volgende speler kan opnieuw starten met 7 stenen, maar mag ook verdergaan met de stenen waarmee jij bent gestopt! Als iemand 333 punten haalt, is de winnaar bekend.
Mini Regenwormen Auteur: Knizia 

release: juni 2009

Een kleine reisversie van dit luchtige dobbelspelletje voor 2-7 spelers. Op tafel liggen 16 regenwormen met verschillende waardes klaar. De actieve speler gooit de dobbelstenen en legt gelijke symbolen af. Bij de volgende worp moet je een of meer gelijke symbolen van een andere soort afleggen. Als je uiteindelijk de juiste combinatie hebt gegooid, mag je een bepaalde worm claimen. Als je geen worm weet te bemachtigen, kun je hem altijd nog uit de voorraad van een medespeler wegpikken. Deze 'pocket editie' is verpakt in een klein rond blikje (bekend van de pepermuntjes). Het spelmateriaal is gekrompen, de verkoopprijs ook.

Rinks & Lechts Auteur: Staupe 

release: juni 2009

Een geheugenspel voor 2-8 kinderen vanaf 6 jaar. Beschrijving van de uitgever: er liggen 7 agentkaarten in een cirkel. Sommige zie je van achteren, andere van voren. Elke ronde draaien de spelers een opdrachtkaart om. Daar staan drie aanwijzingen op, die de spelers in gedachten uitvoeren. Het gaat om opdrachten als “3 stappen naar links” of “1 stap naar rechts”. Daarbij moeten ze vanuit het gezichtspunt van de agenten op de kaarten denken. Wie weet als snelste bij welke agentkaart de aanwijzingen eindigen?

Le Havre 

Auteur: Rosenberg

release: mei 2009

Een bordspel voor 1-5 spelers. Het spel speelt zich af in de gelijknamige Franse haven. Daar verzamelen de spelers goederen en geld, waarmee ze gebouwen bouwen of kopen. Deze gebouwen zorgen tijdens het spel voor extra actiemogelijkheden en aan het einde voor geld (= winstpunten). Aan het begin van jouw beurt verplaats je jouw schip, waarna enkele goederen en/of munten aan een van de aanbodvelden worden toegevoegd. Daarna voer je jouw hoofdactie uit: je pakt alle goederen/munten van één van de aanbodvelden of je betreedt een vrij gebouw en voert de desbetreffende gebouwactie uit. Een gebouw van een medespeler heeft overigens een entreeprijs. De gebouwen zijn de kern van het spelsysteem. Ze staan je bijv. toe om goederen te ruilen, goederen te veredelen, schuldbrieven te lozen en vooral om aan het einde veel geld (= punten) te verdienen. Naast de hoofdactie mag je gebouwen en schepen (ver)kopen. De schepen heb je nodig om jouw personeel van voldoende voedsel te voorzien. Na de 7e spelerbeurt is een ronde voorbij. Dan krijg je soms extra graan en vee, waarna je jouw arbeiders moet voeden. Na de laatste ronde volgt een finale hoofdactie, waarna de punten worden geteld.

Fundomino Auteur: Denoual

release: mei 2009

Deze Dominovariant voor 2-4 spelers bestaat uit stenen met verschillende kleuren en getallen. Sommige stenen hebben symbolen, die een speciale actie mogelijk maken. Het spel wordt gespeeld in meerdere rondes, waarbij je punten verdient als je als eerste jouw stenen hebt aangelegd.

Mölkky Auteur: ? 

release: april 2009

Dit houten behendigheidsspel voor twee en meer spelers is afkomstig uit Finland. Je gebruikt een houten balkje om genummerde houten paaltjes om te gooien. Door goed te mikken, verdien je de meeste winstpunten. Als je meerdere paaltjes omgooit, krijg je 1 punt per paaltje. Als je één paaltje omgooit, krijg je de afgebeelde waarde. Het is de bedoeling om als eerste exact 50 punten te behalen. Als je drie keer op rij niets raakt, lig je uit het spel. Dit leuke spel is een kraker voor camping, strand of de achtertuin.

Kubb Auteur: ? 

release: april 2009

Een houten behendigheidsspel voor 2-12 spelers. Dit spel is afkomstig uit Zweden. Je probeert de koning van de tegenstander om te gooien. Deze wordt beschermd door vijf blokken die je eerst moet omgooien. Meer informatie: Wikipedia.

Haciënda Auteur: Kramer

release: april 2009

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het dubbelzijdige speelbord toont pampa-, land-, markt- en watervelden. Het resterende speelmateriaal bestaat o.a. uit landkaarten, dierkaarten, gebiedstegels, watertegels en dierfiches. De spelers zijn grootgrondbezitters in Argentinië. Ze kopen landerijen en dieren, bouwen haciënda's, halen de oogst binnen en verkopen vee op de markt. Tijdens jouw beurt kun je maximaal drie van de volgende acties uitvoeren: één object kopen (landkaart, dierkaart, haciënda, water), één kaart uitspelen (land- of dierkaart) of één oogstfiche plaatsen. Door het uitspelen van een landkaart mag je een gebiedstegel in jouw kleur op het bord plaatsen. Een groep gebiedstegels levert winstpunten op en verhoogt de opbrengst als een hiermee verbonden kudde een markt bereikt. Door het uitspelen van een dierkaart mag je het afgebeelde dier in jouw kleur op het bord plaatsen. Het is bedoeling om met kuddes gelijksoortige dieren marktvelden te bereiken. Dit levert namelijk geld op. Geld verdien je ook door het plaatsen van een oogstfiche op een keten van jouw gebiedstegels. Het is de bedoeling om bij de tussen- en de eindtelling de meeste punten te verdienen. Punten krijg je voor de toegang tot markten en watertegels, voor ketens van naburige gebiedstegels, voor haciënda's en voor geld. Een eerste potje is mij goed bevallen. Je wilt constant meer dan je mag en er zijn verschillende manieren om te scoren, waardoor je met lastige keuzes wordt geconfronteerd. Verder ben je niet alleen bezig met jouw eigen ontwikkeling, maar is het vooral ook zaak om medespelers her en der de pas af te snijden. Hazienda is een prima Kramer, met voldoende pit, een toegankelijk spelsysteem en een redelijke korte speelduur.

Bever Bende Auteurs: M. & A. Stambler 

release: april 2009

Bever Bende is een vlot kaartspel voor 2-6 spelers vanaf 6 jaar. Dit spel gaat over bevers en waterratten. Het is de bedoeling om de lage beverkaarten te verzamelen en de  hoge kaarten te vermijden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de kaarten liggen meestal gedekt op tafel. Het is dus zaak goed te onthouden waar de regelmatig van plek wisselende kaarten belanden.

Cocotaki Auteur: Shafir 

release: april 2009

Cocotaki is een vlot kaartspel voor 2-10 spelers vanaf 5 jaar. De spelers leggen dierkaarten af en moeten het bijpassende geluid produceren. Om het verwarrend te maken, geldt dit niet bij de rode dierkaarten. Bij de rode haan gelden weer andere regels: dan moet je "Cocotaki" roepen. Als je in de fout gaat, moet je strafkaarten nemen. De speler die als eerste zijn laatste kaart aflegt, is de winnaar.

Catan Junior Auteur: Teuber

release: april 2009

Dit bordspel voor 2-4 spelers is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij vertegenwoordigen piraten, die met hun schepen op pad gaan om op de eilanden piratennesten te stichten. De kern van het spelsysteem is gebaseerd op het oorspronkelijke Kolonisten van Catan bordspel, maar is wel op allerlei manieren vereenvoudigd: je gooit 1 dobbelsteen, er is een vast speelbord, je hebt minder winstpunten nodig, je hebt meer kansen om grondstoffen te bemachtigen en ruilen is gemakkelijker dankzij de neutrale marktplaats. Uiteraard zijn sommige grondstoffen nu in een piratenjasje gestoken. Je wint door als eerste 7 piratennesten te bouwen.

Gepakt & Gezakt Auteur: Eisenstein

release: april 2009

Een puzzelspel voor 3-6 spelers. Het thema van dit spel is verhuizen. Eerst bepalen de spelers met dobbelstenen hun bonte verzameling huisraad. Daarna moeten ze zo snel mogelijk een passende verhuiswagen uitkiezen. Deze in hoogte en oppervlakte verschillende verhuiswagens moet je bij voorkeur zonder gaten laden. Heb je een te grote wagen gekozen, houd je ruimte over en krijg je strafpunten. Heb je een te kleine wagen gekozen, blijven er meubels achter en krijg je dubbele strafpunten. Zodra iemand zijn laatste puntenfiches heeft ingeleverd, is de winnaar bekend: de speler die de meeste punten heeft overgehouden.

Carcassonne Junior Auteur: Teubner

release: april 2009

Een legspel voor 2-4 spelers. Ook bij deze kindervariant van Carcassonne vormen de spelers een landschap uit losse tegels. Omdat de tegels nu altijd passen, is het spel gemakkelijker voor kleine kinderen. Meer informatie volgt.

Sushibar Auteur: Knizia

release: maart 2009

Geharrewar in de Sushibar is een nieuw dobbelspelletje voor 2-5 spelers in de reeks "Jakkiebak". Net als de voorloper Regenwormen bestaat het spelmateriaal uit dobbelstenen en plastic fiches. In maximaal drie pogingen probeer je een lekkere sushi samen te stellen. De gegooide sushisymbolen bepalen welk sushifiche (pluspunten) je vanaf links uit de rij mag pakken, de gegooide graten bepalen welk gratenfiche (minpunten) je mag pakken. Als je minstens drie gelijke eetstokjes gooit, mag je een fiche van een medespeler stelen. Aan het einde saldeer je plus- en minpunten, waarbij je niet meer sushifiches dan jouw aantal gratenfiches mag meetellen. Je wordt dus gedwongen om graten te verzamelen, bij voorkeur met weinig strafpunten. Meer informatie: recensie.

Totem 

Auteur: Feldkötter

release: maart 2009

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Iedere speler krijgt 14 totem- en 3 topkaarten, 2 krijger- en 2 squawkaarten. In 7 ronden probeer je de meeste punten te verdienen met voltooide totempalen. Aan het begin van een ronde kies je drie kaarten. De spelers leggen om de beurt een kaart, waarmee ze een totempaal (uit)bouwen of voltooien (met een top of een squaw). Er mogen maximaal drie totempalen op tafel liggen, de hoogte is onbeperkt. Als een totempaal wordt voltooid, legt de speler die dit heeft veroorzaakt alle kaarten van deze totempaal voor zich neer. Na 7 rondes tellen de spelers de punten op de verdiende kaarten.

Jakkiebak Kaartspel Auteur: Nestel

release: feb 2009

Dit kaartspel voor 2-6 spelers is gebaseerd op het succesvolle kinderspel Jakkiebak! Kippenkak!. Ook dit kaartspel is een Memoryvariant. Op tafel liggen gedekte kaarten met afbeeldingen van dieren. De spelers hebben ieder een set kaarten waarop deze dieren ook voorkomen. Speel een kaart en zoek het bijpassende dier. Als dit lukt, mag je de kaart afleggen en krijg je nog een beurt. Tussen de kaarten op tafel liggen ook twee kippenkakkaarten. Als je die draait, ben je in principe de pineut en krijg je kaarten van je medespelers. Dit effect kun je voorkomen door meteen een kaart met een schep te draaien. Het is de bedoeling om als eerste je kaarten kwijt te raken.

Kiekeboe Auteur: Knizia

release: feb 2009

Dit kinderspel voor 2-8 spelers speelt zich af op een boerderij. Het spelsysteem draait om het onthouden waar de groenten, fruit, werktuigen, dieren en gebouwen liggen. Kiekeboe is een leuke Memoryvariant met een twist.

Achtste Wereldwonder Auteur: Knizia

release: maart 2009

Een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers bouwen gezamenlijk aan wereldwonderen, zoals de Kolos van Rhodos, de piramides van Gizeh en de vuurtoren van Alexandrië. Bij elk bouwwerk horen drie tegels, waarop wordt aangegeven welke materialen voor de bouw zijn benodigd. Deze materialen vind je op speelkaarten. De actieve speler kiest een tegel, waarna alle spelers gedekt kaarten uitspelen. Nadat de kaarten zijn omgedraaid, beslist de actieve speler welke hulp hij aanvaardt. Als de actieve speler jouw kaarten weigert, krijg je winstpunten. Als de actieve speler jouw kaarten accepteert, plaats je een of meer huisjes op het desbetreffende bouwwerk. Als er dan onvoldoende kaarten zijn om aan de eisen van de tegel te voldoen, mag je extra kaarten uit jouw hand uitspelen. Als er daarna onvoldoende kaarten zijn om de eisen van de tegel te vervullen, gebeurt er niets en is de volgende speler aan de beurt. Als de derde tegel van een bouwwerk is afgewikkeld, worden winstpunten toegekend (afhankelijk van de hoeveelheid huisjes). Bovendien krijgt de aanbieder van deze tegel een bonuskaart, die aan het einde extra punten oplevert. Het spel eindigt wanneer het laatste exemplaar van een tegelsoort is afgewikkeld. Dan leveren onvoltooide bouwwerken ook nog punten op, maar aanzienlijk minder dan voltooide bouwwerken.

Dominion Auteur: Vaccarino

release: nov 2008

Dit kaartspel voor 2-4 spelers bevat maar liefst 500 speelkaarten. Iedere speler begint het spel met een eigen startdeck met enkele kopermunten en landerijen. Er zijn tal van andere kaartsoorten, die in meerdere stapels de algemene voorraad vormen. Hier vind je meer geldkaarten, kaarten met winstpunten, vervloekingen en koninkrijkskaarten in alle soorten en maten. Van de laatstgenoemde kaarten worden slechts enkele sets gebruikt, wat elk potje een eigen karakter geeft. Bij dit spel zoek je de juiste balans tussen het verzamelen van kaarten met nuttige acties en kaarten met winstpunten. Aan laatstgenoemde kaarten heb je tijdens het spel niet zoveel, maar aan het einde bepalen ze wel de winnaar. De actieve speler doorloopt de drie fasen van zijn beurt. In de actiefase speelt hij een actiekaart uit en voert de instructies uit (kaarten trekken, extra inkomsten enzovoort). In de koopfase mag hij een kaart uit de algemene voorraad kopen. In de derde fase legt hij gespeelde actie- en geldkaarten af en trekt hij nieuwe kaarten van zijn eigen deck. Het spel is voorbij wanneer de stapel provinciekaarten uit de algemene voorraad is verbruikt of drie willekeurige voorraadstapels zijn uitgeput. Dan tellen de spelers de winstpuntsymbolen op de kaarten in hun eigen decks (hand en aflegstapel). De speler met de meeste punten wint.

Keltis Auteur: Knizia

release: nov 2008

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een feite een bewerking van Lost Cities voor meer spelers. Door het uitspelen van cijferkaarten probeer je zo ver mogelijk over vijf verschillende paden te bewegen. De actieve speler mag één kaart spelen en één kaart trekken. Op elk pad moet je niet alleen de juiste kleur spelen, maar moet je de kaarten ook in op- of aflopende volgorde aanleggen. Per gespeelde kaart zet jouw speelfiguur één stap naar voren. Hoe verder je komt, des meer punten zijn er te verdienen. Je hebt één figuur die zelfs dubbele punten oplevert. Tijdens de reis kun je fiches verdienen, die een leuke bonus opleveren (winstpunten, extra beweging of het voorkomen van strafpunten). Keltis is het Duitse Spiel des Jahres van 2008. Meer informatie: recensie.

Stenen Tijdperk Auteur: Brunnhofer 

release: nov 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het speelbord toont een prehistorisch landschapje met allerlei actievelden. Daar zetten de spelers hun stamleden in, om de bijbehorende acties te claimen en uit te voeren. Je kunt voedselfiches en vier soorten grondstoffen verzamelen. Daartoe gooi je per ingezet stamlid een dobbelsteen, eventueel gemodificeerd met de door jou verzamelde gereedschappen. Voedsel is relatief eenvoudig te verdienen, goud krijg je pas voor zes dobbelpunten. Voedsel heb je nodig om jouw stamleden eten te geven. Als je dit niet kunt, kost dit je grondstoffen of winstpunten. Met de grondstoffen bouw je gebouwen of koop je ontwikkelingskaarten. Op de actievelden van een dorp kun je daarnaast gereedschap verzamelen (goed voor een bonus bij het dobbelen), permanente voedselpunten verdienen of - hoe romantisch - in een hutje een nieuw stamlid maken. Gebouwen en ontwikkelingskaarten leveren winstpunten op. Vooral met de kaarten kun je veel verdienen als je de juiste verzamelstrategie hanteert. Eerste indruk: speelstukken inzetten om schaarse acties te claimen, dat hebben we de laatste jaren wel vaker gezien. Erg origineel is Stenen Tijdperk misschien niet, maar erg leuk is het wel. Dit is een prima resourcemanagementspel voor spelers die nog niet zijn uitgekeken op De Kathedraal en zijn verwanten. Sterker nog, dit is na meer dan vijf potjes inmiddels een van mijn favorieten uit dit genre. Angst voor de geluksfactor bij het dobbelen is niet nodig, het gereedschap nivelleert dit aardig.

Graantje de Voorste Auteur: Dorra

release: sept 2008

Graantje de Voorste is een bordspel voor 2-6 spelers in een piepklein doosje. Het bevat zes speelbordjes met verschillend gekleurde boerderijen vol kippen, eenden en andere vogels. Aan het begin bevat elke boerderij één voedselblokje. De spelers bieden met gedekt uitgespeelde kaarten op voedsel. Er zijn vogel- en voskaarten met verschillende waardes. De kleur van de kaart bepaalt in welke boerderij je voedsel zoekt. Als jouw vogel alleen is, vreet je de aanwezige voedselblokjes. Zijn er meer vogels op dezelfde plek, moet je duelleren met de dobbelsteen. Staat een enkele vos op een boerderij met een of meer vogels, dan vreet hij deze op. Je krijgt winstpunten voor voedsel en door je vossen verzamelde vogels. Dit is een vreselijk leuk gok- en blufspel met prachtige tekeningen van Doris Matthäus. Graantje de Voorste is een nieuw spel in de 'Jakkie & Bak collectie'. Meer informatie: recensie.

Rupsenrace Auteur: Randolph

release: sept 2008

Een racespel voor 3-5 spelers. Iedere speler heeft een rups, die uit meerdere losse schijfjes bestaat. Je probeert jouw rups als eerste over de finish te krijgen. De spelers kiezen een gedekte biedkaart, die daarna allemaal worden omgedraaid. Spelers met dezelfde kaart moeten een beurt overslaan. De andere spelers verplaatsen hun rupsen. De laagste bieder begint en heeft net zoveel bewegingspunten als zijn biedkaart waard is. Je beweegt door telkens het achterste schijfje van jouw rups naar voren te plaatsen. Het is uiteraard mogelijk om tijdens de race andere rupsen te hinderen. De speler van de X-biedkaart mag een vrij cijfer kiezen en bovendien de finishlijn verplaatsen. Een daadwerkelijk gebruikte biedkaart ben je één ronde kwijt.

Kolonisten Jubileum Auteur: Teuber

release: sept 2008

Deze jubileumeditie van De Kolonisten van Catan wordt uitgegeven wegens de tiende verjaardag van dit bordspel. Deze speciale editie kost enkele eurootjes meer dan het reguliere bordspel, maar daar krijg je wel wat voor terug: het materiaal voor 5/6 spelers, de bekende roverfiguren van Teuber en een ‘lot’ waarmee je exclusief Kolonisten materiaal kunt winnen. Daarnaast heeft men de presentatie van de regels aangepast, om ze toegankelijker te maken voor een groter publiek.

Abdij & Burgemeester Auteur: Wrede

release: aug 2008

Een nieuwe uitbreiding voor Carcassonne. Deze set bevat 12 nieuwe speelstukken en 18 nieuwe tegels. De set introduceert een boerderij, waarmee je een boerentelling tijdens het spel kunt afdwingen. De Abdij is een speciaal klooster waarmee je de omringende velden kunt afsluiten en tellen.

30 Seconds Auteur: Esterhuyse

release: aug 2008

Een heruitgave van dit partyspel voor 3-18 spelers. Je hebt 30 seconden om aan je teamgenoot de vijf verschillende begrippen op jouw opdrachtkaartje te beschrijven. Je mag daarbij geen namen noemen of goedkope trucs als 'klinkt als' gebruiken. Als zij het goed raden, gaat jouw pion vooruit op het bord. Dit is een eigen uitgave van 999 Games, die grafisch en inhoudelijk is bewerkt. De begrippen sluiten nu beter aan bij de Nederlandse situatie.

Pinguïn Party Auteur: Knizia

release: aug 2008

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Alle pinguïnkaarten worden geschud en verdeeld. De actieve speler speelt een pinguïn open op tafel. De eerste pinguïn van de eerste speler start de onderste rij van een piramide van pinguïns met acht rijen. De onderste rij bestaat uit acht kaarten, elke hogere rij heeft steeds één kaart minder. De eerste pinguïn van de volgende speler wordt ook in de onderste rij gelegd. De kleur maakt dan niet uit. Voor de volgende pinguïns zijn er twee mogelijkheden. Je mag hem in de onderste rij leggen. Je mag hem ook in een hogere rij leggen, als daaronder reeds twee andere pinguïns liggen en er een dezelfde kleur heeft. Als je geen pinguïn meer kunt spelen, krijg je net zoveel fiches als het aantal pinguïns dat je nog bezit. Als je jouw laatste pinguïn speelt, mag je twee fiches afgeven. Na een aantal potjes wint degene met de minste fiches.

Gesjaakt Auteur: Gimmler 

release: aug 2008

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 33 speelkaarten (waarde 3-35) en 55 chips. De stapel speelkaarten wordt geschud, waarna 9 kaarten ongezien worden verwijderd. Aan het begin ontvangt iedere speler 11 fiches en wordt één kaart open op tafel gelegd. De startspeler heeft de keuze: hij neemt de kaart en legt deze open voor zich op tafel of hij weigert de kaart en legt er een van zijn fiches bij. De volgende speler heeft dezelfde keuze. Als hij de kaart kiest, ontvangt hij tevens de bij deze kaart afgelegde fiches. De verzamelde open kaarten leveren aan het einde van het spel het afgebeelde aantal minpunten op, resterende chips zijn één pluspunt waard. Als jouw collectie kaarten een reeks opeenvolgende getallen bevat, krijg je alleen minpunten voor de laagste kaart in deze reeks! Het doet me deugd dat 999 Games dit briljante spel eindelijk naar Nederland haalt. Meer informatie: recensie.

Volle Maan Auteur: Pallières

release: juli 2008

Volle Maan in Wakkerdam is een uitbreiding voor De Weerwolven van Wakkerdam. Deze set introduceert meerdere scenario's en varianten (een nieuw kiessysteem, 100+ spelers enzovoort), vijf nieuwe karakters en 36 gebeurteniskaartjes. Deze uitbreiding was aangekondigd voor 2007.

Naar het Middelpunt.. Auteur: Dorn

release: juli 2008

Naar het Middelpunt der Aarde is een bordspel voor 2-4 spelers, dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne. De spelers leiden de drie hoofdpersonen, Professor Lidenbrock, zijn neef Axel en de gids Hans, via de IJslandse vulkaan Snaeffelsjokull naar het middelpunt van de aarde. Tijdens de reis trekken ze onder meer door een woud van reuzenchampignons en een onderaardse oceaan, ontdekken ze fossielen en ontmoeten ze wezens uit de oertijd, tot een uitbraak van de vulkaan op het Italiaanse eiland Stromboli ze weer naar het aardoppervlak slingert. Het spelsysteem draait met name om de geschikte inzet van hulpmiddelen en uitrustingstukken.

Agricola 

Auteur: Rosenberg

release: juli 2008

Een bordspel voor 1-5 spelers. Agricola is een ontwikkelingsspel, waarbij de landbouw anno 1670 centraal staat. Aan het begin van het spel bezit je een kleine houten hut met twee kamers, waarin jouw twee gezinsleden wonen. Een bord met actievelden biedt allerlei mogelijkheden om de levensstandaard te verhogen. Elke speelronde komt er een nieuwe actiemogelijkheid bij. Elke actie mag per ronde maar door één persoon worden uitgevoerd, waardoor de spelers elkaar regelmatig in de weg zitten en een goede planning en timing zeer belangrijk zijn. Je moet jouw gezin uitbreiden om van de extra actiemogelijkheden te profiteren. Je moet dit overigens niet te snel doen, omdat je de nieuwe monden wel moet voeden. Na een aantal speelrondes vind er steeds een oogstfase plaats, waarin elk gezinslid twee voedselfiches claimt. Als je dan onvoldoende voedsel, graan of groenten bezit, moet je bedelen en winstpunten inleveren. Na 14 speelrondes wint degene die zijn boerderij het best heeft ontwikkeld. Meer informatie: recensie.

Horus Auteur: Vanaise

release: mei 2008

Dit bordspel voor 2-4 spelers speelt zich af in het oude Egypte. Horus wordt niet op een speelbord gespeeld, in de loop van het spel wordt een speelveld met landtegels opgebouwd, waarop de Nijl en de omliggende gebieden zijn afgebeeld. Er zijn verschillende tegelsoorten: land (akker, berg, moeras en woestijn), rivier, Necropolis en de tempel van Horus. De actieve speler trekt eerst een willekeurige tegel uit een buidel en legt deze aan. Daarna speelt hij één Horuskaart (aan het begin krijgt iedereen vijf van deze kaarten). Afhankelijk van deze kaart mag hij een tweede tegel kiezen en aanleggen. Daarna legt hij een van zijn koninkrijksstenen op een vrije tegel in een regio met de juiste grootte, om daar zijn invloed vast te leggen. De vereiste grootte van de regio is ook afhankelijk van de zojuist gespeelde Horuskaart. Aan het einde van zijn beurt trekt hij een nieuwe Horuskaart. Aan het einde van het spel krijgt iedere speler punten voor de regio’s waar hij de meeste stenen bezit. De regio’s naast de tempel van Horus of op eilandjes in de Nijl zijn extra punten waard.

Kaas Kasteel Auteurs: Weber & Schliemann

release: april 2008

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers lopen met hun muizen door een kasteel en proberen als eerste vier score tegels met verschillende kaassoorten te bemachtigen. Het kasteel bestaat uit meerdere lagen. De losse tegels worden tijdens het spel verschoven, waardoor muizen in valkuilen kunnen storten. Door handig te bewegen en te schuiven, probeer je zelf kazen te verzamelen en je medespelers te hinderen. Kasteel Kaas is een prachtig uitgevoerd bordspel voor families en kinderen.

Burgers' Zoo Auteur: Schacht

release: april 2008

Dit bordspel voor 2-5 spelers is de Nederlandse editie van het Duitse Spiel des Jahres Zooloretto. Iedere speler bezit een eigen dierentuin. Je probeert zoveel mogelijk bezoekers naar jouw dierentuin te lokken, die jou vervolgens winstpunten opleveren. Daartoe moet je de juiste dieren verzamelen. Als het je lukt om zeer veel dieren te verzamelen, is het verstandig om jouw dierentuin uit te breiden. Alleen dieren in de weiden leveren namelijk punten op, dieren in de stallen kosten je punten! Kleine verkoopstands in de buurt van de weiden leveren extra punten op. Degene met de meeste punten wint het spel. De editie van 999 Games heeft een aantrekkelijke nieuwe cover en nieuw opgemaakte speelborden. Meer informatie: recensie.
Kolonisten Dobbelspel Auteur: Teuber

release: maart 2008

Een dobbelspel voor 1-4 spelers. Iedere speler beschikt over een scoreblad met een kleine versie van het eiland Catan. Daarop bouw je met een potlood straten, dorpen en steden. Je kunt ook ridders bouwen, die je daarna als joker kunt inzetten om een dobbelsteen te manipuleren. Grondstoffen verzamel je met zes dobbelstenen, die je in jouw beurt drie keer mag gooien. Na elke worp mag je stenen afleggen. Op elke steen vind je de bekende grondstoffen leem, hout, wol, graan, erts en goud. Na 15 rondes wint de speler met de meeste punten. Meer informatie: recensie.

Carcassonne reiseditie Auteur: Wrede

release: maart 2008

Een handzame reisversie van het populaire legspel Carcassonne. Deze versie bevat 72 tegels, die ongeveer 20% kleiner zijn dan gebruikelijk. Je bewaart het spel in een handig zakje, dat tevens een scorespoor bevat.

Bokken Schieten  Auteur: Bürkhardt

release: feb 2008

Een kaartspel voor 3-6 spelers. De geitenkaarten tonen een waarde van 1-50 en verder 1-5 kleine geitjes. Iedere speler krijgt acht geitenkaarten, waarmee acht slagen worden gespeeld. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk slagen – en daarmee geiten – te winnen, zonder het maximum aantal geiten te overschrijden. Dit maximum wordt bepaald door vier openliggende heuvelkaarten. Deze heuvels hebben een waarde van 1-8 en worden in vier stappen na de eerste vier slagen neergelegd. De speler die de hoogste geitenkaart uitspeelt, wint de huidige slag. De speler die de laagste kaart uitspeelt, mag een heuvelkaart omdraaien en bepaalt welk getal op deze kaart aan het maximum bijdraagt. Aan het einde van het spel telt iedereen de kleine geitjes op zijn kaarten. Degene die het maximum van de heuvelkaarten het dichtst nadert, wint het spel. Als je teveel geitjes bezit, verlies je gegarandeerd.

Minoes

Auteur: Friese

release: feb 2008

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Hier wordt het gezegde “een kat in de zak kopen” letterlijk in de praktijk gebracht. Iedere speler beschikt over een set speelkaarten met snoezige kittens (pluspunten), lelijke mormels (minpunten), een haas (0 punten), een kleine hond (verjaagt een lelijke kat) en een grote hond (verjaagt een kitten). Elke ronde speelt iedere speler in volgorde één gedekte kaart uit, waarna de eerste kaart wordt omgedraaid. De startspeler doet een bod, waarna de volgende spelers moeten overbieden of passen. Als iemand past, krijgt hij een bescheiden geldbedrag en wordt de volgende kaart omgedraaid. Hierdoor wordt de inhoud van de zak langzamerhand bekend. Nadat de voorlaatste speler heeft gepast, koopt de hoogste bieder de volledige inhoud van de zak. Dan is het uiteraard prettig wanneer deze zak meer waard is dan je hebt geboden. Als alle kaarten zijn gespeeld, is het spel voorbij.

Halli Galli Junior  

release: feb 2008

Deze vereenvoudigde versie van het 'spel met de bel' is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 4 jaar. Speelkaarten met clowns worden geschud en onder de spelers verdeeld. De hotelbel wordt midden op tafel geplaatst. Iedere speler heeft zijn eigen gedekte stapel clownkaarten. Als je aan de beurt bent, trek je een eigen kaart en leg je die open op jouw eigen aflegstapel. Zodra er twee lachende clowns met dezelfde kleur open op tafel liggen, is het zaak zo snel mogelijk op de bel te rammen. Lukt je dit als eerste, dan krijg je alle openliggende kaarten. Bij huilende clowns mag je niet bellen. Het is de bedoeling om de meeste kaarten te verzamelen.

Kolonisten kaartspel Auteur: Teuber

release: nov 2007

Deze speciale editie van het Kolonisten kaartspel is verpakt in een tinnen doos. De set bevat een luxe puntenteller en de nieuwe uitbreiding Kunstenaars en Weldoeners, waarin de tevredenheid van de burgers centraal staat. Met speciale kaarten kun je tevredenheidspunten verzamelen, waarmee je onheil kunt voorkomen of voordelen kunt bemachtigen. Dan kun je bijvoorbeeld een burgeroorlog voorkomen of goedkoper nederzettingen en straten bouwen.

Kooplieden & Barbaren Auteur: Teuber

release: nov 2007

Een nieuwe grote uitbreiding voor het Kolonisten bordspel. Deze doos bevat diverse scenario's met nieuwe tegels en speelstukken: De Vissers van Catan, De grote Karavaan enzovoort. Daarnaast bevat de doos enkele regelvarianten, waaronder regels voor twee spelers en gebeurteniskaartjes waarmee je de dobbelsteenworp vervangt. Voor verzamelaars van alle kleine uitbreidingen van 999 Games is De Vissers van Catan bekende kost, voor de rest zit deze doos vol leuke nieuwe hebbedingetjes.

The Golden Compass Auteurs: Brand 

release: nov 2007

Een avontuurlijk bordspel voor 2-4 spelers naar aanleiding van de speelfilm Golden Compass, die is gebaseerd op het eerste deel van de boekenreeks His Dark Materials van Philip Pullman. De spelers ondernemen een lange reis van Oxford naar de Noordpool. Daar probeert iedereen als eerste de brug naar een andere wereld te bereiken. Daartoe moeten ze op verschillende plaatsen de ervaring opdoen, die nodig is om de ontmoetingen met allerlei personages goed te doorstaan. De speler die de brug als eerste met voldoende ervaring bereikt, wint het spel. Dit bordspel is gebaseerd op het Duitse bordspel naar aanleiding van het boek, maar is in Nederland voorzien van plaatjes uit de speelfilm (er is in Duitsland nog een tweede bordspel, dat is uitgegeven naar aanleiding van de speelfilm). Dit smaakvol uitgevoerde loopspel is met name bedoeld voor het grote publiek.

Hippe Kippen Auteurs: Moon & Ado

release: okt 2007

Dit kaartspel voor 2-5 spelers is gebaseerd op het Duitse kaartspel Reibach & Co. Deze nieuwe editie is thematisch ondergebracht in de 'kippenwereld' van Doris en bevat dus snoezige dierenplaatjes. De kaartstapel bestaat uit 90 kippen in 10 kleuren, 5 jokers en 10 hanen. Er liggen 3 kippenkaarten open. Iedere speler begint met 4 kippenkaarten en een “verdubbelaar”. Het is de bedoeling om meerderheden in kleuren te verzamelen, die bij de drie tellingen punten opleveren. De actieve speler kiest driemaal uit de volgende vier acties: 1) leg een gedekte kippenkaart af als startkaart van een reeks (de 'schatkist'); 2) leg een open kip af als eerste of volgende kaart van een reeks met dezelfde kleur; 3) trek een open of dichte kaart (dicht kost 2 actiepunten); 4) Verplaats de vos. Deze vos neutraliseert een open reeks bij een telling. Jouw 'verdubbelaar' kun je als eindkaart van een reeks neerleggen. Deze verdubbelt de opbrengst bij tellingen. De eerste telling vindt plaats zodra de vierde haan is getrokken; de volgende twee tellingen volgen steeds na drie nieuwe hanen. Je krijgt dan 4 punten voor elke unieke kleur, 3 punten voor elke kleur waarin je de meeste kaarten hebt gespeeld en 1 punt voor elke tweede plaats. Bij de laatste telling krijg je 2 strafpunten voor elke lege schatkist en 1 strafpunt voor elke handkaart.

Wollie Bollie Auteur: Zucchini

release: okt 2007

Een dobbelspel voor 2-6 spelers. Het materiaal bestaat uit 60 schaapkaartjes (51 schapen, 8 honden en 1 bot), 25 wolfiches, 6 biedkaartjes met kleine wasknijpertjes en drie dobbelstenen (D8 – D10 – D12). De spelers dobbelen om de beste schaapkaartjes. Aan het begin van een ronde wordt het aantal spelers + 1 aan schaapkaartjes klaargelegd. Iedere speler markeert in het geheim zijn bod op zijn biedkaartje (14 – 26+). Dit bod moet je vervolgens realiseren met de dobbelstenen. De hoogste bieder begint. Dit is in ieder geval de 26+-bieder, die hiervoor wel een wolfiche moet inleveren. Als je bij jouw eerste dobbelworp jouw bod haalt, mag je 3 schaapkaartjes nemen. Lukt dit niet, leg je een dobbelsteen af en gooi je nogmaals enzovoort. De tweede resp. derde poging levert je 2 resp. 1 schaapkaart(en) op. Als je na drie worpen niets hebt verdiend, krijg je als troost een wolfiche. Als je na drie worpen minder dan 14 punten hebt gegooid, moet je alle openliggende zwarte schapen (strafpunten!) aan jouw kuddestapel toevoegen. De worp wordt beïnvloed door de positieve of negatieve bonus op de bovenste schaapkaart van jouw eigen kuddestapel. Je kunt het resultaat verbeteren door wolfiches in te leveren. De laatste speler van de ronde dobbelt overigens niet, maar krijgt alle overgebleven kaartjes. Aan het einde van het spel krijg je plus- of minpunten voor de schapen in jouw kudde. Zonder hond moet je schapen inleveren, één hond levert pluspunten op, teveel honden kosten je punten.

Saboteur Auteur: Moyersoen 

release: juli 2007

In dit kaartspel voor 3-10 spelers leggen de spelers met speelkaarten een mijnenstelsel met gangen aan. De spelers krijgen in het geheim een rol toegewezen. De dwergen proberen via de gangen een route naar een kaart met een verborgen edelsteen aan te leggen. De saboteurs proberen dit te verhinderen. Afhankelijk van jouw rol verdien je winstpunten (goudklompjes) met succes of een mislukking. Het spel bevat ook nog actiekaartjes, waarmee je andere spelers kunt hinderen of informatie over de locatie van de edelsteen kunt verzamelen. 999 Games distribueerde tot voor kort de meertalige editie van Amigo. Het commerciële succes heeft geleid tot deze eigen uitgave.

La Isla Boonita Auteur: Rosenberg

release: juni 2007

La Isla Boonita is een nieuwe uitbreiding voor het populaire kaartspel Boonanza. Deze set introduceert enkele nieuwe bonensoorten en handels- en piratenschepen. Met een handelsschip vervoer je bonen naar het Isla Boonita; met het piratenschip kun je handelsschepen van medespelers beroven.

Mijnenveger Auteurs: Colovini c.s.

release: juni 2007

Dit puzzelspel voor 1 of 2 spelers is de "unplugged" versie van het gelijknamige computerspelletje van Microsoft. Beschrijving van de uitgever: "beide spelers zetten in het geheim hun mijnen in, waarna de spelers om beurten een veld mogen noemen om daarbij informatie over de hoeveelheid mijnen erom heen te krijgen óf een eventuele mijn erop onschadelijk te maken. Mijnenveger is een spectaculair spel, dat tot het einde spannend blijft".

Kolonisten van Catan mini Auteur: Teuber

release: mei 2007

Deze speciale uitvoering van de Kolonisten van Catan bevat compact en degelijk spelmateriaal, waardoor je ook op vakantie zonder moeite een Kolonistje kunt leggen. Deze reisversie bevat een plastic basis voor het speelveld, waarin je de losse landtegeltjes kunt plaatsen. De woestijn is een vast veld, dat altijd in het midden ligt. De overige tegels zijn variabel. De cijferfiches zijn overigens verdwenen; ze zijn nu een vast onderdeel van het speelveld. De kleine plastic speelstukken worden tijdens het spel in de gaatjes van het bord gestoken. Uiteraard zijn ook de grondstof- en de ontwikkelingskaartjes 'extra small'.

Alles of Niets Auteur: Stockhausen 

release: april 2007

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Het spel bevat 65 kaarten (waarde 0–11) in vijf kleuren, waarbij de “0” telkens tweemaal voorkomt. Iedere speler begint met 13 kaarten. Drie van deze kaarten leg je open op een aflegstapel per kleur. De spelers spelen een open kaart. Degene die de hoogste waarde speelt, wint de slag. Bij een gelijke waarde wint degene die als eerste deze waarde heeft gespeeld. De winnaar van de slag legt de kaarten open op verschillende aflegstapels per kleur, in de volgorde waarin de kaarten zijn gespeeld (beginnend met zijn eigen kaart). Een nieuwe kaart van een eerder afgelegde kleur wordt bovenop deze stapel gelegd. Na 10 slagen worden de waardes van de bovenste kaarten van deze stapels als winstpunten genoteerd. Na het vereiste aantal potjes wint de speler met de meeste punten.

De Kathedraal Auteurs: Rieneck & Stadler

release: april 2007

Dit bordspel voor 2-4 spelers is thematisch gebaseerd op de roman van Ken Follett, waarin de bouw van een kathedraal centraal staat. De spelers leveren gedurende zes speelrondes een bijdrage aan de bouw van deze kathedraal. Met hun arbeiders verzamelen ze de grondstoffen zand, steen en hout. Met hun ambachtslieden veredelen ze deze grondstoffen tot winstpunten. Aan het begin van een ronde kiezen de spelers om de beurt uit 9 openliggende kaarten: 2 ambachtslieden en 7 grondstoffen. Ambachtslieden leveren aan het einde van de ronde met name winstpunten op; de grondstofkaarten bepalen waar je jouw arbeiders inzet om grondstoffen te verzamelen. In de tweede speelfase worden de bouwmeesters van de spelers ingezet op sommige actievelden op het speelbord. Iedere speler bezit drie bouwmeesters, die blind uit een zak worden getrokken. De eerste keuze uit de actievelden kost je een bom duiten. Het is mogelijk om te passen, als je jouw schaarse geldvoorraad wilt sparen. In de derde fase worden de actievelden een voor een afgewikkeld, waarbij de spelers onder meer winstpunten, grondstoffen, goud en speciale kaarten kunnen verdienen. Na zes rondes wint de speler met de meeste punten.

De Val van Rome Auteur: Teuber

release: okt 2006

Een nieuw bordspel uit de Catanfamilie. Het speelbord toont Zuid-Europa in de klassieke oudheid. Dit bord bevat verschillende terreinsoorten en is verder verdeeld in regio’s. Elke regio bevat een aantal steden met gedekte stadsfiches. De spelers vertegenwoordigen Germaanse stammen en zijn op rooftocht in het Romeinse rijk. Iedere speler begint met twee legers, ruiters en infanterie. Deze legers worden bewaard op aparte velden, twee 'aanvoerders' bewegen over het bord en vallen de steden aan. Aan het begin van een ronde gooit de startspeler vier dobbelstenen voor grondstoffen (graan, ijzer en ossen of paarden). Deze grondstoffen ontvangen de spelers uit de gebieden naast hun legers en hun veroverde steden. Uiteraard mogen de spelers grondstoffen ruilen. Je gebruikt de grondstoffen voor het versterken van jouw legers en/of het kopen van ontwikkelingskaartjes. Als er een '7' wordt gegooid, wordt de legionair verplaatst (legionair is een Germaanse term voor struikrover). Vervolgens bewegen de spelers om de beurt hun legers. Als je een stad plundert, draai je het stadsfiche om. Dit levert goud en/of grondstoffen op, maar kost je soms ook gevechtskracht. Als je een stadsfiche uit elke regio verzamelt, ontvang je twee winstpunten. Als een leger voldoende gevechtskracht heeft verzameld, kun je steden veroveren. Dit levert je één winstpunt per veroverde stad op. De speler die met beide legers vier steden heeft veroverd, ontvangt twee bonuspunten. Hetzelfde geldt voor de speler met de meeste diplomatiekaartjes (ontwikkelingskaarten waarmee je de legionair kunt verplaatsen). Het spel is voorbij zodra een speler 10 punten heeft verzameld. 

Na Prehistorie is dit alweer een geslaagde variatie op het bekende spelprincipe. Rome is vooral interessant door de juiste timing van het 'omslagpunt': wanneer staak ik mijn barbaarse plundertocht en start ik met de verovering van steden? Dat doe je bij voorkeur wanneer die hinderlijke medespelers niet in de weg staan, opdat je jouw eerste steden naast mooie gebieden kunt claimen en bovendien niet te snel vastloopt. Het spelmateriaal ziet er prima uit, met één bedroevende uitzondering: 999 Games moet zich diep schamen voor de slappe papieren speloverzichten. Met zo’n banaal goedkope oplossing sla je anno 2006 een modderfiguur.

Bedriegers Bedrogen Auteur: Stepponat

release: okt 2006

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen set met 25 biedkaartjes. Je begint het spel met drie biedkaartjes in de hand. Elke biedkaart heeft een bepaalde waarde en soms ook nog een bijzondere eigenschap. Bij een volle bezetting wordt er gestreden om 36 doelkaarten in zes verschillende categorieën: muziek, alchemie, vechten, handel, akkerbouw en religie (waarde 1-5). Aan het begin worden zes doelkaarten open neergelegd. De actieve speler moet een gedekte biedkaart onder een van de doelkaarten leggen. Als daar reeds een biedkaart ligt, wordt deze omgedraaid en weet je dus wat hier is gespeeld. Als de omgedraaide biedkaart een bijzondere eigenschap heeft, wordt deze meteen uitgevoerd (of pas aan het einde van de ronde als deze eigenschap de puntentelling betreft). De ronde is voorbij als bij elke doelkaart minimaal het vereiste aantal biedkaarten ligt. Dan volgt een puntentelling. In principe verdien je daarbij een doelkaart, als jij met jouw biedkaarten de hoogste waarde hebt ingezet. Uiteraard spelen de biedkaarten met speciale eigenschappen ook hier de hoofdrol. Deze eigenschappen schakelen bijv. andere biedkaarten uit of beïnvloeden ze op een andere wijze. Het spel is voorbij als na 6 rondes alle doelkaarten zijn verdeeld. Dan tellen de spelers hun punten. Als je een doelkaart uit elke categorie hebt verzameld, kun je een forse bonus verdienen: de waarde van het setje van 6 verschillende kaarten wordt verdubbeld, maar elke andere doelkaart levert je dan wel een strafpunt op. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Castello Auteur: Colovini

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Nadat eerst de veiligheid van de stad wordt gegarandeerd door dikke muren en hoge wachttorens, bouwen de spelers in alle rust aan hun huizen en paleizen. Het speelbord is verdeeld in driehoekige velden. Op de randen bouwen de spelers muren, waardoor verschillende steden ontstaan. Na het plaatsen van een muur gooi je drie dobbelstenen. Een van de stenen toont de drie kleuren van de torens: wit, grijs of zwart. De andere twee stenen tonen de vijf kleuren van de huizen en een joker. Vervolgens moet je torens en huizen plaatsen. Als er nog ruimte is, moet je minstens één toren met de gedobbelde kleur aan het uiteinde van de deze beurt gebouwde muur plaatsen. De kleur van een eventuele tweede toren is vrij. De huizen plaats je in de driehoeken. Je moet twee huizen met de gedobbelde kleur plaatsen (één huis op een randveld). Jij beslist welk huis aan welke kant van de muur wordt gebouwd. Als een gebied is omringd, ontstaat een stad. Dan beslis je eerst of deze stad met een aangrenzende stad wordt verbonden. Zo ja, worden de tussenliggende muren en torens verwijderd. Vervolgens worden twee huizen met dezelfde kleur omgeruild voor een paleis met deze kleur. Dan volgt de puntentelling, waarbij iedere speler over zes scorekaarten beschikt. Op deze kaarten zijn verschillende scoremogelijkheden afgebeeld: huizen en paleizen met bepaalde kleuren, torens aan de kust, huizen buiten steden, de grootte van de zojuist gebouwde stad enzovoort. Je mag één of twee van deze kaarten spelen en daarmee punten voor de huidige situatie incasseren. Vervolgens trek je één nieuwe scorekaart. Het spel eindigt zodra een van de materiaalsoorten is uitgeput. Dan wint degene met de meeste punten.

De Chinese Muur Auteur:  Knizia

release: okt 2006

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Iedere speler heeft dezelfde set kaarten in zijn eigen kleur: 7 muurkaarten, die 1 invloedpunt waard zijn; 3 kaarten (muur met poort), die 2 punten waard zijn en 1 kaart (wachttoren), die 3 punten waard is. Daarnaast beschik je over 9 andere kaarten, die 1 of 2 punten waard zijn en speciale eigenschappen hebben, waarmee je bijv. de waarde van eigen of vreemde kaarten kunt beïnvloeden. Aan het begin van het spel schudt iedereen zijn kaartstapel en trekt de bovenste 5 kaarten. Vervolgens worden meerdere paren van fiches (2-7 winstpunten per stuk) klaargelegd. Dit zijn de bouwplaatsen, waarnaast de spelers hun kaarten afleggen. Als actieve speler controleer je eerst of je in een van de kaartrijen de meeste invloedpunten hebt gespeeld. Zo ja, dan activeer je een telling en leg je het hoogste fiche op een van jouw kaarten in deze rij. Zolang het tweede fiche niet is genomen, moet je de waarde van dit hoogste fiche aftrekken van jouw invloedpunten in deze rij. Als jij of een medespeler op deze bouwplaats een tweede telling activeert, legt men de gewonnen fiches op de eigen scorestapel. Na een eventuele telling trek je als tweede actie 1 kaart van jouw eigen stapel of leg je 1 of meer gelijke kaarten in de rij naast een van de bouwplaatsen. Als derde actie kies je nogmaals tussen trekken of aanleggen. Het spel eindigt na de ronde waarin iemand zijn laatste kaart heeft gespeeld. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Thurn & Taxis Auteur: Seyfarth

release: okt 2006

Dit bordspel voor 2-4 spelers is ontworpen door Karen en Andreas Seyfarth. Laatstgenoemde is de auteur van Puerto Rico. De spelers beheren postkoetsbedrijven. Ze leggen routes aan, bouwen koetsen en bezoeken nieuwe steden. Het speelbord toont een landkaart met Beierse en naburige steden. Voor elke stad zijn drie speelkaarten beschikbaar. Zes van deze stadskaarten liggen open op tafel. Een speelbeurt bestaat uit het nemen en het uitspelen van een stadskaart, waarmee je een postkoetsroute uitbouwt. Zodra je een route bent begonnen, moeten nieuwe stadskaarten aansluiten op de bestaande route. Als je één route met minstens drie steden bezit, mag je deze route activeren en huisjes in die steden plaatsen (in alle bezochte steden van één provincie of in één bezochte stad per provincie). Vervolgens levert dit je een betere postkoets op, mits de route lang genoeg was (de vereiste lengte stijgt in de loop van het spel). Zowel routes als steden leveren winstpunten op, waarbij de meeste punten worden verdiend door de speler die als eerste de desbetreffende bonus weet binnen te halen. Steden leveren punten op als je huizen in alle steden van een of twee provincies bezit. Je krijgt ook punten als je minstens één huis in alle provincies bezit. Routes leveren punten op als je een route met minstens vijf steden activeert. Er zijn ook nog vier neutrale personen, die de spelers hun hulp aanbieden. Per beurt mag je één van deze helpers inschakelen en zijn speciale actie gebruiken. Dan mag je twee kaarten nemen, twee kaarten uitspelen, alle openliggende kaarten ruilen of krijg je toch een betere koets, terwijl jouw route eigenlijk te kort is. Het spel eindigt wanneer een speler al zijn huizen heeft geplaatst of een speler de beste koetssoort heeft ontvangen. Dan leveren de niet gebouwde speelstukken strafpunten op en wint degene met de meeste punten.

Regenwormen Auteur: Knizia 

release: sept 2006

Een luchtig dobbelspelletje voor 2-7 spelers. Op tafel liggen 16 regenwormen met verschillende waardes klaar. De actieve speler gooit de dobbelstenen en legt gelijke symbolen af. Bij de volgende worp moet je een of meer gelijke symbolen van een andere soort afleggen. Als je uiteindelijk de juiste combinatie hebt gegooid, mag je een bepaalde worm claimen. Als je geen worm weet te bemachtigen, kun je hem altijd nog uit de voorraad van een medespeler wegpikken. Meer informatie: recensies.

Paniek in de Wei Auteurs: Lamont & Lamont 

release: juli 2006

Paniek in de Wei (Shear Panic) is een tactisch spel voor 2-4 spelers, dat wordt gespeeld met prachtige miniaturen van snoezige schaapjes. Het speelveld bestaat uit 9 schaapjes op grasmatjes (2 per speler en 1 zwart schaap). Iedere speler beschikt over een bordje met actievelden. Elk actieveld kun je tijdens het spel één keer gebruiken. Met de gekozen actie kun je een of meer schaapjes op een bepaalde manier verplaatsen (duwen, schuiven, springen enzovoort). De actie bepaalt ook hoeveel stappen de pion op het tijdspoor wordt verplaatst. Aan het einde van jouw beurt verdien je winstpunten als jouw schaapjes naast elkaar staan, als je in de buurt van Roger Ram staat, als je naast het zwarte schaap staat of als jouw schaapjes niet worden geschoren. De scoremethode is afhankelijk van de stand van zaken op het tijdspoor. Eerste indruk: het koddige materiaal doet op het eerste gezicht wellicht anders vermoeden, maar Paniek in de Wei is een gemeen tactisch spelletje. De kudde bevat geen makke lammetjes, er wordt volop gestreden om een goede positie. Daarbij moet je anticiperen op de verschillende scoremethoden. Een prima spel! Meer informatie: recensies.

CIA Auteur: Kramer 

release: juni 2006

Wolfgang Kramer's CIA is een uitgebreide heruitgave van Heimlich & Co, het Duitse Spiel des Jahres van 1986. In dit bordspel zijn 2-7 geheim agenten op zoek naar informatie over een safe. Met behulp van de dobbelsteen verplaats je de agenten op het bord (je mag alle agenten bewegen, maar mag daarbij niet verraden met welke kleur je speelt). Als een speler een of meer agenten naar een huis met de safe beweegt, volgt daar een puntentelling. Het huisnummer bepaalt het aantal velden waarmee deze agenten op het scorespoor vooruit worden gezet (in de ruïne moet je 3 velden terug). Daarna wordt de safe naar een ander leeg huis verplaatst. Het spel eindigt zodra een scoresteen het finishveld bereikt. De speler met de desbetreffende agentkaart is de winnaar. Deze versie bevat onder meer een variant met 26 Top Secret kaarten, die speciale acties mogelijk maken.

Taki Auteur: Shafir 

release: juni 2006

Een kaartspel voor 2-10 spelers. De speelkaarten hebben kleuren en symbolen. De kaarten worden op een centrale stapel afgelegd. Een gespeelde kaart moet hetzelfde symbool of dezelfde kleur als de bovenste kaart van de stapel hebben. De actiekaarten „SuperTaki“, „Kleurwissel“ en „Crazy Card“ mag je altijd afleggen. Met de actiekaarten verander je de speelrichting, laat je iemand kaarten trekken of een beurt overslaan. Als je één kaart bezit, moet je "Taki" roepen. Vergeet je dit, moet je vier kaarten trekken. Degene die als eerste zijn kaarten kwijt is, wint het rondje. De andere spelers krijgen strafpunten. Je speelt door tot iemand 100 strafpunten bezit.

Kakuro Challenge Auteur: Colovini 

release: juni 2006

Ook 999 Games leeft zich uit op de nieuwste Japanse rekenpuzzelrage, middels een puzzelspel voor 2-4 spelers. De spelers moeten met cijferfiches series maken, die bij elkaar opgeteld de op donkere fiches aangegeven som vormen.

Gladiator Auteur: Knizia 

release: mei 2006

Een vlot en luchtig spel waarin 2-6 spelers groepen gladiatoren vormen, die vervolgens met behulp van de dobbelsteen tegen elkaar vechten. De gladiatoren hebben verschillende specialismen: met een net kun je vijanden vooraf onschadelijk maken, een speerwerper levert je het initiatief op, zwaardvechters verhogen het aantal dobbelstenen waarmee je vecht, schilden voorkomen wonden en met een tweetand mag je een slechte worp overgooien. Het is principe de bedoeling om de gladiatoren van je medespelers te elimineren. Als jouw gladiatoren zijn gesneuveld, blijf je toch meespelen. Dan kun je extra punten verdienen met een van de roofdieren. Gladiator is de Nederlandstalige editie van Kampf der Gladiatoren van Hans im Glück. Deze editie van 999 Games wordt voorzien van een nieuwe cover.

Manilla Auteur: Delonge

release: april 2006

Een bordspel voor 3-5 spelers, waarbij de spelers zoveel mogelijk winst proberen te maken met schepen vol goederen. Elke ronde liggen vier ladingen klaar om verscheept te worden, maar slechts drie ladingen zullen de zee bereiken. Een veiling bepaalt wie deze ronde de havenmeester wordt. Deze corrupte functionaris beslist welke lading achterblijft en in het pakhuis zal bederven. Daarnaast heeft hij belangen in andere ladingen, waardoor deze schepen met een voordeel van start gaan. Schepen op zee zijn niet veilig, want ze worden bedreigd door corrupte loodsen en piraten. De dobbelstenen bepalen hoe snel de schepen varen, terwijl de spelers gokken op succes of mislukking. De spelers zenden hun mannetjes op pad, om het geluk een handje te helpen en geld te verdienen waar dat maar mogelijk is. Ze kunnen bijv. piraten inhuren, een loods omkopen en geld verdienen met de verzekering van schepen (c.q. verliezen als teveel schepen schade oplopen). Meer informatie: recensies.

Carcassonne de Toren Auteur: Wrede

release: april 2006

Carcassonne de Toren is een nieuwe uitbreiding voor het legspel Carcassonne. Deze set bevat ong. 20 nieuwe tegels met torensysmbolen, 30 houten torenstukken en een handige kartonnen houder, waarin je de voorraad tegels kunt opstapelen. De tegels met torensysmbolen staan je toe om wachttorens bouwen of te verhogen. De hoogte van een wachttoren bepaalt op hoeveel tegels deze invloed uitoefent. Met een wachttoren kun je horigen van medespelers gevangen nemen. Je kunt een toren neutraliseren door er een horige op te zetten.  

Sudoku Auteur: Knizia

release: dec 2005

Dit bordspel voor 1-4 spelers is gebaseerd op de gelijknamige Japanse cijferpuzzel. Je begint op een bord met de bekende blokken, kolommen en rijen, waar al 9 cijferfiches klaarliggen. De spelers voegen om de beurt nieuwe cijferfiches toe, waarmee ze winstpunten verdienen. Naarmate het bord voller wordt, stijgen de punten. Op de achterkant van het bord vind je de variant Sodukids, waarmee de jongeren onder ons met dierenplaatjes kunnen puzzelen. Deze Nederlandse editie wordt uitgebracht in samenwerking met de puzzelspecialist Denksport. Aan het bordspel wordt een unieke editie van het puzzelboek SuDoku Tazuku toegevoegd.

E&T Kaartspel Auteur: Knizia

release: okt 2005

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het uitmuntende bordspel Eufraat & Tigris. Het speelmateriaal bestaat uit 16 leiders, 193 beschavingskaarten (zwarte bevolking, blauwe landbouw, groene markt en rode tempel), 8 schatten, 4 rampkaarten (1 per speler) en 3 schipkaarten. De 8 schatkaarten worden aan het begin zo op tafel gelegd, dat tussen twee schatten ruimte overblijft voor één beschavingskaart. Onder de rij schatten is ruimte voor 8 rijen beschavingskaarten. Elke schat is de startkaart van een koninkrijk. Iedere speler begint met 8 beschavingskaarten. Als je aan de beurt bent voer je twee acties uit: een leider inzetten of verplaatsen, een beschavingskaart aanleggen of een rampkaart uitspelen. Met jouw rampkaart kun je één keer een beschavingskaart verwijderen. Als je een beschavingskaart in de kolom onder een schatkaart legt, vergroot je dit koninkrijk. Als er een leider in deze kleur aanwezig is, krijgt de eigenaar een winstpunt in deze kleur. Als je een beschavingskaart tussen twee schatten legt, verbind je twee koninkrijken. Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een schatkaart winnen. Ook in dit kaartspel ontstaan interne en externe conflicten als gelijksoortige leiders in hetzelfde koninkrijk staan. Bij interne conflicten vecht je met tempelkaarten en krijgt de winnaar één rode tempelkaart als winstpunt. Bij externe conflicten vecht je met kaarten in de desbetreffende kleur en krijgt de winnaar één van deze kaarten als winstpunt. Aan het einde van een spelerbeurt vult iedereen zijn hand weer aan tot 8 kaarten. De schipkaarten zijn de vervangers van de monumenten uit het bordspel en leveren ook hier de nodige extra winstpunten op. Het spel is afgelopen als de stapel beschavingskaarten is verbruikt of als er nog maar één schatkaart over is. Dan telt iedereen zijn winstpunten in zijn slechtste kleur. De speler met de meeste punten wint.

Catan scenario's Auteur: Teuber c.s.

release: okt 2005

999 Games start in de loop van 2005 met een reeks scenario's voor De Kolonisten van Catan. Het is de bedoeling dat ze worden verpakt in de doosjes die tegenwoordig voor de 5/6-speleruitbreidingen worden gebruikt. Elke set bevat één scenario met het benodigde materiaal. De adviesprijs is ong. 10 euro. De eerste scenario's zijn: Het Grote Kanaal, De Wereldwonderen, Diamanten voor Catan, De Kolonies, De Specialisten en De Woestijnruiters. Een deel van de scenario's is afkomstig uit het Duitse Catan Buch, maar er zijn ook andere bronnen aangeboord. Diamanten voor Catan is bijv. een bewerking van Kaffee für Catan, waarbij de koffiebonen zijn vervangen door juwelen uit de rivier Iguazu.

Carcassonne De Rivier II Auteur: Wrede

release: okt 2005

Een bewerkte heruitgave van De Rivier, een kleine uitbreiding voor Carcassonne.

Amazone Auteur: Dorra

release: okt 2005

Een bordspel voor 3-4 spelers. De spelers zijn op zoek naar zeldzame plant- en diersoorten in het Amazonegebied. Elke ronde begint met een gebeurteniskaart, die bijv. extra inkomsten genereert of bepaalde routes op het speelbord blokkeert. Daarna speel je een van jouw biedkaarten uit, die bepaalt hoeveel inkomsten je ontvangt en wanneer je aan de beurt komt. Deze biedkaarten krijg je pas terug wanneer je jouw volledige set biedkaarten hebt verbruikt. Vervolgens kun je in een dorp een nieuwe hut bouwen. Elke bouwplaats heeft zijn eigen bouwkosten. De eerste speler betaalt de laagste prijs voor zijn hut, de prijs voor elke volgende hut is hoger. Aangezien geld zeer schaars is, zijn goedkope hutten belangrijk. Sommige dorpen hebben maar 1 of 2 bouwplaatsen. Als je daar naast het net vist, zijn sommige delen van het bord lastig bereikbaar. Als je een hut bouwt, ontvang je tevens het bij dit dorp afgebeelde ontdekkingsfiche. Om hiermee te scoren, moet je minimaal drie fiches van deze soort bezitten. Het is belangrijk om veel fiches van dezelfde soort te verzamelen, niet alleen voor de punten, maar ook omdat deze fiches soms extra inkomsten opleveren. Om het lastig te maken, wordt spreiding over de soorten ontdekkingsfiches ook nog beloond met 2-5 bonuspunten. Iedere speler bezit verder een opdrachtkaartje met vier dorpen. Aan het einde van het spel levert elke ontbrekende hut drie minpunten op. Amazone is een toegankelijk familiespel, dat wat diepgang en speelgevoel betreft enigszins doet denken aan Ticket to Ride.

Cliché Auteur: Rosenberg

release: okt 2005

Een partyspel voor 3-8 spelers. Dit spel draait om meningen en/of vooroordelen over het andere geslacht. Een thema wordt bepaald, waarna de spelers hun "top vijf" lijstjes met meningen over dit thema samenstellen. Vervolgens worden de lijstjes vergeleken, waarbij overeenkomsten winstpunten opleveren.

Carcassonne Overzee Auteur: Colovini

release: sept 2005

Dit legspel voor 2-5 spelers is een nieuw zelfstandig spel uit de Carcassonnefamilie. De tegels tonen grasland, bergen en zee. In het grasland en de bergen vind je tevens enkele steden. Iedere speler beschikt over vijf speelfiguren, waarvan er één als puntenteller wordt gebruikt. In jouw beurt plaats je een tegel. Vervolgens mag je een speelfiguur inzetten of een speelfiguur verwijderen. Met de laatste actie verdien je punten, ook al is het desbetreffende gebied niet voltooid. Met voltooide gebieden verdien je overigens meer punten. Grasland levert per tegel punten op, de score van berggebieden is afhankelijk van de aanwezige en naburige steden en de zeegebieden scoren per tegel en per naburige stad. Aan het einde van het spel leveren voltooide gebieden net zoveel punten op als niet voltooide gebieden. Het is dus zaak om tijdig te scoren.

Blue Moon: De Aqua Auteur: Knizia

release: juli 2005

De Aqua is een nieuwe volkenset voor Blue Moon. De kracht van dit volk wordt bepaald door sterke zeemonsters en de bescherming van het water. De Aqua zijn bovendien in staat om reusachtige en verwoestende vloedgolven te creëren.

Blue Moon uitbreidingen Auteur: Knizia

release: juli 2005

Gezanten & Inquisiteurs I is geen zelfstandige volkenset, maar bevat kaarten waarmee je andere sets kunt versterken. De set bevat een of twee kaarten voor elk Blue Moon volk, alsmede een nieuwe mutant. De set introduceert verder enkele nieuwe kaartsoorten: Tutu, Hyla en interventies. De belangrijkste nieuwe kaarten zijn de gezanten en de inquisiteurs, die je tijdens het spel extra kaarten en andere voordelen kunnen opleveren. Met het tegelijkertijd uitgebrachte Gezanten & Inquisiteurs II is de set compleet en zijn er voor elk volkendeck evenveel aanvullingen.

Fjord Auteur: Delonge

release: juni 2005

Een spel voor twee spelers. De spelers zijn aanvoerders van een Vikingstam en strijden om de controle over een vruchtbaar stuk land aan de kust van Noorwegen. Het spel bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een landschap met boerderijen opgebouwd uit zeskantige tegels met weilanden, water en bergen. De tegels worden van een gedekte stapel getrokken. Bij het plaatsen van tegels moeten deze terreinsoorten passend worden aangelegd. Op een zojuist aangelegde tegel mag je een boerderij plaatsen. Zodra alle tegels zijn omgedraaid, begint de tweede fase. De spelers proberen met hun speelstukken vanuit hun boerderijen stukken land te claimen. Daarbij mag je van weiland naar weiland "trekken", waarbij bergen en rivieren hindernissen zijn. Het is de bedoeling om de tegenstander de pas af te snijden, om daarmee stukken onbetwist land voor jezelf te claimen. Je krijgt punten voor geclaimde tegels. Wie na drie potjes de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar. Eerste indruk: dit abstracte legspel komt op het eerste gezicht een tikje "droog" over. Na een paar potjes krijg je het gevoel te pakken en komt het speelplezier om de hoek kijken.

Kaiser Auteur: Burkert

release: juni 2005

Een bordspel voor 2-4 spelers, dat draait om de verkiezing van de Duitse Keizer in de 13e en 14e eeuw. De spelers vertegenwoordigen adellijke families met een claim op de troon. Het is de bedoeling om in vijf spelrondes de meeste winstpunten te verzamelen. Iedere speler beschikt o.a. over 7 edelen en 3 ridders. De dubbelzijdige edelenfiches tonen aan de ene kant een baron en aan de andere kant een echtpaar. Aan de zijkanten vind je vier leeftijden terug. Aan het begin van het spel plaatsen de spelers 4 edelen en 1 ridder op het bord. In de eerste spelfase ontvangen de spelers inkomsten, die in de volgende fasen in een rap tempo worden uitgegeven. In de tweede spelfase draaien de edelen naar de eerstvolgende leeftijd c.q. gaan terug naar de voorraad als ze te oud zijn. In de derde fase bepalen de in de vorige beurt gekochte blauwe en roze actiekaarten of er een dochter of een zoon wordt geboren. Een zoon plaats je als jonge baron op het speelbord. Een dochter kun je uithuwelijken aan de baron van een medespeler. De ouder ontvangt een winstpunt, de bruidegom draait zijn baron om naar de zijde met het echtpaar. In de vierde fase kunnen de spelers actiekaarten kopen en inzetten, het privilege van een Keurvorst gebruiken of een ridder inzetten of verplaatsen. In de vijfde fase wordt in elk Keurvorstendom bepaald of daar een machtswisseling plaatsvindt. De speler met de meeste machtpunten (ridders, steden en edelen) wordt de nieuwe Keurvorst en ontvangt 2 winstpunten. In de zesde fase wordt een nieuwe keizer gekozen, als een speler in fase vier de actiekaart “Tegenkeizer” heeft gekocht. Alle spelers doen mee aan de verkiezing, vorsten en sommige actiekaarten leveren stemmen op. De spelers brengen al hun stemmen uit op de keizer of de uitdager. Als je voor de winnaar hebt gekozen, levert dit 1 winstpunt op. In de zevende fase voert de keizer zijn bonusactie uit. Afhankelijk van de actuele spelronde mag hij een rijksstad plaatsen en/of ontvangt hij winstpunten en geld. Eerste indruk: dit is een boeiend spel, dat liefhebbers van pittige kost zeker zal aanspreken.

Tai Pan Auteur: Hostettler

release: juni 2005

Een kaartspel voor vier spelers (met varianten voor andere speleraantallen). Het spel bestaat uit 108 speelkaarten in vier kleuren. Het is de bedoeling om met jouw teamgenoot 1.000 punten te behalen. De kaarten worden verdeeld, waarna je iedere medespeler één gedekte kaart geeft, die hij ongezien voor zich laat liggen. De startspeler speelt een enkele kaart, een paar, een reeks oplopende paren, een trio, een “full house”, of een “straat” van minimaal vijf kaarten. De volgende speler kan passen of een gelijksoortige set met een hogere waarde spelen. Als iedereen heeft gepast, neemt de speler met de hoogste set de slag en start een nieuwe slag. Met de speciale kaarten kun je het spelverloop beïnvloeden c.q. plus- of minpunten verdienen. Als slechts één speler handkaarten bezit, eindigt de ronde en worden de punten geteld. Dit is de Nederlandstalige editie van het kaartspel Tichu.

Catan Kaartspel Auteur: Teuber

release: juni 2005

999 Games produceert nieuwe versies van de themasets van het Kolonisten kaartspel. Naar aanleiding van de aanpassingen in de set Barbaren & Handelsheren zijn de kaarten en de spelregels van de eerdere sets herschreven.

Boonanza, De Uitbreiding Auteur: Rosenberg

release: mei 2005

Deze uitbreiding voor het populaire kaartspel Boonanza maakt het mogelijk om met maximaal zeven telers bonen te planten en te verhandelen. De set bevat nieuwe bonensoorten. De akkerboon levert een leuke bonus op. Als je een bonenveld met twee van deze bonen oogst, krijg je een derde bonenveld cadeau. De uitbreiding bevat ook een variant met opdrachtkaartjes, die een nieuwe dimensie aan het spel toevoegen.

Blue Moon uitbreiding Auteur: Knizia

release: maart 2005

De Pillar is een nieuwe volkenset voor Blue Moon. De kracht van dit volk wordt bepaald door de boosterkaarten, in de vorm van enorme rupsen en machtige toverdranken.

Carcassonne uitbreiding Auteur: Wrede

release: maart 2005

De derde "grote" uitbreiding voor het legspel Carcassonne heet De Draak, de Fee en de Jonkvrouw. De set bevat 30 nieuwe tegels, een houten draak en een houten fee. Een vulkaantegel moet je op de gebruikelijke manier aanleggen, maar je mag er geen horige op zetten, omdat de draak op deze vulkaantegel wordt geplaatst. Op een draken tegel mag je wel een horige plaatsen, maar vervolgens wordt het spel onderbroken om de draak te bewegen. Beginnend met de actieve speler moeten de spelers de draak om de beurt horizontaal of verticaal naar een andere tegel verplaatsen. Als de draak onderweg een horige ontmoet, wordt deze van het speelveld gejaagd. De draak beweegt in principe zes velden (tenzij hij niet verder mag, omdat hij niet tweemaal dezelfde tegel mag betreden). Het is overigens mogelijk om een horige met de fee tegen de draak te beschermen. Je mag de speelfiguur van de fee bij een eigen horige plaatsen, als je deze beurt geen nieuwe horige plaatst. De fee heeft ook nog andere voordelen: 1 winstpunt per beurt en 3 bonuspunten bij een reguliere puntentelling. Er zijn ook nog zes tegels met een tovergang, waarmee je een horige op een andere tegel mag plaatsen. Als je een tegel met een jonkvrouw in een stad plaatst, moet je een daar aanwezige ridder aan zijn bezitter teruggeven.

Middernacht, vampierenjacht Auteur: Proena

release: maart 2005

Een bordspel voor 2-6 spelers. Er zijn 60 vampieren en 60 graven in zes verschillende kleuren. De vampierkaarten worden verdeeld. Iedere speler legt zijn vampierkaarten in een gedekte rij voor zich neer en draait de beide buitenste kaarten om. Iedereen beschikt verder over drie knoflookkaarten. De 60 graven worden met deksels afgedekt. Zes van deze graven bevatten ratten. De actieve speler draait een deksel om. Als het graf leeg is en een van jouw open vampierkaarten dezelfde kleur heeft, leg je deze vampier in het graf en speel je verder. Als de kleur niet overeenstemt, mag je het graf negeren of er een knoflookkaart achterlaten. Als je een bezet graf bekijkt, word je bestraft. Ligt er een vampier, dan moet je een houten staak pakken. Zodra je drie staken bezit, krijg je van elke medespeler een vampierkaart, die je aan jouw eigen rij moet aanleggen. Ook als er een eigen knoflookkaart ligt, krijg je van iedereen een vampierkaart. Bij een vreemde knoflookkaart krijg je alleen een vampier van de desbetreffende speler. Als je een rat omdraait, mag je deze beurt langer doorspelen. Het is uiteindelijk de bedoeling om als eerste alle vampieren kwijt te raken.

Fazantenbal Auteur: Zeimet

release: maart 2005

Een kaartspel voor 2-7 spelers. Dit is een reactiespel waarbij je zo snel mogelijk de juiste kaart moet vinden. De kaarten tonen bontgekleurde fazanten (getekend door Doris Matthäus). Het is de bedoeling om de vogels te vinden die met een bijpassende regenworm rondwandelen.

Iguazu Auteur: Liesching

release: maart 2005

In dit bordspel voor 3-5 spelers zijn de spelers op een verraderlijke rivier op zoek naar waardevolle edelstenen. Degene die als eerste een bepaalde combinatie van edelstenen weet te bemachtigen, wint het spel. Iedere speler beschikt over een setje biedkaarten met de waarden 1-6 en één weerkaartje. Elke ronde kiest iedereen één van zijn biedkaartjes. Je krijgt de uitgespeelde kaartjes pas terug als al jouw kaartjes zijn gespeeld. De kaartjes met een cijfer bepalen hoeveel velden je jouw kano's moet bewegen. Aan het begin of het einde van de beweging mag je een edelsteen inladen. Dit kost je twee bewegingspunten. Het laagste kaartje van de ronde bepaalt de stroomsnelheid van de rivier, eventueel verhoogd of verlaagd door de actuele weersomstandigheden. Aan het einde van de ronde worden één of meer plastic schijven in de rivier geschoven, waardoor bij de waterval één of meer schijven naar beneden vallen. Met een beetje pech kiepert jouw kano over de rand van de waterval en moet je een edelsteen inleveren om een nieuwe kano te kopen. Er is nog een manier om een edelsteen te verliezen: een roofzuchtige medespeler eindigt met zijn lege kano naast jouw gevulde kano. Iguazu is een kostelijk familiespel in een prachtige uitvoering.

Vliegen Vangen Auteur: Des Pallières 

release: nov 2004

Een vlot en toegankelijk kaartspel met een apart thema, voor 2-5 spelers. Elke ronde wordt een kaart met een voor vliegen "smakelijk" hapje opengedraaid, bijvoorbeeld een dampende koeienvla of een overrijpe kaas. De spelers proberen deze snacks te bemachtigen door in het geheim voldoende te bieden. Het speelgeld bestaat overigens uit plastic vliegen. Er zijn ook negatieve kaarten, bijv. een vliegenmepper of een spuitbus, waarmee je een tegenstander kunt pesten.

De donkere landen Auteur: Faidutti

release: nov 2004

Duistere lieden zoals bezweerders, aflaatpredikers en intriganten duiken op in de wereld van Machiavelli! Zij proberen met hun snode manieren hun meesters de macht over het land in handen te spelen! Deze listige uitbreiding van de bestseller Machiavelli bevat nieuwe karakters en gebouwen. Twee van deze nieuwe gebouwen leveren bonuspunten op aan het einde van de spel. Een keizerlijke schatkamer geeft punten voor jouw goudvoorraad, de wensfontein geeft punten voor jouw paarse gebouwen. De spelers kunnen nu de wereld van Machiavelli opnieuw verkennen en beleven nieuwe avonturen in ontelbare variaties. Inhoud: 15 gebouwenkaarten, 18 karakterkaarten, 1 houten koning en de spelregels.

De Graaf van Carcassonne Auteur: Wrede

release: nov 2004

Deze kleine uitbreiding van Carcassonne bevat 12 nieuwe tegels en een houten speelfiguur. De tegels vormen een stadscentrum met 12 velden, waar de speelfiguur van de graaf rondwandelt. Deze nieuwe stadstegels activeren speciale acties. Bij elke puntentelling (bijv. bij een voltooide weg of stad) bepaalt de huidige positie van de graaf welke speciale actie wordt uitgevoerd. Dit kan bijv. extra punten opleveren, maar jouw speelstuk kan ook een paar beurten in de "gevangenis" belanden.

Historische Scenario's II Auteur: Teuber

release: nov 2004

"Troje en De Grote Muur" is de tweede set met historische scenario's voor de Kolonisten van Catan. Met Troje ondersteun je met grondstoffen jouw stad in de legendarische oorlog, bouw je handelsschepen en probeer je middels jouw invloed de oorlog voor jouw stad te winnen. Met De Grote Muur verdedig je jouw gedeelte van de Chinese Muur tegen binnenvallende Mongoolse horden. Jouw grondstoffen worden o.a. ingezet voor het bouwen aan de Grote Muur en de verhoging van jouw invloed.

Barbaren & Handelheren Auteur: Teuber

release: nov 2004

De laatste uitbreiding voor het Kolonisten Kaartspel. De set lijkt thematisch gezien sterk op “Steden & Ridders”, de uitbreiding op het bordspel. De set bevat 30 nieuwe kaarten, regelaanpassingen voor oude kaarten en stickers die je op de te veranderen kaarten kunt plakken.

Attika Auteur: Casasola-Merkle

release: nov 2004

Een strategisch spel voor 2-4 spelers. Op het variabele spelbord worden gebouwen geplaatst (theater, orakel, haven, wijngaard etc.), waarbij de spelers een balans zoeken tussen snel bouwen, het claimen van mooie bouwplaatsen en de hoogte van de bouwkosten. De spelers gaan voor een goede positie en proberen de tegenstanders de weg af te snijden. Iedere speler beschikt over een eigen bord, waarop hij zijn gebouwfiches tijdelijk kan bewaren. Het is uiteindelijk de bedoeling om deze fiches op het centrale speelveld te plaatsen. Aan het begin van jouw beurt mag je twee nieuwe gebouwfiches van jouw dichte stapels trekken en op jouw eigen bord bewaren. Als je de kostprijs betaalt, mag je ze ook direct op het centrale speelveld plaatsen. In plaats van fiches trekken, mag je ook drie fiches van jouw eigen bord op het centrale speelveld plaatsen. Als je minder fiches trekt of plaatst, mag je landkaartjes trekken. Deze heb je nodig om de bouwkosten te betalen. Je mag jouw fiches alleen op een leeg veld op het centrale speelveld bouwen. De kostprijs is in landschapssymbolen op het fiche afgebeeld. Je betaalt de bouwkosten met landschapskaartjes. Als het bebouwde landschap op het fiche is afgebeeld, krijg je korting. Hetzelfde geldt als de naastgelegen landschappen op het fiche zijn afgebeeld. Het is dus van groot belang om op de juiste plaatsen te bouwen. Je mag zelfs gratis bouwen als je verwante gebouwen in de juiste volgorde naast elkaar bouwt. Deze volgorde wordt aangegeven door de schema’s op jouw eigen spelbord. Naast elkaar liggende fiches van dezelfde kleur vormen een nederzetting. Als jij door het plaatsen van een geïsoleerd gebouwfiche een nieuwe nederzetting vormt, moet je naast de bouwkosten extra landschapskaartjes betalen: één voor elke andere nederzetting die jij bezit. Gebouwen behoren tot bepaalde groepen (zie de schema’s op jouw spelbord). Als jij alle gebouwen van zo’n groep naast elkaar bouwt, krijg je als beloning een amforafiche. Deze fiches kun je later inleveren om extra tegels of landschapskaartjes te trekken c.q. plaatsen. In de loop van het spel wordt het centrale speelveld uitgebreid met nieuwe tegels. Zodra jij één van jouw gedekte stapels bouwfiches hebt gebruikt, moet je daarna een nieuwe gebiedstegel aanleggen. Het spel is afgelopen zodra een speler zijn 30 gebouwen op het centrale bord heeft geplaatst of zodra hij met een keten van gebouwen twee tempels weet te verbinden. Met name deze laatste optie eist dat je de mogelijkheden van jouw medespelers goed in de gaten houdt en op tijd een blokkade opwerpt als iemand de winnende sprong dreigt te maken.

De Ruimteschepen van Catan Auteur: Teuber

release: okt 2004

In dit tweepersoonsspel heeft iedere speler een eigen ruimteschip met laadruimtes voor grondstoffen. Dit schip kan verder worden uitgebreid met wapens, motoren en andere zaken. Een dobbelsteen regelt niet alleen de productie van jouw kolonies, maar bepaalt ook hoeveel ontdekkingskaartjes je mag omdraaien (eventueel verhoogd door extra motoren). Deze kaartjes bevatten interessante ontdekkingen, waarmee je jouw positie kunt versterken, maar ook de nodige gevaren.

Carcassonne: de Stad Auteur: Wrede

release: okt 2004

Dit nieuwe spel uit de Carcassonnefamilie is bedoeld voor 2-4 spelers. Deze luxe variant op het basisspel is verpakt in een houten doos. De tegels tonen straten, markten en kleine gebouwen, waarbij met name de historische gebouwen interessant zijn. Markten kunnen veel punten opleveren als ze verschillende goederensoorten bevatten. Bij het aanleggen hoef je alleen de wegen aan te laten sluiten. De tegels worden in drie stapels verdeeld, die na elkaar worden gebruikt. Vanaf de middelste stapel komen de stadsmuren in het spel. Dan plaatst iedereen een houten muurstuk zodra er een puntentelling plaatsvindt. Op de muur kun je een wachter plaatsen. Deze levert aan het einde van het spel bonuspunten op als hij in een rechte lijn naar historische gebouwen kijkt. De speler die de telling activeerde, mag ook nog een van zijn torens aan de stadsmuur plaatsen. Dan krijg je punten voor de tussen twee torens liggende muurstukken. Dit is een prima variant op het basisspel, met name dankzij de strategische scoremogelijkheden van de wachters op de muren. Verder zijn verpakking en materiaal een lust voor het oog.

Sint Petersburg Auteur: Brunnhofer 

release: okt 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers bouwen paleizen en andere prachtige bouwwerken in de Russische stad Sint Petersburg. In vier fases verzamelen de spelers kaarten in vier soorten. De groene werklieden leveren aan het einde van hun fase geld op, de blauwe gebouwen genereren winstpunten aan het einde van de bouwfase en de rode edelen geven je in hun fase een mix van geld en punten. In de vierde fase kun je ruilkaarten bemachtigen, waarmee je werklieden, gebouwen of edelen kunt opwaarderen. In deze fase worden verder geen winstpunten of geld uitgedeeld. Bij dit verzamelspel beperkt de interactie zich tot het wegkapen van kaarten voor de neuzen van je medespelers. Geld is schaars, dus vragen de bouwactiviteiten om de nodige planning. Aan het einde van het spel volgt een slottelling. Dan krijg je extra winstpunten voor geld en uitgespeelde edelen. Aangezien de laatste categorie extreem veel punten kan opleveren, is het zaak voldoende verschillende edelen te verzamelen.
Dit spel is de winnaar van de Deutsche Spiele Preis en de International Gamers Award van 2004.

Goa Auteur: Dorn 

release: okt 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Dit spel speelt zich af in Indië tijdens de 17e eeuw. Goa is een belangrijk handelscentrum in Azië, een nederzetting van de Portugezen. Concurrerende maatschappijen handelen in specerijen, sturen schepen en kolonisten op pad en investeren de opbrengsten. Je kunt de winst op verschillende manieren in jouw maatschappij investeren: bouw je betere schepen, verhoog je de productiviteit van jouw plantages, werf je meer kolonisten aan of onderneem je expedities? 

Goa wordt in twee gedeeltes met elk vier ronden gespeeld. Aan het begin wordt het spelbord van 5 X 5 velden gevuld met allerlei fiches, waarvan er elke ronde een aantal wordt geveild. Als eerste wordt een startspelerfiche geveild (dit levert je een extra actie op), daarna volgt een aantal naburige fiches. Plantagefiches worden op het bord van de desbetreffende speler geplaatst en genereren specerijen als je produceert. Andere fiches leveren bijvoorbeeld bonusacties, schepen, expeditiekaarten of kolonisten op. Na de veiling mogen de spelers hun drie acties uitvoeren. Dan kun je bijvoorbeeld een bepaalde categorie op jouw ontwikkelingsbord verbeteren. De kosten van deze verbeteringen (specerijen en schipkaarten) stijgen per stap. Je kunt ook kiezen voor "productie": aanvoer van specerijen, nieuwe schipkaarten, extra geld, nieuwe expeditiekaarten of de extra kolonisten. Het niveau van de desbetreffende categorie bepaalt hoeveel je "produceert". In de loop van het spel kun je verder vier kolonies stichten. Deze kolonies vereenvoudigen de productie van de juiste grondstoffen. Hiervoor heb je overigens wel veel kolonisten nodig. Aan het einde van de rit worden de winstpunten geteld. Je krijgt punten voor sommige fiches, voor het meeste speelgeld, voor de kolonies, voor setjes expeditiekaarten en voor het niveau van de zes categorieën op jouw ontwikkelingsbord. Met name de punten voor de expedities en de ontwikkelingen kunnen aardig oplopen.

Eerste indruk: een schitterend bordspel, waarbij je constant veel meer wilt doen dan de beperkte hoeveelheid acties en de grondstoffenschaarste je toestaan. Het draait hier vooral om het maken van de juiste keuzes binnen een beperkte speelruimte. Voor een succesvol spelverloop is het van groot belang dat je voldoende extra acties bemachtigt. In dit spel ben je een groot deel van de tijd met jouw eigen "dingetjes" bezig, zonder je met de medespelers te bemoeien. De interactie vind je eigenlijk alleen maar terug in de veilingen. Gelukkig zijn die belangrijk genoeg om de schaarse interactie van enig belang te voorzien. Daar bepaalt de startspeler min of meer welke fiches deze beurt voor een veiling in aanmerking komen. Verder kun je daar met een gevulde geldbuidel de cruciale fiches uit de klauwen van de concurrentie houden. Goa is een aanrader voor de liefhebbers van stevige 999-spellen.

Hanze Auteur: Schacht

release: okt 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel draait om de handel in goederen tussen de Hanzesteden langs de Oostzee. Fiches met goederen worden ingekocht, vervoerd en elders verkocht. De beweging tussen de steden wordt uitgevoerd middels één schip. Daar waar de vorige speler zijn beurt heeft beëindigd, begin jij jouw eigen beurt. Per stad kun je één actie uitvoeren: één goederenfiche inkopen, een of meer markten bouwen of goederenfiches verkopen. Verkochte goederen genereren winstpunten (het aantal afgebeelde goederen). Je mag alleen verkopen als je minstens twee fiches van een kleur kunt verkopen en je in de desbetreffende stad minstens één markt bezit. Een verkoop heeft een vervelend effect voor jouw medespelers: zij moeten één fiche van deze kleur inleveren. Na de verkoop moet je zelf één eigen markt uit deze stad verwijderen. Markten zijn ook om een andere reden belangrijk. Als je in een stad de meeste markten bezit, kun je er zelf gratis inkopen en krijg je een bonus als anderen daar goederen inkopen. Aangezien het geld schaars is, zijn dergelijke voordeeltjes van groot belang. Aan het begin van een beurt krijg je namelijk maar drie geldstukken. Dit geld heb je hard nodig om jouw acties te betalen, waarbij met name de beweging veel geld kan kosten als het schip op een ongunstige plek staat. Het spel eindigt zodra de laatste stapel goederenfiches wordt aangebroken. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor markten en de symbolen op verkochte fiches.

Eerste indruk: Hanze biedt de van Michael Schacht bekende combinatie van een toegankelijk spelsysteem, korte speelduur en voldoende tactische pit. Een aanrader voor de liefhebbers van spellen als Kardinaal & Koning, Dschunke of Paris Paris.

Saga Auteurs: Kramer & Rösner 

release: sept 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Aan het begin worden zes gebiedstegels op tafel gelegd. 60 ridderkaarten (6 kleuren met 10 kaarten in de waardes 1-4) worden in vijf sets verdeeld. Elke set bestaat uit 12 ridders met verschillende kleuren en een totale waarde van 30. Iedere speler krijgt één set. De kaarten van de vijfde set worden als neutrale verdedigende ridders over de gebiedstegels verdeeld. De actieve speler moet één van zijn ridderkaarten uitspelen. De in de loop van het spel uitgespeelde ridders vormen groepen. In één groep mogen nooit twee of meer ridders met dezelfde kleur liggen. De kleur van de eerste kaart in een groep bepaalt welke gebiedstegel deze groep aanvalt. Het is de bedoeling om met voldoende sterke groepen ridders zoveel mogelijk gebieden te veroveren. Als een andere speler later in het spel een sterkere groep naar een door jou gewonnen gebied stuurt, neemt hij de controle over. Jouw verslagen ridderkaarten gaan dan terug naar jouw hand. Gedurende het spel zullen de gebieden regelmatig van eigenaar wisselen. De gebieden die je aan het einde van het spel bezit, leveren winstpunten op (de totale waarde van de desbetreffende ridderkaarten). Ridderkaarten in jouw hand leveren minpunten op. Tijdens het spel verdien je met de controle over gebieden roemfiches of speciale actiemogelijkheden. Die roemfiches kun je gebruiken om neutrale ridders te werven. Aan het einde van het spel leveren ze winstpunten op. De gebieden hebben aan het einde ook nog verschillende speciale effecten (bijv. de zeer interessante optie "geen minpunten voor handkaarten").

O Farao Auteur: Hutzler

release: sept 2004

Een kaartspel voor 3-4 spelers. Het is de bedoeling om met bouwkaarten (waardes 1-9) hoge piramides te bouwen. Iedere speler begint met zeven speelkaarten. De actieve speler mag aan het begin van zijn beurt één van de drie openliggende kaarten pakken of één kaart van de dichte stapel trekken. Daarna mag hij kaarten ruilen met zijn medespelers. Als je een belastinginner uitspeelt, mag je een kaart van een medespeler stelen. Daarna speel je zoveel mogelijk bouwkaarten uit en vul je jouw hand aan tot zeven kaarten. Een piramide kan bijv. bestaan uit driemaal een “4”, tweemaal een “5” en één “6”. Als je weer aan de beurt bent, kun je de piramide uitbreiden, door er bijv. viermaal een “3” onder te leggen. Zolang de piramide niet is voltooid, ben je kwetsbaar voor diefkaarten van medespelers. De speler van de dief gooit een dobbelsteen. Als hij het aantal verdiepingen evenaart of overtreft, mag hij een bouwkaart naar keuze stelen. Hierdoor kan jouw piramide gedeeltelijk instorten. Met een faraokaart kun je een dief of een belastinginner afweren. Tijdens jouw beurt mag je de piramide ook voltooien. Dan krijg je drie winstpunten voor een “3-rij”, vier voor een “4-rij” enzovoort. Deze punten worden opgeteld en de som wordt vermenigvuldigd met het aantal verdiepingen. De gebruikte bouwkaarten gaan naar de aflegstapel. Ten slotte wordt de pion van de bouwmeester een veld verschoven. Als deze pion het veld met de dubbele piramides bereikt, mogen de spelers aan twee piramides tegelijk bouwen. Als hij het veld met de grote piramide bereikt, mogen de spelers uitsluitend piramides met minimaal drie verdiepingen voltooien. Als hij het eindveld bereikt, wordt de “eindkaart” door de trekstapel geschud. Het spel is voorbij als deze kaart wordt getrokken.

Spy Auteur: Knizia

release: sept 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Aan het begin worden 12 "doelkaarten" (met een eigen symbool) in twee parallelle rijen neergelegd. De ene rij bevat zes verschillende continenten (Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika, Europa, Azië en Australië); de andere rij bevat zes locatiesymbolen (horloges, camera’s etc.) Op elk van deze doelkaarten wordt een spionchip gelegd. De overige spionnen worden aan de spelers uitgedeeld. Iedere speler krijgt drie speelkaarten. Elke speelkaart bevat twee symbolen: één continent en één locatie. Als de actieve speler meer dan drie kaarten bezit, moet hij minstens één kaart uitspelen. Aan het einde van de beurt trek je één nieuwe kaart. In de loop van het spel heb je een bonte verzameling openliggende kaarten op tafel liggen. Deze kaarten gebruik je om spionnen kwijt te raken. Als er bijv. drie camerasymbolen voor je op tafel liggen, en op de doelkaart met de camera ligt één spion, mag je twee spionnen op die doelkaart leggen (het verschil tussen jouw symbolen en de op de doelkaart aanwezige spionnen). Je kunt dit aantal verhogen door handkaarten met een camerasymbool uit te spelen. Uiteraard wordt het later in het spel lastiger om in één klap veel spionnen te lozen, de doelkaarten worden immers steeds voller. Zodra iemand alle spionnen kwijt is, krijgen de andere spelers strafpunten voor hun overgebleven spionnen. Wie na meerdere potjes de minste strafpunten bezit, wint het spel.

Manga Manga Auteur: Neugebauer

release: sept 2004

Een snel reactiespel voor 2-6 spelers. Op 80 speelkaarten zijn zes verschillende Manga-Helden afgebeeld. Elke kaart heeft een achtergrondkleur en tevens een schild met een andere kleur. Er zijn ook een paar regenboogdraken, die als jokers worden gebruikt. Iedere speler begint het spel met zes kaarten. De bovenste kaart van de stapel wordt omgedraaid: bijv. een rode held met een groen schild. Dan worden de spelers tegelijkertijd actief en leggen razendsnel hun kaarten af op de centrale aflegstapel. Je moet in dit voorbeeld een rode held of een groen schild afleggen. Deze nieuwe kaart verandert meteen de uitgangspositie voor de volgende kaart. Dezelfde speler mag niet tweemaal op rij een kaart afleggen. Als je een foute kaart aflegt, moet je deze terugnemen. Degene die jou heeft betrapt, mag zelf een willekeurige kaart afleggen. Degene die als eerste zijn kaarten heeft afgelegd, ontvangt een succesfiche. Degene die dan de meeste kaarten in zijn hand heeft, krijgt een troostfiche. Zo’n troostfiche kun je gebruiken om één kaart te dumpen of twee kaarten te ruilen. Het spel is afgelopen als het negende succesfiche is gepakt. De op de achterzijde van de succes- en troostfiches afgebeelde zwaarden zijn de winstpunten.

Blue Moon Auteur: Knizia

release: aug 2004

Kind en Terrah zijn twee nieuwe volkensets voor Blue Moon. De karakters van de Khind zijn individueel relatief zwak. Ze vechten echter vaak samen in groepen, waardoor ze per saldo voldoende kracht en speciale trucs naar het slagveld meebrengen. De Terrah beschikken over sterke karakters, die de kracht van de aarde gebruiken. Sommige Terrah kunnen aardbevingen en zware stormen oproepen.

Genius Auteur: Knizia

release: juli 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spelbord bevat zeskantige velden. De 120 speelstukken hebben de vorm van twee verbonden zeskantige velden. Op elke helft vind je een gekleurd symbool, per saldo twee gelijke of twee verschillende. Deze speelstukken worden blind uit een zak getrokken. Iedere speler heeft een houder waarop hij de speelstukken onzichtbaar voor de anderen bewaart. Je begint het spel met zes speelstukken. Je verdient punten door de speelstukken zo op het bord te plaatsen, dat de symbolen grenzen aan gelijksoortige symbolen. Deze punten registreer je op jouw eigen scorebord, dat scoresporen voor de verschillende symbolen bevat. Als je de maximale score (18) in een soort bereikt, mag je een extra speelstuk aanleggen. Aan het einde van jouw beurt vul je jouw voorraad aan tot zes speelstukken. Het spel eindigt zodra je geen nieuwe speelstukken kunt aanleggen. Dan bepaalt iedere speler in welke symboolsoort hij de minste punten heeft verzameld. De in deze soort verzamelde punten leveren winstpunten op. Conform Eufraat & Tigris spelen jouw andere soorten dus geen rol. Het spel bevat verder een solitaire variant en een variant voor teams.

Herders en Schapen Auteur: P. des Pallières

release: juni 2004

De Nederlandstalige editie van het Franse spel La Guerre des Moutons. Dit is een legspel voor 2-4 spelers, dat enige verwantschap heeft met Carcassonne. Aan het begin wordt een starttegel neergelegd en ontvangt iedere speler een tegel met zijn spelerkleur. Deze kleur houd je vooralsnog geheim. Iedere speler trekt 4 dubbelzijdige tegels uit een buidel en houdt deze verborgen in zijn hand. In je beurt moet je een tegel passend aanleggen en één of meer nieuwe tegels trekken. De tegels tonen zes motieven: dorp, bos en schaapjes in de vier kleuren. Buiten je beurt mag je speciale acties uitvoeren: wolven en/of jagers aanleggen, kleur bekennen of het spel verlaten. Als je kleur bekent, mag je meteen jouw kleurtegel en een andere tegel aanleggen. Als je het spel als eerste verlaat, verdien je zes bonuspunten. Met wolven kun je naburige weides neutraliseren, met een jager kun je een wolf uitschakelen. Aan het einde van het spel krijg je één punt voor ieder eigen schaap in jouw grootste weide. Dit is op zich een lollig en vlot legspel, maar wel met één irritante eigenschap: je zit constant te freubelen met een hand vol tegels.
Blue Moon Auteur: Knizia 

release: feb 2004

Dit spel voor twee spelers speelt zich af op de fantasievolle wereld Blue Moon, waar drie goddelijke draken een heilig kristal bewaken en wachten tot een van de twee troonpretendenten als winnaar uit de strijd komt. Iedere speler kiest een set kaarten van een volk. Het basisspel bevat twee volken ("Vulca" en "Hoax"), in uitbreidingssets worden zes nieuwe volken geïntroduceerd. De eerste uitbreidingen "Mimix" en "Flit" verschijnen samen met het basisspel, de laatste vier volken verschijnen in het najaar van 2004 c.q. begin 2005. Elke set volkkaarten heeft een aanvoerder, diverse karakters met speciale vaardigheden en actiekaarten waarmee je de uitgespeelde karakters kunt versterken. Het basisspel bevat verder drie draken en het spelbord. Het spelbord toont de ruines van "Blue Moon City". Het dient hoofdzakelijk als aanlegplaats voor speelkaarten. Op het midden van het bord staan de drie draken, die je door het winnen van duels naar jouw kant wilt halen.

Het spel bestaat uit opeenvolgende duels. Je begint het spel met zes kaarten. De startspeler begint het eerste duel. De uitkomst van een duel wordt door de elementen vuur of aarde bepaald. Elke kaart heeft een vuur- en een aardewaarde. De actieve speler bepaalt welk element in het actuele duel wordt gebruikt (dit kan later in het duel veranderen als iemand een "mutant" speelt). Elk duel bestaat uit een aantal opeenvolgende beurten. In jouw beurt mag je een leiderschapskaart spelen (levert een speciale bonus op) en moet je vervolgens een karakterkaart spelen, die je daarna nog kunt versterken met een actiekaart ("booster" of "support"). Een "boosterkaart" blijft actief totdat je een volgende "booster" speelt. Een "supportkaart" blijft het gehele duel actief. Ten slotte tel je de waarde van jouw actieve kaarten op, noem je de gevechtskracht en vul je jouw hand aan tot zes kaarten. Dan moet de tegenstander met zijn kaarten proberen jouw gevechtskracht minimaal te evenaren. Als hij jouw gevechtskracht niet kan evenaren, moet hij zich terugtrekken. Een duel eindigt zodra een speler zich terugtrekt. De winnaar van een duel trekt een aantal draken naar zijn kant. Vervolgens leggen beide spelers de uitgespeelde kaarten op hun aflegstapels, waarna de verliezer het volgende duel begint. Het is tijdens een duel de bedoeling dat je, naast de inzet van brute kracht, de tegenstander verrast met de speciale eigenschappen van jouw kaarten. Het spel is afgelopen zodra een speler alle kaarten heeft uitgespeeld of afgelegd. Dan bepaalt de controle over de draken wie het spel heeft gewonnen.

Halli Galli Kersteditie  

release: dec 2003

Een speciale kersteditie van het "spel met de bel". Speelkaarten met voorwerpen (van het soort goedkope "clip art") worden geschud en onder de spelers verdeeld. De hotelbel wordt midden op tafel geplaatst. Iedere speler heeft zijn eigen gedekte stapel kaarten. Als je aan de beurt bent, trek je een eigen kaart en leg je die open op je eigen aflegstapel. Zodra er vijf gelijke voorwerpen open liggen, is het zaak zo snel mogelijk op de bel te rammen. Lukt je dit als eerste, krijg je alle openliggende kaarten. Het is uiteindelijk de bedoeling alle kaarten te verzamelen. De winnaar is degene die dit lukt (of de meeste kaarten heeft als er nog maar twee spelers resteren).

Carcassonne: De Burcht Auteurs: Wrede & Knizia 

release: nov 2003

Carcassonne: De Burcht is een legspel voor twee spelers. Het speelveld wordt omringd door een raamwerk met een kasteelmuur. In jouw beurt moet je een tegel passend aanleggen, mag je een speelfiguur op deze tegel plaatsen en scoor je punten als je een weg, huis of toren voltooit. Deze punten worden bijgehouden op de kasteelmuur. Als je daar precies op een hoekveld eindigt, ontvang je het daar liggende bonusfiche. Deze fiches kunnen een extra beurt opleveren of dubbele punten bij de voltooiing van een toren, maar spelen vooral een belangrijke rol bij de eindtelling. Aan het einde van het spel verdien je extra punten als jij tijdens het spel het grootste huis hebt gebouwd, krijg je punten voor de binnenplaatsen (3 per aanwezige markt) en kunnen bepaalde bonusfiches veel extra punten opleveren. Het basisidee wijkt nauwelijks af van het originele Carcassonne, maar het grote belang van de bonusfiches en het grootste huis voegen wel degelijk een extra “laag” toe.

Kolonisten van de Prehistorie Auteur: Teuber 

release: okt 2003

Dit bordspel is een Catan-variant die zich afspeelt op vijf continenten. Alles begint in Afrika, waar de nomadenstammen van de spelers beginnen aan hun trektocht over de wereld. Uit de aangrenzende gebieden halen de stammen hun grondstoffen: vuursteen, been, vlees of huiden. Met deze grondstoffen kun je met je nomaden nieuwe continenten bereiken. Daarnaast kun je nomaden ook ontwikkelen in een viertal categorieën, waardoor je ze bijvoorbeeld sneller kunt bewegen of waardoor je Neanderthalers en roofdieren (de "rovers") kunt verplaatsen. Als je bepaalde barrières in de ontwikkeling overwint, kun je zelfs Amerika en Australië bereiken. Je verdient winstpunten met je stammen en met sommige gebeurtenisfiches. De grootste riddermacht en langste handelsweg zijn hier vervangen door bonuspunten voor het verzamelen van gebeurtenisfiches en verspreiding over verschillende continenten.

Koning & Verkenner Auteur: Wrede 

release: okt 2003

Carcassonne: Koning & Verkenner is een kleine uitbreiding met 7 nieuwe tegels voor Carcassonne en 5 nieuwe tegels voor Jagers & Verzamelaars. De eerstgenoemde tegels bestaan uit 5 aparte stadstegels, een koning (bonuspunten voor de speler die de grootste stad heeft voltooid) en de roofridder (bonuspunten voor de speler die de langste weg heeft voltooid). De J&V tegels worden onder de spelers verdeeld en bieden extra mogelijkheden (bijv. voortijdig een figuur terugnemen of het recht om een getrokken tegel te weigeren). Deze uitbreiding werd tijdens het Spellenspektakel uitgedeeld. Medio december wordt een eenmalige oplage via de spellenwinkels verspreid.

Shangrila Auteur: Colovini

release: okt 2003

De Bruggen van Shangrila is een bordspel voor 3-4 spelers. Het spelbord toont een berglandschap met 13 dorpen, die door wegen met elkaar zijn verbonden. Op elke weg vind je een brug over een diepe kloof. Elk dorp bevat zeven verschillende symboolvelden, waarop de spelers hun speelstukken plaatsen. Iedere speler beschikt over zes speelstukken van elk symbool. Het is de bedoeling om aan het einde van het spel zoveel mogelijk speelstukken op de juiste symboolvelden te bezitten. Aan het begin zet iedere speler zeven eigen speelstukken in de dorpen, de zogenaamde meesters. In de loop van het spel worden nieuwe meesters ingezet of leerlingen opgeleid. Zodra de opleiding van een leerling is voltooid, beweegt hij via een brug naar een naburig dorp, waar hij een vrij symboolveld inneemt of een andere meester van een bezet veld verjaagt.

Wie aan de beurt is, heeft drie verschillende actiemogelijkheden. In een dorp waar zich reeds een andere eigen meester bevindt, mag je een meesterfiche uit jouw voorraad op een vrij symboolveld plaatsen. Je mag ook twee meesterfiches uit jouw voorraad op twee eigen meesterfiches in een of twee dorpen leggen. De bovenliggende fiches zijn dan leerlingen. De symbolen van leerling en meester moeten gelijk zijn. Ten slotte mag je leerlingen uit een dorp naar keuze naar een naburig dorp verplaatsen. In het dorp van vertrek moet minimaal één eigen leerling aanwezig zijn. Vervolgens worden alle aanwezige leerlingen - ook die van medespelers - naar een aangrenzend dorp verplaatst. Als het dorp van vertrek sterker is (bevat meer leerlingen en meesters) dan het nieuwe dorp, verdringen de leerlingen in het nieuwe dorp de meesters van de desbetreffende symboolvelden. Als het dorp van vertrek zwakker is, kunnen de leerlingen alleen vrije symboolvelden innemen.

Na een verhuizing van leerlingen wordt de brug tussen de twee dorpen verwijderd. Tussen deze twee dorpen kunnen dus nooit meer speelstukken worden verplaatst. Zodra de laatste brug van een dorp is verwijderd, wordt hier een "steen der wijzen" geplaatst. In dit dorp kan dan geen enkele actie meer worden uitgevoerd. Het spel is afgelopen zodra de laatste van de 11 "stenen der wijzen" is geplaatst. De winnaar is de speler met het grootste aantal meesterfiches op het spelbord. Leerlingen leveren geen winstpunten op.

In de Ban v.d. de Ring Trivia  

release: okt 2003

Het "In de ban van de Ring Trivia spel" is een quizspel voor 2 tot 4 spelers of teams. De spelers testen hun kennis van Midden-aarde. Het spel bevat meer dan 1000 meerkeuzevragen als: "Hoe noemden de hobbits hun gekozen leider?" of "Wat deden bergtrollen met hun vijanden?" De veelal pittige vragen zijn gebaseerd op de boeken van Tolkien en samengesteld door een team van Tolkienkenners.

Het Duel Auteur: Neugebauer

release: okt 2003

Een 2-persoonsspel dat zich afspeelt in Midden-aarde. Het spel richt zich op het duel tussen Gandalf en de Balrog. De speelkaarten bevatten aan de zijkanten vier velden. De velden zijn soms gevuld met symbolen van Gandalf of de Balrog, soms zijn ze leeg. De spelers spelen om de beurt een kaart uit. Dan worden de tegenover elkaar liggende velden vergeleken. Als beide velden leeg zijn of een symbool bevatten, gebeurt er niets. Als één van beide velden een symbool bevat, wordt de tegenstander met het lege veld getroffen. Elke treffer kost je een energiepunt. Een ronde eindigt als iedere speler zes kaarten heeft gespeeld of een speler te veel energie heeft verloren. De winnaar van de ronde mag zijn pion op de brug van Moria 1-3 velden verplaatsen. In de eerste drie rondes speel je steeds met 9 kaarten, waarvan er minstens 3 ongebruikt blijven. Van de ongebruikte kaarten mag je er 9 in de vierde finaleronde inzetten. Als jouw speelfiguur na de finale hoger op de brug staat, heb je gewonnen.

Coloretto Auteur: Michael Schacht

release: okt 2003

Een vlot en toegankelijk kaartspel voor 3-5 spelers, waarbij je probeert zo mogelijk veel kaarten in maximaal drie kleuren te verzamelen (pluspunten). Als je met meer kleuren wordt opgezadeld, leveren de overtollige kleuren je minpunten op. Tijdens een speelbeurt mag je één kaart van de stapel trekken, die je vervolgens bij één van de aflegvelden legt. Op elk aflegveld is ruimte voor maximaal drie kaarten. In plaats van trekken, mag je ook alle kaarten van één aflegveld nemen en voor de rest van het rondje passen. Het is uiteraard de bedoeling om de verzameling van je medespelers te voorzien van ongewenste kleuren. Meer informatie: recensies.

Foodie (King Lui) Auteurs: Moon & Weissblum

release: okt 2003

Foodie (Duitse titel King Lui) is een kaartspel voor 3-5 spelers. De onderdanen van de koning zijn uitgenodigd aan zijn eettafel. Dit is een grote eer, maar je moet wel oppassen dat je de koning niet beledigt door meer dan hem te eten. Het feestmaal bestaat uit zeven gerechten, die in de kaartstapel elk vijftien keer voorkomen. In de stapel vind je ook vijf kaarten met het huisdraakje van de koning. Elke ronde wordt een aantal kaarten omgedraaid, die per lekkernij worden gesorteerd. Om de beurt nemen de spelers alle open kaarten van één soort of één kaart van de gedekte stapel. De resterende open kaarten zijn voor de koning. Als alle kaarten zijn verdeeld, eindigt het spel. Per soort lekkernij wordt afgerekend. Heb je meer kaarten dan de koning, zijn ze niets waard. Heb je evenveel of minder kaarten, dan krijg je voor elke lekkernijkaart net zoveel punten als de koning van deze kaart bezit. Als je tijdens de verzamelfase het draakje hebt gekozen, mag je twee kaarten van de koning uit het spel verwijderen. Hiermee kun je de collectie van een medespeler in één klap waardeloos maken.
Meer informatie: recensies.

Amon-Ra Auteur: Knizia

release: okt 2003

Dit ontwikkelings- en veilingspel voor 3-5 spelers speelt zich af in het oude Egypte. Het spelbord is verdeeld in vijftien gebieden. Het is de bedoeling om winstpunten te verdienen met de bouw van piramides. Het spel bestaat uit twee helften, de oude en de nieuwe dynastie, die elk uit drie rondes bestaan. Elke helft eindigt met een puntentelling.

Een spelronde van de oude dynastie bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap bepaalt het lot een aantal gebieden, één per speler. In de tweede stap worden de gebieden geveild. Daartoe zet je een speelstuk op de veilingkaart. Als je wordt overboden, moet je op een ander gebied bieden. Dit gaat door tot alle spelers op een verschillend gebied hebben geboden. In de derde stap kopen de spelers machtkaarten, stenen en boeren. Hoe meer je er koopt, hoe duurder ze worden. Boeren en stenen plaats je in jouw gebieden. De boeren zorgen voor opbrengsten, met drie stenen bouw je een piramide. De machtkaarten neem je in de hand. Met deze kaarten kun je het spelverloop beïnvloeden, bijv. door manipulatie van het offer uit de volgende stap of door verhoging van de oogst in de vijfde stap. In de vierde stap offeren de spelers geld aan de goden. Wie het meeste biedt, krijgt een bonus in de vorm van een mix van drie kaarten, boeren of stenen. In de vijfde stap wordt geoogst. Als de spelers in de vorige fase veel hebben geofferd, levert de oogst meer geld op. Na drie complete rondes eindigt de oude dynastie met een puntentelling. Per piramide krijg je dan één punt. Er zijn vijf bonuspunten voor de gebieden met de meeste piramides aan de linker en de rechter oever van de Nijl. Je krijgt ook bonuspunten voor spreiding van piramides, voor gebieden met tempels en voor sommige machtkaarten. Vervolgens worden, met uitzondering van de piramides, alle speelstukken van het bord verwijderd en begint de nieuwe dynastie. Ook nu worden in drie rondes gebieden geveild, waarbij de aanwezige piramides uiteraard de aantrekkelijkheid verhogen. De nieuwe dynastie eindigt met eenzelfde puntentelling. Ten slotte krijg je bonuspunten voor je resterende geldvoorraad.

Eerste indruk: Amon-Ra is eindelijk weer een "grote" Knizia, een schitterend bordspel waarin geldmanagement de hoofdrol speelt. Dit geld heb je nodig om te bouwen en je medespelers af te troeven in de veilingen en bij het offer. Daarnaast is het van groot belang om veel machtkaarten te kopen. De hiermee te verdienen bonuspunten bepalen vaak wie het spel wint (de geluksfactor in dit spel). Thema, vormgeving en spelverloop sluiten aardig op elkaar aan. Een aanrader voor liefhebbers van het betere gezelschapsspel.

De Weerwolven Auteurs: Pallières/Marly 

release: okt 2003

De Weerwolven van Wakkerdam is een bijzonder spel voor 8 - 18 spelers (!). Het spelmateriaal bestaat uit 24 kaarten en de regels. Er is één spelleider nodig, die zelf niet meespeelt. De spelleider geeft iedere speler een speelkaart. Deze kaart bepaalt de rol van die speler. Er zijn verschillende soorten rollen: bange dorpsbewoners, een ziener, een heks enzovoort. Sommige rollen hebben speciale vaardigheden. Na de rolverdeling wordt het nacht en sluiten de spelers hun ogen. De spelleider roept één voor één de verschillende rollen aan. Deze spelers openen hun ogen, voeren hun acties uit of ontvangen informatie. Bij zonsopgang ontwaakt het dorp en blijkt dat de weerwolven nieuwe slachtoffers hebben gemaakt. Vervolgens wordt er gediscussieerd en beschuldigen de spelers iemand waarvan zij vermoeden dat hij een weerwolf is. Deze speler onthult zijn identiteit en verlaat het spel. Het spel eindigt als alle weerwolven zijn geëlimineerd c.q. alle dorpsbewoners zijn verorberd.

Party Animals  

release: aug 2003

Iedere speler kiest een dierengeluid en laat het goed horen. Dan draait men om beurten een dierenkaart om. Zodra twee dezelfde dieren op tafel liggen, moeten die spelers elkaars dierengeluid maken. Weet je dan nog welk geluid je moet maken? Er zijn ook nog een paar speciale kaarten, die nog meer verwarring aan het spel toevoegen. Party Animals is vooral bedoeld voor kinderen, maar zal volwassenen in een jolige bui ongetwijfeld ook enig speelplezier bezorgen. Dit spel is in Australië bekend onder de naam Snorta.

Kinderen van Catan Auteur: Teuber

release: juli 2003

In de tweede week van juli is De Kinderen van Catan verschenen. Dit is een vlot bouwspel voor jonge kinderen. Op het midden van het bord bouwen de spelers een dorp vol houten gebouwen. Rond het dorp rijden karren, waarin de benodigde grondstoffen worden verzameld. Een hinderlijk rovertje steelt af en toe grondstoffen.

In de Ban v.d. de Ring Auteur: Knizia

release: april 2003

Het In de Ban van de Ring Familiespel is een bordspel voor 2-5 spelers vanaf 6 jaar. Vijf kleine Hobbits zijn op weg naar Mordor. Onderweg ontmoeten ze nieuwe vrienden, maar worden ze ook met gevaren geconfronteerd. Tijdens de reis moeten ze oppassen voor de torens met een Palantir, want hier kunnen de vijanden ze ontdekken. Het spelmateriaal bestaat onder meer uit 5 Hobbits, 3 Nazgûl, 3 torens, 1 Palantir en 30 fiches met vrienden en vijanden.

Leeuwenhart Auteur: Teuber

release: april 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een remake van het spel Löwenherz, dat in 1997 door Goldsieber werd uitgebracht en toen de Deutsche Spiele Preis wist te winnen. Het variabele spelbord bestaat uit 9 landschaptegels, waarop meerdere weiden, dorpen, mijnen en bossen zijn afgebeeld. De spelers starten met een aantal burchten en ridders. Aan het begin woont iedereen in dezelfde grote provincie. In de loop van het spel ontstaan afzonderlijke gebieden en worden ze door verovering vergroot of verkleind. Hiermee verdienen of verliezen de spelers winstpunten. Afhankelijk van het aantal spelers heb je 30-50 punten nodig om te winnen. Als je een gebied voltooit of uitbreidt, krijg je één punt voor elk bos en drie punten voor een dorp. Er zijn verder vier soorten mijnen. Elke soort die je controleert, levert je per beurt één dukaat op. Als je van één soort drie of vier mijnen bezit, krijg je een eenmalige bonus van vijf winstpunten.

Door het uitspelen van machtkaarten kun je verschillende acties uitvoeren. Iedere speler begint met drie kaarten. In een beurt mag je één kaart uitspelen. Je kan de kaart op twee manieren inzetten: om extra geld te verzamelen of om de afgebeelde actie uit te voeren. Het uitvoeren van de actie kost geld, waardoor je af en toe gedwongen wordt om kaarten te verkopen. Er zijn verschillende acties mogelijk: grensstukken plaatsen, ridders plaatsen, een gebied uitbreiden, een vijandelijke ridder omkopen of een bondgenootschap sluiten. Aan het einde van je beurt neem je een nieuwe kaart van de dichte stapel of van de open marktplaats, waar de verkochte kaarten zijn afgelegd.  Meer informatie over het origineel: recensies.

Carcassonne expansie Auteur: Wrede

release: april 2003

Carcassonne: Kooplieden & Bouwmeesters is een tweede uitbreiding voor het populaire legspel Carcassonne. De set voegt 24 nieuwe tegels aan het spel toe. Sommige tegels bevatten handelsgoederen, waarmee de beste koopman aan het einde extra punten kan verdienen. Nieuw is ook de bouwmeester. Als je dit speelfiguur in een stad plaatst, mag je bij een toekomstige stadsuitbreiding een tweede tegel aanleggen. De set bevat verder houten biggetjes, waarmee boeren extra punten kunnen verdienen. Ten slotte wordt een stoffen zak meegeleverd, waarin je de tegels van het basisspel en beide expansies kunt bewaren.

Ballonrace Auteur:  Glenn

release: maart 2003

Een nieuw 2-persoonsspel. Het speelveld bestaat uit een aantal kaarten, die de vlieghoogte van verschillende luchtballonraces weergeven. Op deze kaarten liggen gekleurde houten blokjes, die de spelers proberen te verzamelen. Als je voldoende blokjes van een bepaalde kleur hebt verzameld (door het winnen van een race of door ruilen), win je de bijpassende bokaal. Met drie bokalen win je het spel. Om blokjes te winnen, speel je kaarten in de juiste kleuren uit. Bij een race in de bergen wint de speler met de hoogste som aan kaarten, bij een race boven laagland wint de laagste som. Je mag kaarten aan de zijde van je tegenstander uitspelen, om zijn plannen te frustreren.

Informatie over oudere titels: archief II.

Nieuws > Releases > 999Games > Archief I


Top