Update: 15-10-07

Nieuws > Releases > Adlung > Archief

Adlung

Website


Helden & Zaubersprüche Auteur: Schwinghammer

release: okt 2005

Een uitbreiding voor het kaartspel Zauberschwert & Drachenei. Deze uitbreiding introduceert nieuwe gevaren, landschappen, helden, toverspreuken en artefacten en maakt het verder mogelijk om dit kostelijke kaartspel met vijf spelers te spelen.

Elementals Auteurs: Fraga & Vaselli

release: okt 2005

Een reactiespelletje voor 2-6 spelers. Alle spelers zijn tovenaars die met de elementen aarde, lucht, water en vuur spelen. Elke ronde komt er een kaart open te liggen, waarop een mannetje staat afgebeeld dat in drie delen is opgedeeld: hoofd, romp en benen. De spelers draaien om de beurt een kaart van de eigen stapel open. Komen minstens twee van de drie lichaamsdelen qua elementen overeen, dan mag de speler die het snelste reageert alle kaarten die tot dan toe omgedraaid zijn, toevoegen aan zijn stapel. Sommige kaarten maken het nog een stukje chaotischer. Het is natuurlijk de bedoeling om niet zonder kaarten te komen zitten. (Tekst: Niek).

Kaiser, wieviel Schritte Auteur: Adlung

release: okt 2005

Een vorm van bezigheidstherapie voor 2-8 spelers, die je ook in de vrije lucht kunt spelen. De "keizer" noemt een getal, waarna een speler een doel in het genoemde aantal stappen moet bereiken. Alles draait om het juist inschatten van de afstand

Rotundo Auteur: Soares

release: okt 2005

Een vlot veiling- annex verzamelspelletje voor 2-5 spelers. De spelers verzamelen setjes kaarten met knikkers. Iedere speler begint met 7 kaarten, waarna de bovenste kaart van de stapel wordt omgedraaid. Als je aan de beurt bent, kun je passen, knikkers verzamelen of knikkers veilen. Als je verzamelt, maak je een set van de open kaart en twee kaarten uit jouw hand. Deze set moet aan twee voorwaarden voldoen: gelijke of verschillende kleuren en gelijke of oplopende getallen. Na het neerleggen van een set in jouw uitstalling mag je eventueel kaarten van de aflegstapel op je hand nemen. Als je kiest voor een veiling, gaat de open kaart naar de hoogste bieder. Deze voegt de gewonnen kaart aan zijn hand toe, betaalt deze met kaarten uit zijn uitstalling en legt dit bod op de aflegstapel. Aan het einde saldeer je de waardes van de kaarten in jouw uitstalling en jouw handkaarten. Dit spel bevat o.a. Nederlandstalige spelregels.

Teamwork Auteur: Andersch

release: okt 2005

Teamwork Musik en Teamwork Religion zijn uitbreidingen voor het woordspel Teamwork.

Im Auftrag des Königs Auteur: Kutschke

release: okt 2004

Een kaartspel voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar. Namens koning Arthur trekken ridders door het land. Om hun opdrachten te vervullen en toernooien te winnen, moeten de ridders hun eigenschappen (moed, kracht, behendigheid en wijsheid) constant verbeteren.

Flix Mix Auteur: Naegele

release: okt 2004

Een vlot kaartspel voor 2-4 spelers. De kaarten tonen steeds zes gekleurde stippen in een wisselende samenstelling. Er wordt een kaart omgedraaid, waarna alle spelers zo snel mogelijk hun eigen kaarten proberen af te leggen. De kaarten worden daarbij gedeeltelijk op elkaar afgelegd, waarbij minstens twee kleuren moeten overeenstemmen. 

Geister & Gespenster Auteur: Wyss

release: okt 2004

Een kaartspel voor 2-6 jonge kinderen. De spelers verzamelen spookkaarten in setjes van drie.

Oups Auteur: Adlung

release: okt 2004

Een actiespel voor twee of meer jonge kinderen. De plaatjes op de kaarten tonen allerlei handelingen, die de kids vervolgens moeten nadoen.

Teamwork Auteur: Andersch

release: okt 2004

Een woordspel voor twee of meer teams. De spelers moeten een begrip in één zin beschrijven, die ze beurtelings woord voor woord moeten opbouwen.

Fugger Auteur: Wrede

release: okt 2003

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Een cirkel met 9 prijskaarten wordt gebruikt om de waarde van vijf verschillende goederensoorten bij te houden. Aan het begin zijn ze 5 gulden waard. Iedere speler begint met vier kaarten. Dit zijn meestal goederen, maar er kan ook een koopman tussen zitten. De neutrale speelfiguur “Jakob der Reiche” krijgt twee open goederenkaarten. In jouw beurt voer je één van de volgende acties uit: als je vier of minder kaarten bezit, mag je een extra kaart trekken; je mag een koopman of goed open uitspelen; je mag een goed gedekt uitspelen (voor bonuspunten aan het einde). Een spelronde eindigt zodra er bij de spelers en Jakob in totaal vijf open goederenkaarten van één soort liggen. Dan wordt de waarde van de drie meest gespeelde goederensoorten met het aantal openliggende kaarten verhoogd. Als een goed daarbij de waarde 9 overschrijdt, eindigt het deze ronde op waarde 1. De goederensoorten die hierdoor niet in waarde stijgen, dalen met 1 gulden in waarde. Daarna verkopen de spelers hun openliggende goederen. Een goederenkaart met een zegel geeft een dubbele opbrengst, als er niet meer dan drie open kaartjes van deze soort liggen. De verkochte goederen gaan naar de aflegstapel. Dan trekt iedere speler twee nieuwe kaarten. Als je een koopman hebt gespeeld, krijg je twee extra kaarten (vijf bij twee koopmannen). Vervolgens gaan ook de koopmannen naar de aflegstapel, krijgt Jakob twee nieuwe kaarten en begint een nieuwe ronde. Het spel eindigt zodra een speler 100 gulden heeft verzameld. Dan ontvang je voor iedere gedekt uitgespeelde goederenkaart de dubbele waarde en wint de speler met de meeste guldens. Fugger is een lekker vlot spelletje. Op een gegeven moment word je het doorlopend tellen van de uitgespeelde goederen echter een beetje zat. Ik las ergens een goede tip: gebruik gekleurde blokjes om het actuele aantal goederen aan te geven.

Zauberschwert und Drachenei Auteur: Schwinghammer

release: okt 2003

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een tovenaar, waarmee hij toverspreuken en artefacten verzamelt en monsters probeert te verslaan. Als je een monster verslaat, krijg je winstpunten. Aan het begin van een ronde worden twee avontuurkaarten omgedraaid. Er zijn vier soorten avontuurkaarten: toverspreuken, heilige plaatsen, magische wezens en energiebronnen. Iedere speler legt zijn tovenaar bij een van de omgedraaide kaarten. Bij een energiebron kun je nieuwe magische energie verzamelen. Als jij als enige bij een toverspreuk ligt, krijg je deze kaart voor niets. Liggen er meer tovenaars, bepaalt een veiling wie de kaart krijgt. Hierbij betaal je met magische energie. De toverkaarten zijn nuttig, omdat ze extra winstpunten en/of energie opleveren en je ze in elke spelronde kunt gebruiken. Bij een heilige plaats ontvangen alle aanwezige tovenaars winstpunten en artefacten. Artefacten mag je aan het einde van je beurt uitspelen. Sommige artefacten bestaan uit meerdere delen, die je overigens met je medespelers mag ruilen om een complete set te bemachtigen. Veel meer punten en artefacten verdien je in een gevecht met een monster. De monsterkaart geeft aan hoeveel magische energie je moet betalen om het wezen te verslaan. Een enkele speler moet in zijn eentje vechten, maar krijgt dan ook de volle buit. Meerdere spelers kunnen samenwerken of via een veiling bepalen wie het monster alsnog alleen mag bevechten. Na een gewonnen gevecht heb je voordeel van eerder uitgespeelde artefacten. Als deze artefacten de juiste symbolen bezitten, kun je namelijk extra winstpunten verdienen. Dit is een leuk en goed uitgedacht spel, waarbij met name resourcemanagement een centrale rol speelt.

Top Speed Auteur: Staupe

release: okt 2003

Een kaartspel voor twee spelers. De spelers proberen zo snel mogelijk hun kaarten in acht rijen aan te leggen. In geen enkele rij mag dezelfde kleur of afbeelding dubbel voorkomen. Je krijgt alleen punten als jouw kaart de bovenste kaart van een rij is.

Turbo Auteur: Aczél

release: okt 2003

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers proberen met hun racewagens als eerste de finish te bereiken. Aan het begin wordt een circuit van 12 kaarten op tafel gelegd, naast een van de kaarten ligt een tempolimiet van 60. Iedere speler schudt zijn eigen setje tempokaarten en legt deze als stapel voor zich neer. Iedere speler krijgt een gedekte stoplichtkaart. Deze worden één voor één omgedraaid en naast een deel van het circuit gelegd (sommige stoplichten bevatten ook een tempolimiet). Zodra het groene stoplicht is neergelegd, begint de race. De spelers nemen hun tempokaarten in de hand en proberen tegelijkertijd zo snel mogelijk de race te voltooien. Daartoe leg je jouw 12 tempokaarten in een rij. De positieve of negatieve waarde van een nieuwe kaart wordt opgeteld bij of afgetrokken van het saldo van de voorgaande tempokaarten. Als je te hard over een circuitkaart met een tempolimiet scheurt, lig je uit de race. Het is de bedoeling om als eerste een foutloze rij te vormen.

Viele Dinge Auteurs: Naegele & Adlung

release: okt 2003

Een kinderspel voor 2-8 spelers. Op tafel liggen kaarten met allerlei afbeeldingen. Vervolgens wordt een letterkaart omgedraaid, moeten de kinderen woorden bedenken en de bijpassende kaarten verzamelen.

Spass im Auto Auteur: Burkhardt

release: okt 2003

Een kinderspel voor 2 of meer spelers. Het doosje bevat meer dan 20 spelideeën, waarmee ouders hun lastige kids tijdens een autoreis kunnen vermaken. Ik neem overigens aan dat het niet de bedoeling is dat de chauffeur een actieve rol speelt.

Canal Grande Auteurs: Moon & Weissblum

release: najaar 2002

Een kaartspel voor 2 spelers (met 2 sets ook geschikt voor 4). Dit is een bewerking van het bordspel San Marco. In dit kaartspel strijden twee spelers om macht en invloed in Venetië. Het spel bevat twee kaartsoorten: actiekaarten (wijken, gondels, doges, verraders en spionnen) en cijferkaarten. De spelers wisselen elke beurt van rol: verdeler of kiezer. De verdeler vormt twee stapels uit drie cijfer- en vijf actiekaarten. De kiezer mag als eerste een stapel nemen. De cijferkaarten leg je open voor je neer. Zodra een speler cijferkaarten met een som van 10 of meer bezit, eindigt de ronde. De andere speler mag dan drie actiekaarten van de stapel trekken en is de verdeler van de volgende ronde. Wijken en gondels neem je in je hand. Met een verrader steel je een kaart van de tegenstander. Met een spion trek je extra actiekaarten van de stapel. Met een doge activeer je een duel om een wijk. Dan speelt men om en om een of meer kaarten van één bepaalde wijk uit. Met behulp van gondels kan men andere wijkkaarten als jokers inzetten. Degene met het hoogste bod legt de wijkkaart apart. Het spel eindigt zodra een speler van één wijk vier kaarten heeft gewonnen of van alle zes wijken één kaart.

Bayon Auteur: Wolfgang Werner

release: najaar 2002

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers proberen als expeditieleiders goede onderzoekers in te huren. Die zijn dankzij hun vaardigheden in staat schatten te ontdekken. Aan het begin krijgt iedere speler een onderzoeker. De overige onderzoekers worden naast de vijf stapels met locatiekaarten (vijf continenten) op tafel gelegd. In je beurt kun je passen en 5 goud incasseren. Je kunt ook tegen betaling een onderzoeker inhuren (uit de voorraad of van een medespeler) en/of met je onderzoekers acties uitvoeren. De acties zijn: de bovenste locatiekaart verkennen. De kaart toont je over welke vaardigheden jouw onderzoekers moeten beschikken om de kaart te winnen. De tweede actiemogelijkheid is het ondernemen van een expeditie. Je betaalt de kostprijs die op de achterkant van de te bezoeken locatiekaart is afgebeeld en draait de kaart om. Vervolgens moet je met jouw nog niet gebruikte onderzoekers de op de kaart aangegeven vaardigheden evenaren of overtreffen. Als dit lukt, mag je de kaart houden en moet je een van onderzoekers in de voorraad terugleggen. Met de derde actie verplaats je de douanekaart naar een van de vijf locatiestapels. Zolang die kaart daar ligt, is die stapel geblokkeerd. Het spel is afgelopen zodra iemand een bepaalde hoeveelheid goud verzamelt (met locatie- en/of goudkaarten).

Sambesi Auteur: Jens Rademaker

release: najaar 2002

Een kinderspel voor 2-8 spelers. Het spel bestaat uit dierenkaarten, zowel normaal als in spiegelbeeld. Het is de bedoeling om bij de dieren het juiste spiegelbeeld te vinden.

Express Auteur: Reiner Knizia

release: najaar 2002

Een woordspel voor 2-6 spelers. Letterkaarten worden op tafel gelegd. Wie als eerste een woord weet te vormen, mag de gebruikte letterkaarten houden. Dubbele letters en vraagtekens zorgen voor extra spanning.

Mal mal Auteur: Anette Birlenbach

release: najaar 2002

Een kinderspel voor 3-6 spelers. Met hun vingers "tekenen" de spelers figuren op de rug van een medespeler. Deze moet het figuur herkennen en de bijbehorende kaart aanwijzen.

Alibi Auteur: Markus Nikisch

release: najaar 2001

Een deductiespel voor 2-5 spelers. Aan de hand van bewijsmiddelen en kenmerken van de daders (wapens, kleding, geslacht enz.) moet je voldoende aanwijzingen verzamelen om een verdachte aan te wijzen. Zodra de vijfde aanwijzing is gespeeld, worden er punten toegekend. Helemaal zeker is dit overigens niet, de vorige speler kan eventueel een alibi uitspelen.

Pompeji Auteur: Frank Brandt

release: najaar 2001

Een legspel voor 2-4 spelers dat, met dank aan de naamgever, plotseling kan eindigen. Tot die tijd probeert men punten te verdienen door het aanleggen van straten. Verbonden kaarten met dezelfde waardes leveren punten op.

Vom Kap bis Kairo Auteur: Günter Burkhardt

release: najaar 2001

Vom Kap bis Kairo is een veiling- en bouwspel voor 2-4 spelers. Iedere speler beschikt over een eigen locomotief, waarmee je als eerste acht trajectkaarten moet bebouwen. Deze trajectkaarten heb je in vijf verschillende soorten (dorp, savanne, woestijn, berg en rivier). De trajectkaarten tonen verder 0-3 spoorlijnen en het bedrag dat je krijgt als je de kaart bebouwt. Om een trajectkaart te bebouwen, heb je 6 - 10 spoorlijnen nodig. Het spel bestaat uit een veiling- en een bouwfase. In de veilingfase bieden de spelers in het geheim op de eerste keuze uit de openliggende trajectkaarten. Degene met het hoogste bod mag als eerste kiezen. Deze kaart leg je vervolgens aan voor je eigen locomotief. De hoogste bieder start ook de bouwfase. Je bekijkt of je voldoende spoorlijnsymbolen kunt verzamelen om de voor jouw locomotief liggende trajectkaart te bebouwen. Je kunt onder meer "betalen" met de spoorlijnen op de voor je locomotief liggende kaarten, met bonuskaarten en met je geldvoorraad. Als je voldoende spoorlijnen kunt mobiliseren, draai je de trajectkaart om en schuift je locomotief één veld verder. Als je niet kunt of wilt bouwen, begint de bouwfase van de volgende speler. Meer informatie: recensies.

Winhard Auteurs: R. & E. Pichler

release: najaar 2001

Een aflegspel voor 2-4 eekhoorns. De spelers verzamelen nootjes en bewaren die in hun schuilplaatsen, dit zijn reeksen kaarten in op- of aflopende volgorde. Je probeert de goede nootjes voor jezelf te houden en de slechte exemplaren op de afvalberg te dumpen.

Buntbär & Co Auteurs: Naegele & Adlung

release: najaar 2001

Een kinderspel voor 2-4 spelers. De dieren zijn hun kleuren kwijt. Aan de spelers de nobele taak deze te verzamelen om de beestjes weer gelukkig te maken.

Ebbe und Flut Auteur: Wolfgang Weber

release: najaar 2000

Een tactisch spel voor 2 spelers (ook solitair speelbaar). Tussen twee duinen trekken de spelers met hun kaartensets (eb en vloed) over het „speelveld“. Iedere speler heeft 3 startvelden en probeert op de tegenoverliggende finishvelden te belanden.

Im Märchenwald

Auteur: Markus Nikisch

release: najaar 2000

Een variant op Memory voor 1-8 spelers. Het thema is het verzamelen van voorwerpen uit sprookjes om een prinses te redden. De toegevoegde waarde vind je in de speciale kaarten (bijv. raven stelen kaarten of heksen verplaatsen kaarten).

Kathai

Auteur: Michael Andersch

release: najaar 2000

Een kaartspel voor 3-5 spelers. De spelers proberen hun handelswaar op de verschillende markten voor een goede prijs te verkopen. Vaak moet je je slag slaan met behulp van ruilhandel of omkoping, voordat de prijzen dalen.

Last Minute

Auteur: Günter Burkhardt

release: najaar 2000

Een kaartspel voor 2-3 spelers. De spelers mogen maar één hand gebruiken en trekken tegelijk kaarten van de stapel. Deze kaarten tonen je vakantie-uitrusting. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk je koffers op de juiste manier te vullen (anders sta je met je ski's op het Spaanse strand).

Meuterer

Auteur: M-A Casasola Merkle

release: najaar 2000

Dit kaartspel voor 3-4 spelers is een opvolger van het succesvolle Verräter. Op het schip bevinden zich vijf karakters, die elk hun eigen voordeel hebben. Op het eiland waar het schip deze beurt ligt, worden goederen gevraagd. De spelers bieden deze aan in de vorm van goederenkaartjes. Degene met de meeste goederen verdient punten. Je kunt deze biedfase verlaten om een van de karakterkaarten te trekken. Tussen de goederenkaartjes bevinden zich ook conflictkaarten. Deze spelen een rol bij de muiterij. Hier strijden de kapitein en zijn bootsmaat tegen de muiter en de scheepsjongen.

Monsterjagd

Auteur: Frank Brandt

release: najaar 2000

Een reactiespel voor 2-4 spelers. Iedere speler heeft een eigen set gedekte valstrikkaarten. Van de twee stapels monsterkaarten wordt elk één kaart omgedraaid. Op een overzichtskaartje kun je lezen welke val bij deze combinatie van monsters hoort. Het is de bedoeling zo snel mogelijk de juiste val te plaatsen.  

Titus

Auteur: Uwe Rosenberg

release: najaar 2000

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Zij proberen cijferreeksen van 4 munten te verzamelen. Je kunt munten met je medespelers ruilen, maar ziet alleen de achterkant van de kaart. Je moet opletten en onthouden om een slechte ruil te voorkomen.

Was fehlt denn da?

Auteur: Karsten Adlung

release: najaar 2000

Een variant op Memory voor 3 of meer spelers. De spelleider draait een rij kaarten open. De spelers moeten de kaarten onthouden en zich vervolgens omdraaien. De spelleider verwijdert vervolgens één kaart. De spelers mogen weer kijken en moeten z.s.m. de missende kaart noemen.

Gerüchte Küche

Auteur: Hartmut Witt

release: najaar 2000

Een kaartspel voor 3-7 spelers. Roddels en geruchten doen de ronde en iedere speler probeert de verhalen van de anderen te ontzenuwen. Het is een deductiespel. Een kaart wordt gedekt aan de kant gelegd (het gerucht) en in de loop van het spel proberen de spelers informatie te vergaren over de verdeling van de kaarten. Het is de bedoeling om uiteindelijk het gerucht te benoemen. Natuurlijk speelt het jaarlijkse geruchtencircus rond de Spiel des Jahres uitreiking ook een rol in dit spel.


Nieuws > Releases > Adlung > Archief


Top