Update: 25-01-09

Nieuws > Releases > Abacus archief

Abacus
Nieuwe titels?: klik hier

Website


Worm Up! Auteur: Randolph

release: okt 2008

Een racespel voor 3-7 spelers. Iedere speler heeft een rups, die uit meerdere losse schijfjes bestaat. Je probeert jouw rups als eerste over de finish te krijgen. De spelers kiezen een gedekte biedkaart, die daarna allemaal worden omgedraaid. Spelers met dezelfde kaart moeten een beurt overslaan. De andere spelers verplaatsen hun rupsen. De laagste bieder begint en heeft net zoveel bewegingspunten als zijn biedkaart waard is. Je beweegt door telkens het achterste schijfje van jouw rups naar voren te plaatsen. Het is uiteraard mogelijk om tijdens de race andere rupsen te hinderen. De speler van de X-biedkaart mag een vrij cijfer kiezen en bovendien de finishlijn verplaatsen. Een daadwerkelijk gebruikte biedkaart ben je één ronde kwijt.

Zooloretto XXL Auteur: Schacht

release: okt 2008

Een uitbreiding van Zooloretto, het Spiel des Jahres van 2007. Deze set bevat tegels met bevriende dierentuinen, die extra punten opleveren als je dieren uit een volle weide naar zo'n tegel stuurt. Je krijgt verder extra tegels, ook voor Aqueretto, en twee speciale karren voor het spel met twee spelers.
Aufziehender Sturm Auteur: Lehmann

release: okt 2008

De Duitse editie van de eerste uitbreiding van het kaartspel Race for the Galaxy.
Strozzi Auteur: Knizia

release: okt 2008

Dit bordspel voor 3-6 spelers speelt zich af in Italië tijdens de zestiende eeuw. Het spel sluit thematisch aan bij de klassieker Medici en het tweepersoonsspel Medici & Strozzi. Stel je overigens niet teveel voor van het thema, dit is namelijk flinterdun. Iedere speler beschikt over drie biedfiches, waarmee hij lucratieve schipkaarten probeert te bemachtigen. De actieve speler trekt een schipkaart van de dichte stapel en legt deze open. Als hij zijn piratenfiche speelt, legt hij de schipkaart met zijn fiche meteen naast een van de drie havens en is de volgende speler aan de beurt. Als hij past of een ander biedfiche speelt, kan een medespeler de schipkaart bemachtigen. Iedere speler kan per ronde maximaal drie schipkaarten bemachtigen. Elke schipkaart toont de snelheid en een of meer symbolen. Met de symbolen verplaats je jouw telstenen in vier Italiaanse steden of verzamel je bonusfiches. Als iedereen zijn biedfiches heeft gespeeld of de stapel schipkaarten is verbruikt, is de ronde voorbij. Dan krijg je punten voor de snelste schepen per haven en voor de hoogst geklasseerde telstenen per stad (aangevuld met een flinke bonus op de beste velden). Na drie rondes volgt een eindtelling voor de bonusfiches. 

Monuments Auteur: Risthaus

release: okt 2008

Dit bordspel voor 2-4 spelers wordt uitgegeven in samenwerking met Mayfair. De titel spreekt voor zich, want de spelers bouwen monumenten. Er zijn twaalf verschillende monumenten op kaarten afgebeeld. De spelers trekken en spelen kaarten. Hierdoor worden monumenten opgericht. Deze liggen in een uitstalling voor een speler. Elk monument kan maximaal door twee spelers worden gebouwd en bestaat uit negen kaarten met de waardes 1 t/m 9. De spelers kunnen hun monumenten later verder uitbouwen. Op een monumentenkaart staat ook een op zichzelf staand symbool. Spelers kunnen twee kaarten vanuit de hand afleggen met het gelijke symbool. Elk overeenkomend symbool in hun uitstalling levert een winstpunt op. Tijdens een beurt heeft een speler de keus uit een monumentenbeurt of een geschiedschrijverbeurt, als hij tenminste nog een geschiedschrijver bezit. In de monumentenbeurt trekken de spelers kaarten, bouwen ze monumenten of breiden ze uit, of ze leggen kaarten af voor winstpunten. In de geschiedschrijverbeurt mogen ze de bovenste kaart van ieder monument van elke tegenspeler wegpakken. Daarbij moet er altijd wel minimaal één kaart blijven liggen. De geschiedschrijver van de speler komt daardoor op een speciaal scorespoortje te staan. Hoe meer kaarten er zijn weggenomen, des te beter. Per monument is er een waarderingslijst op een speelbord. Per weggenomen kaart schuift de markeringssteen een veld op. Hierdoor worden monumenten meer waard. Als de kaarten (bijna) op zijn, stopt het spel. De spelers tellen nu de punten voor hun monumenten. Hebben ze een monopoly, krijgen ze meer punten dan als er nog een tweede speler is met hetzelfde monument. Daarnaast leveren de geschiedschrijvers punten op en de beste zelfs nog bonuspunten. Geschiedschrijvers die niet zijn ingezet, leveren minpunten op. Monuments zit in die zin leuk in elkaar dat je keuzes moet maken. Bijvoorbeeld wanneer je je geschiedschrijvers gaat inzetten. Hoe langer je wacht hoe meer punten ze kunnen opleveren, maar iemand anders kan je dan net weer voor zijn en dan is het niet meer rendabel om ze op dat moment in te zetten. Verder moet je ook opletten dat er maar twee spelers hetzelfde monument mogen bouwen. Als jij wat kaarten zit te sparen, kan je te laat zijn. Ook wil je zoveel mogelijk punten halen met je monumenten. Zorg daarom dat je de hoogste kaarten bovenaan hebt liggen. De kaarten worden namelijk van onderaf weg gepakt bij een geschiedschrijverbeurt. Dit kan je net een eerste plek opleveren bij een monument en dus meer punten. Monuments is een leuk spel dat snel te leren is. (Tekst: Det)
Aquaretto Auteur: Schacht

release: maart 2008

Dit bordspel voor 2-5 spelers doet tevens dienst als uitbreiding voor Zooloretto, het Spiel des Jahres 2007. Deze versie van de dierentuin bestaat uit bassins met waterdieren. De actieve speler kan dierentegels omdraaien, zijn dierentuin uitbreiden of eerder omgedraaide tegels nemen. Je legt dierentegels af op jouw speelbord of in jouw depot. Groepen gelijke tegels leveren aan het einde punten op, dieren in het depot zijn strafpunten. Ook in deze variant leveren paartjes een jong op. Als een groep gelijke tegels groot genoeg wordt, krijg je geld en medewerkers, die je op verschillende manieren kunt inzetten en waarmee je ook punten kunt verdienen.
Shanghaien Auteurs: Schacht & Pelek

release: maart 2008

Een dobbel- en meerderhedenspel voor twee spelers. Er liggen zes kaarten op tafel, corresponderend met de dobbelsteenogen 1 t/m 6. De kaarten tonen matrozen met verschillende nationaliteiten of speciale acties (opnieuw gooien, worp verhogen of verlagen, een joker of twee stenen aan een kaart toewijzen). Je gooit twee van jouw dobbelstenen, waarvan je er één aan een kaart toewijst. Dit gaat beurtelings door tot iemand vijf stenen heeft geplaatst of de matrozen wil 'shanghaaien'. Dan gaat elke kaart naar de speler die daar de meeste dobbelstenen heeft ingezet. Bij een gelijke stand zijn de ogen bij naburige kaarten bepalend. Het is de bedoeling om per nationaliteit de sterkste bemanning te verzamelen. Dit levert je namelijk de kracht van de zwakkere bemanning in winstpunten op. Bij een monopolie krijg je de volle waarde van jouw eigen bemanning. In de loop van het spel wordt er dus fel gestreden om kaarten die een waardevol monopolie kunnen doorbreken. Eerste indruk: een vlotte en pittige tweespeler, waarbij dobbelen en tactiek goed in balans lijken. Ik heb me vooralsnog kostelijk vermaakt.
Anno Domini Showbizz Auteur: Hostettler 

release: feb 2008

Een nieuwe uitbreiding voor het kennisspel Anno Domini (in Nederland bekend als Vroeger of Later).

Darjeeling Auteur: Burkhardt

release: okt 2007

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers verzamelen en verhandelen theesoorten in het verre Oosten. Het speelveld wordt opgebouwd uit losse tegels (met 1-3 kisten in vier verschillende theesoorten) en enkele steden. Iedere speler plaatst zijn theeplukker op een tegel aan de rand van het veld. Er is verder een bordje met een haven vol schepen en een scorespoor. Aan het begin van je beurt krijg je winstpunten voor jouw theekisten (blokjes) op de schepen. Naast elk schip vind je de factor waarmee je jouw kisten mag vermenigvuldigen. Daarna mag je jouw theeplukker verplaatsen. Als je ver beweegt of andere plukkers en steden overspringt, kost dit je winstpunten. De beweging eindigt altijd op een tegel, die je wegneemt en achter jouw zichtscherm bewaart. Vervolgens trek je een vervangende tegel, die je op de lege plek legt. Aan het einde van je beurt mag je sets tegels met volledige kisten in dezelfde kleur inleveren en vervolgens als blokjes in jouw kleur op het waardevolste schip plaatsen. Hiermee worden alle andere schepen minder waard en verliest het slechtste schip zelfs de volledige lading. Het laden van thee kan veel bonuspunten opleveren als deze theesoort een tijdje niet is geladen en als je minstens vier blokjes laadt. Het spel eindigt wanneer iemand 100 of meer punten behaalt.
Zooloretto uitbreiding Auteur: Schacht

release: okt 2007

Op Spiel 2007 kun je bij Abacus een kleine uitbreiding voor Zooloretto afhalen.
Zooloretto Auteur: Schacht

release: feb 2007

Dit bordspel voor 2-5 spelers is gebaseerd op het bekroonde kaartspel Coloretto. Iedere speler bezit een eigen dierentuin. Je probeert zoveel mogelijk bezoekers naar jouw dierentuin te lokken, die jou vervolgens winstpunten opleveren. Daartoe moet je de juiste dieren verzamelen. Als het je lukt om zeer veel dieren te verzamelen, is het verstandig om jouw dierentuin uit te breiden. Alleen dieren in de weiden leveren namelijk punten op, dieren in de stallen kosten je punten! Kleine verkoopstands in de buurt van de weiden leveren extra punten op. Degene met de meeste punten wint het spel. Zooloretto is het Spiel des Jahres 2007. Meer informatie: recensie.
Serengeti Auteur: Schacht

release: feb 2007

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Dit is een bewerkte heruitgave van Don, een kaartspel van Queen Games uit 2001. In deze versie van dit bijzondere veilingspel verzamelen de spelers Afrikaanse kunstvoorwerpen.
Apache Auteur: Dorra

release: feb 2007

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Iedere speler heeft een indianenstam met verschillende karakters. Hiermee proberen ze bepaalde kaarten te verzamelen. Om de beurt worden kaarten omgedraaid. Buffelkaarten kun je bijv. met jouw jager verzamelen. Wacht daarmee niet te lang, want voor je het weet heeft een squaw van een medespeler jouw jager te pakken.
Medici Auteur: Knizia

release: jan 2007

Een heruitgave van Knizia's biedspel uit 1995.
Gloria Mundi Auteurs: Ernest & Selinker 

release: sept 2006

Dit bordspel voor 2-6 spelers speelt zich af tijdens de val van Rome. De spelers vertegenwoordigen Romeinse families met drie soorten bezittingen, waarmee ze de belangrijke "grondstoffen" voedsel, goud en vrede kunnen produceren. Hiermee kun je ontwikkelingskaarten kopen, waarmee je bestaande bezittingen kunt opwaarderen met allerlei interessant actiemogelijkheden. De Goten staan voor de poorten van de stad. Deze horde komt snel dichterbij, tenzij je ze omkoopt. Het is bedoeling om zoveel mogelijk opbrengst uit jouw bezittingen te persen, voordat ze door de Goten worden ingenomen. Als de Goten Rome bereiken, is het spel voorbij. De speler in de meest afgelegen uithoek van het rijk is dan de winnaar.

Maestro Leonardo  Auteurs: Brasini c.s.

release: aug 2006

Een bordspel voor 2-5 spelers. De grootste uitvinders zijn samengekomen in Firenze, waar de heerser een geldsom belooft voor iedere voltooide uitvinding. Om een uitvinding te voltooien, moet je het vereiste aantal onderzoeksweken besteden en de juiste materialen gebruiken. Als je een uitvinding als een van de eersten voltooit, levert dit meer geld op. Tevens maak je dan kans op de desbetreffende kaart, die korting bij uitvindingen uit dezelfde categorie geeft. Een beurt bestaat uit vier fasen. In de laboratoriumfase kondig je aan dat je een uitvinding wilt starten, aanpassen of stoppen. In de toewijzingsfase wijs je onderzoekstaken toe aan jouw leerlingen of stuur je ze op pad naar de stad. In de tewerkstellingsfase worden allerlei nuttige voordelen toegekend aan spelers met leerlingen in bepaalde stadswijken en besteden de laboratoria tijd aan onderzoek. In de laatste fase melden de laboratoria hun voltooide uitvindingen en incasseren ze de opbrengsten. Na negen rondes is het spel voorbij. Dan kun je een flinke bonus verdienen als je meerdere soorten uitvindingen bezit. De speler met de meeste florijnen is de winnaar.

Taj Mahal Auteur: Knizia

release: aug 2006

Dit bordspel voor 3-5 spelers speelt in India tijdens de 18e eeuw. In 12 rondes strijden de spelers om de invloed in 12 provincies. De volgorde waarin de provincies aan bod komen, is elk spel anders. In elke provincie zijn zes machtsgroepen actief, waarop de spelers invloed proberen te krijgen. De economische macht wordt vertegenwoordigd door provinciefiches, die één of twee handelsgoederen bevatten. De politieke macht is verdeeld over vier groepen: de vizier, de generaal, de monnik en de prinses. Ten slotte is het mogelijk om invloed uit te oefenen op de Groot-Mogul. Invloed oefen je uit door het uitspelen van speelkaarten. De symbolen op de kaart bepalen op welke van de zes groepen je invloed uitoefent. Als je aan de beurt bent, heb je de keuze uit twee mogelijkheden: je speelt één of twee kaarten uit of je past en verlaat de strijd om de huidige provincie. Het is niet toegestaan om zomaar een willekeurige kaart uit te spelen. Je mag per spelerbeurt uitsluitend één gekleurde kaart of een combinatie van één gekleurde en één witte kaart uitspelen. Bovendien mag je in de lopende ronde niet van kleur wisselen. Als je hebt gepast, controleer je of je op een of meer van de groepen de meeste invloed uitoefent. Is dit het geval, dan ontvang je de bijbehorende bonus. Zo niet, dan ga je met lege handen naar huis. Nadat je hebt gepast, gaan jouw kaarten naar de aflegstapel en trek je één of twee kaarten van de openliggende kaartkeuze. De andere spelers spelen verder. Taj Mahal is een schitterend spel met tactische kaartduels vol interactie. Met drie of vier spelers spelen ook strategische overwegingen een belangrijke rol. Dan moet je oppassen voor de olifanten- of de paleizenstrategie. Een medespeler die een reeks provinciefiches of een keten van paleizen verzamelt, kan dan met name in de eindfase bergen winstpunten verdienen.

California Auteur: Schacht

release: feb 2006

Een bordspel voor 2-5 spelers. Een erfenis heeft een beetje geld en een huis in Californië opgeleverd. De huizen verkeren in een slechte staat en moeten door de spelers binnen 12 dagen worden opgeknapt. De actieve speler neemt een munt uit de bank of koopt een tegel en legt deze in zijn landhuis. De kostprijs van een tegel is afhankelijk van de voorraad munten in de bank. Er zijn drie soorten tegels: kamertegels, meubilairtegels en zoldertegels. Een kamertegel wordt altijd op een vrij veld op de begane grond gelegd. Als een bepaalde kleur kamer reeds aanwezig is, moeten nieuwe tegels met deze kleur hiernaast worden aangelegd. Een meubilairtegel moet op dezelfde kleur kamertegel worden gelegd. Dit levert je een gast in de desbetreffende kleur op. Als je na het lokken van een nieuwe gast twee of meer gasten in huis hebt, krijg je een presentje. Op de zoldertegels kun je meubilairtegels tijdelijk bewaren tot de juiste kleur kamertegel beschikbaar komt. Aan het begin van het spel zijn 11 bonuskaarten neergelegd. Zo'n bonuskaart ontvang je als je als eerste de afgebeelde combinatie aan meubilairtegels bouwt. Als iemand de laatste munt uit de bank pakt of de laatste tegel uit een van beide winkels koopt, eindigt de huidige dag. Dan gaan de onverkochte tegels terug in de buidel en worden bank en winkels weer gevuld voor de volgende dag. Na de 12e dag is het spel afgelopen. Voor elk presentje krijg je 1 winstpunt, voor elke bonuskaart het afgebeelde aantal punten en voor elk bezet veld in jouw landhuis 1 winstpunt. Als je tussentijds een krediet hebt opgenomen, en dit niet hebt terugbetaald, levert dit 2 minpunten op. 
Jericho Auteur: Lehmann

release: feb 2006

Een kaartspel voor 3-5 spelers. De actieve speler moet een muurkaart uitleggen, een trompetkaart spelen of een kaart op de voorraadstapel afleggen. Aan het einde van je beurt trek je een nieuwe kaart van de stapel. Met een muurkaart verleng je een bestaande muur of start je een muur in een nieuwe kleur. Een trompetkaart wordt aan een bepaalde muurkleur toegewezen. De hoogste uitgespeelde muurkaart van deze kleur wordt eerst van tafel verwijderd en vervolgens mag je een eigen muur in de gekozen kleur met deze trompetkaart verlengen. Als iemand een scorekaart trekt, vindt een scoreronde plaats. Dan worden eerst de muurkaarten in de voorraadstapel op kleur gesorteerd. Dan vergelijken de spelers de lengtes van hun muren in de verschillende kleuren. Deze lengte wordt bepaald door de som van de waardes van de desbetreffende kaarten (een trompet heeft altijd waarde 2). Degene met de langste muur in een kleur krijgt alle kaarten van dezelfde kleur uit de voorraadstapel. Na de derde scoreronde eindigt het spel met een eindtelling. Na enkele "administratieve" handelingen wint degene met de meeste kaarten.
Nottingham Auteur: Rosenberg

release: feb 2006

Een kaartspel voor 3-7 spelers. De spelers zijn vazallen van de Sheriff van Nottingham, die op pad worden gestuurd om de schatkist te vullen. De actieve speler draait de bovenste kaart van de trekstapel om. Deze kaart toont aan de bovenkant een bepaald voorwerp en een aantal winstpunten. Onderop de kaart is een bepaalde actie afgebeeld. De speler kan de kaart in de hand nemen (om deze later met andere kaarten in te leveren voor winstpunten) of de afgebeelde actie uitvoeren. Het inleveren van kaarten voor winstpunten is mogelijk met een set van drie gelijke voorwerpen of met de kaartcombinatie die op een opdrachtkaartje is afgebeeld. Na het inleveren van kaarten voor winstpunten stapt de Sheriffpion een veld op zijn bordje vooruit. Spelers met evenveel of minder kaarten dan de waarde van dit veld, krijgen dan een extra kaart. Als je een kaart gebruikt voor een actie, leg je de kaart af en voer je de actie uit. Voorbeelden van acties: een kaart stelen, kaarten ruilen, een hinderlaag of bescherming tegen nare streken van medespelers. Het spel is voorbij als de sheriffpion het eindveld bereikt of de laatste opdracht is vervuld. Degene met de meeste winstpunten wint het spel.
Sushi Express Auteur: Schacht

release: okt 2005

Een racespel voor 3-6 spelers. Het speelveld bestaat uit losse tegels. Aan het begin van een ronde gokt iedere speler op een worp met twee dobbelstenen. Degene met het hoogste bod gooit de twee stenen. Gooi je lager dan jouw bod, dan mag je jouw bestelwagen niet verplaatsen. Als troost krijg je dan wel een actiekaart (waarmee je bijv. biedstenen kunt manipuleren of jouw bestelwagen extra mag bewegen). Gooi je hoog genoeg, dan mag je jouw bestelwagen verplaatsen. Het bod bepaalt hoeveel velden jouw bestelwagen beweegt. Vervolgens mogen alle medespelers, die een lager bod hebben uitgebracht, ook hun bestelwagens bewegen. De hoogste bieder mag als eerste een klantenkaart uitkiezen, enzovoort. Het is de bedoeling om veel verschillende klantenkaarten te verzamelen.
China uitbreiding Auteur: Schacht

release: okt 2005

Tijdens Spiel 2005 kun je in de stand van Abacus gratis een kleine uitbreiding voor het bordspel China afhalen.
Coloretto Amazonas Auteur: Schacht

release: feb 2005

Een vlot en toegankelijk kaartspel voor 2-4 spelers, waarbij je probeert om waardevolle setjes met dierenkaarten te verzamelen. Deze kaarten leg je in open rijen op tafel, naast openliggende bonuskaarten. Als je een rij voltooit, levert de bonuskaart extra winstpunten op. Het is ook mogelijk om jouw kaarten te gebruiken om kaarten in de rijen van medespelers te verwijderen. Als iemand jou op deze manier treitert, ontvang je een beschermingskaart. Deze kaart beschermt je tijdelijk tegen de snode plannen van jouw medespelers. Ik heb tijdens het Spellenspektakel een prototype van dit spel gespeeld. Coloretto Amazonas is een alleraardigst luchtig tussendoortje.

China Auteur: Schacht

release: feb 2005

Dit bordspel voor 3-5 spelers is een nieuwe versie van Kardinaal & Koning (999 Games). In China speel je op een dubbelzijdig speelbord: de ene kant voor 3/4 spelers, de andere kant voor 4/5 spelers. Zodra alle huizen in een regio zijn geplaatst, vindt daar een puntentelling plaats (de tussentelling is dus verdwenen). Het is ook mogelijk om een fort te plaatsen, die je dubbele punten oplevert. Aan het einde van het spel krijg je punten voor niet eerder getelde regio's, huizenketens en bondgenootschappen. Voor het plaatsen van de speelstukken moet je kaarten uitspelen. In China liggen altijd vier kaarten open, zodat de kans op een slechte hand een stuk kleiner wordt.
55 Auteur: Wittig 

release: feb 2005

Dit is niet alleen een zelfstandig dobbelspel voor twee spelers, maar tevens een uitbreiding voor de spellenverzameling Das Spiel. Meer informatie volgt.

Montanara Auteur: Kong 

release: feb 2005

Een kaartspel voor twee spelers. Dwergen zijn op zoek naar waardevolle kristallen. Meer informatie volgt.

Pick a Dilly Auteur: Kommerell 

release: feb 2005

Een blufspel voor 3-7 spelers. De kippetjes van de spelers proberen zoveel mogelijk voedsel op te pikken. Met een draaischijf bepaal je in het geheim jouw actie. Meer informatie volgt.

Wie Waldi! Auteur: Igelhaut 

release: feb 2005

Een legspel voor 2-4 spelers. De spelers proberen tekkels te bedekken met de juiste dekens. Meer informatie volgt.

Sole Mio! Auteur: Rosenberg 

release: okt 2004

Dit kaartspel is een opvolger van Mamma Mia!. Je kunt het spel zelfstandig spelen, maar ook in combinatie met de voorganger. Sole Mio! bevat nieuwe ingrediëntkaarten, waaronder zogenaamde "dubbele porties". Dit zijn combinaties van ingrediënten, die het je gemakkelijker maken om bestellingen te vervullen. Er zijn ook nieuwe bestellingkaarten, waarmee je o.a. een reeks bestellingen kunt vormen. Dan heb je voor elke volgende bestelling telkens 1 ingrediënt minder nodig. Verder kun je tijdens de puntentelling een medespeler vragen om jou ontbrekende ingrediënten te geven. Deze medespeler mag als beloning een van zijn ongebruikte bestellingen op zijn scorestapel leggen.

Moguli Auteur: Wittig 

release: okt 2004

Een abstract bordspel voor twee spelers. Het dubbelzijdige speelveld bestaat uit een raamwerk met 35 tegels. Elke tegel heeft een gat in het midden, waaruit twee sporen naar de zijkant lopen. Iedere speler beschikt over vijf knikkers. Het is de bedoeling om als eerste vier knikkers naar de overkant te krijgen. De knikkers bewegen via de sporen. Tijdens een bewegingsbeurt moet je minimaal één andere knikker passeren. Als je een gat met een andere knikker ontmoet, moet je naar de achterzijde van het spelbord "duiken" om deze te passeren. Dit is moeilijker dan het klinkt, omdat de sporen op de achterkant van sommige tegels anders lopen. Je mag overigens elke beurt één tegel draaien (en aan het einde van jouw beurt een tweede als je een vreemde knikker hebt gepasseerd). Een luxe houten uitvoering van dit spel wordt uitgegeven door Clemens Gerhard.

Anno Domini  

release: okt 2004

Anno Domini - VIP en Anno Domini - Spiel des Jahres zijn nieuwe uitbreidingen voor deze spellenreeks.

Wie ich die Welt sehe Auteur: Hostettler 

release: okt 2004

Een luchtig partyspel waarbij de spelers woorden invullen op de open plek van een vraag, waardoor allerlei absurde associaties ontstaan.

Hansa Auteur: Schacht

release: feb 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel draait om de handel in goederen tussen de Hanzesteden langs de Oostzee. Fiches met goederen worden ingekocht, vervoerd en elders verkocht. De beweging tussen de steden wordt uitgevoerd middels één schip. Daar waar de vorige speler zijn beurt heeft beëindigd, begin jij jouw eigen beurt. Per stad kun je één actie uitvoeren: één goederenfiche inkopen, een of meer markten bouwen of goederenfiches verkopen. Verkochte goederen genereren winstpunten (het aantal afgebeelde goederen). Je mag alleen verkopen als je minstens twee fiches van een kleur kunt verkopen en je in de desbetreffende stad minstens één markt bezit. Een verkoop heeft een vervelend effect voor jouw medespelers: zij moeten één fiche van deze kleur inleveren. Na de verkoop moet je zelf één eigen markt uit deze stad verwijderen. Markten zijn ook om een andere reden belangrijk. Als je in een stad de meeste markten bezit, kun je er zelf gratis inkopen en krijg je een bonus als anderen daar goederen inkopen. Aangezien het geld schaars is, zijn dergelijke voordeeltjes van groot belang. Aan het begin van een beurt krijg je namelijk maar drie geldstukken. Dit geld heb je hard nodig om jouw acties te betalen, waarbij met name de beweging veel geld kan kosten als het schip op een ongunstige plek staat. Het spel eindigt zodra de laatste stapel goederenfiches wordt aangebroken. Aan het einde van het spel krijg je winstpunten voor markten en de symbolen op verkochte fiches.

Eerste indruk: Hansa is een typische Schacht en biedt de bekende combinatie van een toegankelijk spelsysteem, korte speelduur en voldoende tactische pit. Een aanrader voor de liefhebbers van spellen als Kardinaal & Koning, Dschunke of Paris Paris.

Das Spiel Auteur: Wittig 

release: feb 2004

Das Spiel is eigenlijk een verzameling spellen. Het spelmateriaal bestaat uit een tableau en tientallen dobbelstenen, waarmee in de loop van het spel een piramide wordt gebouwd. Het basisspel bevat regels voor zes verschillende spellen. In de toekomst volgen uitbreidingen met nieuwe dobbelstenen en spelideeën. Dit spel is in het verleden o.a. uitgegeven door Kosmos.

Kaj Piranja Auteur: Igelhaut 

release: feb 2004

Een kaartspel voor 3-6 spelers. De actieve speler draait één kaart om. Elke kaart toont één van vier verschillende vissoorten. Van elke soort zijn er kleine, grote en hongerige vissen. Als je een normale vis omdraait, mag je de kaart houden als de grootte of soort gelijk is aan jouw vorige vis. Een verkeerde vis geef je aan de volgende speler. Jouw beurt eindigt zodra je past of een hongerige vis trekt. In het laatste geval vreet de hongerige vis jouw vangst op. De hongerige vis wordt met deze vangst op een aparte stapel gelegd. Deze stapel gaat naar de speler die later in het spel het juiste trio vissen weet te vangen.

Fliegen Klatschen Auteur: Heuser 

release: feb 2004

Een kaartspel voor 2-8 spelers. Iedere speler heeft een gedekte stapel kaarten. Om de beurt draaien de spelers kaarten om. Als een vlieg in een van de zes kleuren wordt omgedraaid, leg je deze kaart op het midden van de tafel. Als daar vijf verschillende kleuren liggen, of een vliegenmepper wordt omgedraaid, moeten de spelers snel reageren en tegelijkertijd waardevolle vliegkaarten pakken. Daarbij mag je uitsluitend de vliegensoort vangen waarvan de meeste kaarten op tafel liggen. 

Mausen Auteur: Wendt 

release: feb 2004

Een kaartspel voor 3-6 spelers. De spelers proberen zoveel mogelijk waardevolle dieren te verzamelen. Door het uitspelen van de juiste kaarten probeer je de gewenste dieren naar jou toe te jagen. Iedere speler speelt één dierenkaart uit, waarna volgens de methode "steen - schaar - papier" wordt bepaald welk dier een ander dier verjaagt (hond verjaagt kat, kat verjaagt muis enzovoort). Aan het einde van deze drijfjacht leg je de verzamelde kaarten op een scorestapel.

Maya Auteur: Eisenstein

release: okt 2003

Een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers werken aan de bouw van vier Mayatempels in Midden-Amerika. Je verdient veel winstpunten als je de meeste bouwstenen op de verschillende verdiepingen bezit. Die bouwstenen moet je eerst uit de steengroeven halen. Daartoe speel je gedekte invloedkaarten bij de verschillende steengroeven. Per groeve krijgt de speler met de hoogste invloed de meeste bouwstenen en een fiche dat een bonusactie toestaat. Met de speciale “-3”-kaart kun je de plannen van een medespeler verstoren. Het is overigens niet de bedoeling dat je alle hoge invloedkaarten inzet. Je hebt namelijk ook "invloed" nodig om de bouwstenen naar de tempels te vervoeren. Vervolgens plaatsen de spelers de verzamelde bouwstenen één voor één op de verdiepingen van de tempels. Het is toegestaan om twee stenen tegelijk te plaatsen, maar dan moet je een derde steen in de algemene voorraad terugleggen. Je mag niet naar een hogere verdieping als je niet minstens één bouwsteen op de onderliggende verdieping van deze tempel hebt geplaatst. Je mag pas aan een nieuwe verdieping beginnen als alle lagere verdiepingen van alle tempels volledig zijn bezet. Als je een verdieping voltooit, waar jij de meerderheid bezit, mag je een gratis steen uit de algemene voorraad op de volgende verdieping plaatsen. Na het inzetten van de bouwstenen volgt de waardering. Op iedere verdieping gaan de punten naar de spelers met de meeste c.q. op één na meeste blokjes. De hogere etages leveren de meeste punten op. Vervolgens moet je van iedere verdieping, waar je punten hebt verdiend, één eigen blokje verwijderen. Als je hierdoor jouw enige blokje van een verdieping verwijdert, moet je ook al jouw blokjes van de hogere verdiepingen weghalen. Het is dus van belang om een stevig fundament te leggen. Degene die na drie rondes de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar. Over winnaars gesproken, dit spel won in 2002 de Hippodice spelauteurswedstrijd onder de naam "Herrscher der Anden ".

King Lui Auteurs: Moon & Weissblum

release: april 2003

Een kaartspel voor 3-5 spelers. De onderdanen van de koning zijn uitgenodigd aan zijn eettafel. Dit is een grote eer, maar je moet wel oppassen dat je de koning niet beledigt door meer dan hem te eten. Het feestmaal bestaat uit zeven gerechten, die in de kaartstapel elk vijftien keer voorkomen. In de stapel vind je ook vijf kaarten met het huisdraakje van de koning. Elke ronde wordt een aantal kaarten omgedraaid, die per lekkernij worden gesorteerd. Om de beurt nemen de spelers alle open kaarten van één soort of één kaart van de gedekte stapel. De resterende open kaarten zijn voor de koning. Als alle kaarten zijn verdeeld, eindigt het spel. Per soort lekkernij wordt afgerekend. Heb je meer kaarten dan de koning, zijn ze niets waard. Heb je evenveel of minder kaarten, dan krijg je voor elke lekkernijkaart net zoveel punten als de koning van deze kaart bezit. Als je tijdens de verzamelfase het draakje hebt gekozen, mag je twee kaarten van de koning uit het spel verwijderen. Hiermee kun je de collectie van een medespeler in één klap waardeloos maken.

Eerste indruk: een vlot en luchtig verzamelspelletje, waarbij je moet onthouden wat je medespelers verzamelen, om ze af en toe te kunnen pesten met hulp van het draakje. Geen diepgang, wel leuk.

Coloretto Auteur: Schacht

release: feb 2003

Een vlot en toegankelijk kaartspel voor 3-5 spelers, waarbij je probeert zo mogelijk veel kaarten in maximaal drie kleuren te verzamelen (pluspunten). Als je met meer kleuren wordt opgezadeld, leveren de overtollige kleuren je minpunten op. Tijdens een speelbeurt mag je één kaart van de stapel trekken, die je vervolgens bij één van de aflegvelden legt. Op elk aflegveld is ruimte voor maximaal drie kaarten. In plaats van trekken, mag je ook alle kaarten van één aflegveld nemen en voor de rest van het rondje passen. Het is uiteraard de bedoeling om de verzameling van je medespelers te voorzien van ongewenste kleuren. Meer informatie: recensies.

Paris Paris Auteur: Schacht

release: feb 2003

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spelbord toont een plattegrond van Parijs met vijf verschillende buslijnen. Aan het begin van een ronde wordt een aantal halteplaatsen aangeboden, één meer dan het aantal spelers. De spelers kiezen een voor een hun halteplaats en zetten daar een eigen winkeltje neer. De overgebleven halteplaats genereert opbrengsten voor de speler die daar in het verleden reeds iets heeft gebouwd. Als deze plek nog leeg is, gaat de opbrengst naar naburige winkeltjes. De overgebleven halteplaats kan ook een rondreis van toeristen activeren, waarmee veel geld is te verdienen. Aan het begin krijgt iedere speler in het geheim een buslijn toegewezen, waarmee je aan het einde van het spel extra geld kunt verdienen. 

Eerste indruk: Paris Paris is een interessant spel. Je probeert niet alleen het beste uit de actuele beurt te halen, maar moet tegelijkertijd de strategische scoremogelijkheden van jezelf en je tegenstanders in de gaten houden. Het spel combineert toegankelijkheid, een korte speelduur en diepgang. Dit is materiaal voor de Auswahlliste van het Spiel des Jahres.

Where's Bob's Hat Auteur: Moon

release: maart 2002

Dit Duits- en Engelstalige kaartspel wordt uitgegeven door Rio Grande Games en gedistribueerd door Abacus. Het is een meer dan geslaagde variant op het boerenbridge principe. De spelers bepalen vooraf in welke van de drie kleuren ze meer kaarten willen halen dan hun medespelers. Lukt dit, verdien je pluspunten (5 + 1 punt voor elke kaart van de desbetreffende kleur). Lukt het niet, moet je vijf punten inleveren. In plaats van bieden op kleuren kun je je ook bieden op de minste slagen. Er zijn ook nog twee kaarten met de hoed van Bob. De deler bepaalt of Bob in de huidige ronde 10 plus- of 10 minpunten oplevert. Deze kaart wisselt bij bepaalde slagen van eigenaar. Voor 3-5 spelers. Vreselijk leuk, een aanrader!

Emerald Auteur: Dorn

release: maart 2002

Een bordspel voor 3-5 spelers over draken en ridders die op jacht zijn naar goud en edelstenen. Een of twee van je ridders bewegen over het spelbord en verzamelen daar goud, edelstenen en schatten. Edelstenen heb je in verschillende kleuren. Je krijgt een bonus als je de meerderheid van een kleur bezit en als je de eerste speler bent die minstens een edelsteen van alle kleuren heeft verzameld. Sommige velden activeren de draak, die na een dobbelsteenworp 1-3 velden wordt bewogen. Je kunt de draak afkopen met goud, anders raak je een ridder kwijt. Dit klinkt als een kinderspel, maar het blijkt in de praktijk een alleraardigst loopspel met een paar tactische toefjes te zijn.

Hund, Katze.... Auteur: Wendt

release: voorjaar 2002

Hund, Katze, Maus und Elefant is een vlot kaartspel voor 3-5 spelers. Iedere speler heeft dezelfde set van 16 kaarten: vier honden, katten, muizen en olifanten, met de waarde 1-4. Op tafel liggen reeds vier kaarten, van elke diersoort één. De spelers spelen een gedekte kaart en draaien deze tegelijk om. De hoogste muis krijgt alle olifanten, de hoogste kat alle muizen, de hoogste hond alle katten en de hoogste olifant alle honden. Als kaarten dezelfde waarde hebben, geldt een patregel en gaat de buit naar een lagere kaart. Het is de bedoeling om in 16 rondes de meeste punten te verzamelen.

Stop!  

release: voorjaar 2002

Een vlot kaartspel voor max. 10 spelers. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk kaarten af te leggen. Om het pittiger te maken, mag je proberen voor te dringen.

Knatsch Auteur: Schacht

release: winter 00/01

Dit is een dobbelspel met kaarten voor 2 tot 6 strijdlustige ridders, van Michael Schacht. Iedere ridder probeert zijn invloed te vergroten om de machtigste van het land te worden. Met de dobbelstenen probeer je mogelijk hoge sets te gooien (hoger dan de combinaties op de speelkaarten). Alleen zo kan je de burchten van je tegenstanders veroveren, toernooien winnen en nuttige actiekaarten bemachtigen. Er zijn drie manieren om het spel te winnen: bouw vier kastelen met verschillende banieren, bouw drie verschillende kastelen en zet de koning af, bouw twee verschillende kastelen en win drie toernooien.

M

Auteur: Schlegel

release: najaar 2000

Dit is een legspel voor 2-6 spelers waarbij je kaarten (sets van 18 kaarten in vijf kleuren) op kleur, vorm of waarde passend moet aanleggen. Lukt je dit aan twee of meer kanten, dan haal je een hoop punten binnen. Je krijgt dan fiches van je rechter buurman. Als een rij is voltooid, moet elke speler een kaart uit de rij wegnemen (waarbij de kaarten in andere rijen naast minstens een passende kaart moeten blijven liggen). Aan het einde van de rit krijgt iedereen 10 winstpunten per fiche, pluspunten voor verzamelde kaarten van twee kleuren en minpunten voor kaarten van de overige kleuren.


Nieuws > Releases > Abacus archief


Top