Update: 01-01-07

Nieuws > Releases > Fantasy Flight II

Fantasy Flight Games
Recente titels?: klik hier

Website


Doom uitbreiding Auteur: Wilson 

release: jan 2006

De Doom Expansion Set introduceert meer dan 30 nieuwe figuren, waaronder Cacodemons, Revenants, Cherubs, Commando Zombies en Maggots. De set bevat verder nieuw terrein en nieuwe speelkaarten. Met de speelvarianten Deathmatch en Capture the Flag kun je het spel nu met zes spelers spelen. PS Games komt met een Nederlandstalige editie.
Fury of Dracula Auteurs: Hand & Wilson 

release: jan 2006

Dit bordspel voor 2-5 spelers is een bewerkte heruitgave van de klassieker van Games Worshop (vroeger ook een uitgever van bordspellen). Een van de spelers controleert Dracula en zijn volgelingen, de overige spelers controleren andere karakters uit het boek van Stoker. De vampierjagers proberen tijdens het spel informatie te verzamelen, waarmee ze de locatie van de vampier kunnen bepalen om hem vervolgens te grazen te nemen. Er zijn sinds december al enkele exemplaren in omloop, maar FFG heeft de uitlevering gestaakt i.v.m. de slechte kwaliteit van het binnenwerk van de doos.
Britannia Auteur: Pulsipher 

release: jan 2006

Dit bordspel voor vier spelers (vergeet de andere afgebeelde aantallen!) is een bewerkte heruitgave van de klassieker van Avalon Hill c.q. Gibsons Games. Dit is niet alleen een schitterend veroveringsspel, maar tevens een levendige geschiedenisles over Engeland, vanaf 43 voor Christus tot en met het jaar 1066. Iedere speler speelt met een eigen kleur en beschikt over meerdere volken, die verdeeld over het spel actief worden. Ieder volk beschikt over een eigen informatiekaartje, waarop wordt aangegeven hoe dit volk winstpunten kan verdienen. Dan kan bijvoorbeeld door het verslaan van bepaalde vijandelijke legers, maar ook door op het juiste moment bepaalde gebieden te bezetten. Gevechten worden afgehandeld met behulp van dobbelstenen. Er zijn sinds december al enkele exemplaren in omloop, maar FFG heeft de uitlevering gestaakt i.v.m. de slechte kwaliteit van het binnenwerk van de doos.
World of Warcraft Auteurs: Petersen & Lang 

release: okt 2005

Dit bordspel voor 2-6 spelers is gebaseerd op het gelijknamige populaire online computerspel. Je speelt een van de 16 helden, gekozen uit de 8 verschillende rassen en 9 karakterklassen in het spel. Je bezoekt de uit de online speelwereld bekende gebieden. Tijdens het spel wordt jouw karakter steeds sterker, verover je schatten, voer je gevechten en kun je uiteindelijk een van de drie onverslaanbare 'Overlords' uitdagen. PS Games komt in 2006 met een Nederlandstalige editie.
Descent Auteur: Wilson 

release: okt 2005

Dit bordspel voor 2-5 spelers is een bewerking van het spelsysteem van Doom, dat is voorzien van een fantasysausje. De spelers trekken met hun avonturiers door een kerker. De spelleider belaagt ze met allerlei monsters en valstrikken.
Wings of War III Auteurs: Paglia & Angiolino 

release: juli 2005

Wings of War - Burning Drachens is een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is de derde set van een serie spellen, waarin de spelers luchtgevechten naspelen. Ook Burning Drachens speelt zich af tijdens WO I. Een vliegtuig wordt vertegenwoordigd door één speelkaart, die je in feite gebruikt als een speelstuk op een willekeurig speelveld. De spelers spelen tegelijkertijd hun actiekaarten uit, waarmee ze bepalen welke manoeuvres hun vliegtuigen uitvoeren. De verschillende vliegtuigen hebben eigen sets actiekaarten. Je kunt meerdere exemplaren van het spel combineren.
Runebound expansies Auteur: Wallace 

release: variabel

In 2005 en 2006 verschijnt een stortvloed aan kleine uitbreidingen voor het bordspel Runebound..
Runebound II Auteur: Wallace 

release: juli 2005

Een nieuwe editie van dit bordspel voor 2-6 spelers. Je vertegenwoordigt een held in een rijk vol monsters, gevaren en schatten. Tijdens het spel bezoek je allerlei plaatsen op het spelbord. Je beleeft daar avonturen, je koopt er magische voorwerpen en ontmoet er bondgenoten. Uiteraard wordt er volop gevochten en verzamelen de helden tussen de bedrijven door de nodige ervaringspunten. Het is de bedoeling om de slechterik te verslaan of als eerste een aantal drakenrunes te verzamelen. Dit lijkt me vooral iets voor liefhebbers van Talisman en dergelijke.
The Hollywood card game Auteurs: Faidutti & Schacht 

release: juli 2005

Een kaartspel voor 3-4 spelers. De spelers proberen de beste regisseurs en acteurs te verzamelen. Meer informatie volgt.
Arkham Horror Auteurs: Launis c.s. 

release: juni 2005

Dit bordspel is een bewerkte heruitgave van het gelijknamige collectors item van Chaosium. Het bordspel Arkham Horror is gebaseerd op het Call of Cthulhu rollenspel, dat zich afspeelt in de bekende horror setting van de schrijver Lovecraft. De spelers onderzoeken mysterieuze gebeurtenissen in de stad Arkham. Daarbij proberen ze te voorkomen dat onnoembare verschrikkingen op de wereld worden losgelaten. Als het tegenzit, worden de speelfiguren krankzinnig en verliezen ze het spel.
Wings of War II Auteurs: Paglia & Angiolino 

release: feb 2005

Wings of War - Watch your back! is een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is de tweede set van een serie spellen, waarin de spelers luchtgevechten naspelen. Ook Watch your back! speelt zich af tijdens WO I. Deze set bevat 18 vliegtuigen in vijf verschillende modellen. Een vliegtuig wordt vertegenwoordigd door één speelkaart, die je in feite gebruikt als een speelstuk op een willekeurig speelveld. De spelers spelen tegelijkertijd hun actiekaarten uit, waarmee ze bepalen welke manoeuvres hun vliegtuigen uitvoeren. De verschillende vliegtuigen hebben eigen sets actiekaarten. Je kunt meerdere exemplaren van het spel combineren.
Twilight Imperium III Auteur: Petersen

release: jan 2005

Een derde editie van dit strategische veroveringsspel in de ruimte. Twilight Imperium is een strategisch veroveringsspel. De spelers vertegenwoordigen verschillende rassen, die vanuit hun eigen hoekje van het heelal het oorlogspad betreden. Het spelsysteem draait niet alleen maar om conflicten, ook diplomatie en technologische ontwikkeling spelen een belangrijke rol. Deze derde editie bevat nieuwe bordtegels, 200 plastic miniaturen, honderden speelkaarten en tal van optionele regels. Het spelsysteem is ingrijpend gewijzigd ten opzichte van de vorige edities. Hetzelfde geldt voor de verkoopprijs (naar verwachting 75-80 dollar).
Warcraft expansie  

release: dec 2004

Een uitbreiding voor het bordspel Warcraft. De set bevat regels en materiaal voor 16 helden, gevaarlijke ontmoetingen, nieuwe speciale actiekaarten, nieuwe bordtegels, nieuwe scenario's en een nieuw systeem voor grondstoffen.
Doom: The Board Game Auteur: Wilson

release: nov 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het computerspel Doom III. Het thema van het computerspel is bekende kost. Een invasie van demonen houdt een onderzoekscentrum op de planeet Mars in een wurggreep. De weinige overlevenden moeten zich een weg banen door dit complex vol gevaren. Je enige missie is om het kwaad te stoppen. De auteur beschrijft het spelsysteem als een kruising tussen Heroquest en Space Hulk. Een van de spelers controleert de demonen. Het gekozen scenario geeft aan hoe het speelveld wordt opgezet en waar de demonen worden geplaatst. Het speelveld wordt tijdens het spel stap voor stap ontdekt. Het scenario bevat tevens de verhaallijn en de teksten die in de loop van het spel aan de andere spelers worden gepresenteerd. Maximaal drie andere spelers controleren ieder één marinier. Als marinierspeler voer je elke beurt een actie uit. De acties bestaan uit: rennen (2 x verplaatsen); vuurkracht (2 x schieten); oprukken (1 x verplaatsen en 1 x schieten); paraat (geef een bevel). De bevelen die je kunt geven zijn: richten (1 x schietdobbelstenen van marinier overgooien); ontwijken (1 x schietdobbelstenen van monster laten overgooien); waakzaamheid (1 x schieten in de beurt van de monsterspeler); genezen (1 x wond herstellen als je een hospik bent). Deze mariniers beschikken over verschillende speciale vaardigheden en uiteraard de bekende cocktail aan wapens. Met name de speciale vaardigheden vragen om een eigen speelstijl c.q. tactiek en maken een goede samenwerking belangrijk. De mariniers moeten het scenario volbrengen, voordat ze hun actiekaarten hebben verbruikt of de monsters te veel punten scoren. De spelleider beschikt over een horde monsters en een trukendoos vol onaangename verrassingen en zal uiteraard proberen de mariniers een halt toe te roepen.
Minotaur Lords Auteur: Knizia 

release: okt 2004

Dit kaartspel voor twee spelers is een thematische bewerking van Scarab Lords. Het strijdtoneel is verplaatst naar Kreta, waar de spelers duelleren in drie arena's: militair, economisch en religieus. De speelkaarten zijn uitwisselbaar met Scarab Lords.
Senator  

release: okt 2004

Een bordspel voor 3-5 spelers. De val van de Romeinse republiek is nabij. Als Romeinse senatoren moeten de spelers samenwerken om Rome te beschermen tegen gevaren als oorlogen, interne opstanden, epidemieën en economische neergang. Tussen de bedrijven door proberen ze hun eigen plannen te verwezenlijken. Is het streven om keizer te worden het waard om Rome in gevaar te brengen? Het spel wordt gespeeld in drie rondes. Het is de bedoeling om aan het einde de meeste “agenda’s” te bezitten. Elke ronde wordt een aantal “agenda’s” getrokken, waarover wordt gedebatteerd. Daarnaast zijn er twee Consuls in de aanbieding. Er zijn zes soorten “agenda’s”: handel, rebellie, openbare werken, belastingen, oorlog en keizer. Iedere speler bezit een gelijke set met zeven invloedkaarten. Deze kaarten bepalen hoeveel invloed je elke ronde kunt besteden. Je hebt één kaart met de waarde 5, drie kaarten met de waarde 2, twee kaarten met de waarde 1 en één huurmoordenaar. De startspeler kiest een “agenda” van het forum en speelt een of meer invloedkaarten of past. De andere spelers moeten overbieden of passen. Het hoogste bod wint de actuele “agenda” en verliest de uitgespeelde kaarten voor de rest van deze ronde. De andere spelers krijgen hun invloedkaarten terug. Als iemand een moordenaar speelt, gaat de actuele “agenda” of Consul terug naar het forum en verliezen alle spelers hun gespeelde invloedkaarten. De speler die een “agenda” heeft gewonnen, kan de speciale eigenschap van deze “agenda” gebruiken. Hiermee kun je bijv. medespelers dwingen een kaart in te leveren. Sommige “agenda’s” komen met elkaar in conflict. Als jij een “agenda” wint, kun je deze aan een medespeler geven om hem te dwingen een conflicterende “agenda” in te leveren. De meeste “agenda’s” zijn dus kwetsbaar. Je kunt ze in veiligheid brengen door Consul te worden. Het spel bevat ook nog een set gebeurteniskaarten, waardoor de spelregels tijdelijk worden gewijzigd. 

Senator bevat Nederlandstalige spelregels en wordt door PS Games gedistribueerd.

Runebound expansie I Auteur: Wallace 

release: okt 2004

Deze eerste uitbreiding Shadows of Margath bevat 29 avontuurkaarten, die nieuwe monsters, ontmoetingen en gebeurtenissen aan het spelsysteem toevoegen.
Colossal Arena Auteur: Knizia  

release: aug 2004

Dit is een bewerking van Titan: the Arena, het kaartspel dat ooit door Avalon Hill werd uitgegeven.
GoT expansie  

release: aug 2004

A Clash of Kings is een uitbreiding voor het bordspel A Game of Thrones. De set bevat regels en materiaal voor het huis Martell, waardoor je het spel met zes spelers kunt spelen. Verder bevat het een alternatieve set huiskaarten, nieuwe speciale orders voor alle huizen en de houten speelstukken voor forten en belegeringstorens.
Wings of War I Auteurs: Paglia & Angiolino 

release: juni 2004

Wings of War - Famous aces is een kaartspel voor 2-4 spelers. Dit is de eerste set van een serie spellen, waarin de spelers luchtgevechten naspelen. Famous Aces speelt zich af tijdens WO I. Deze set bevat 23 vliegtuigen in vijf verschillende modellen. Een vliegtuig wordt vertegenwoordigd door één speelkaart, die je in feite gebruikt als een speelstuk op een willekeurig speelveld. De spelers spelen tegelijkertijd hun actiekaarten uit, waarmee ze bepalen welke manoeuvres hun vliegtuigen uitvoeren. De verschillende vliegtuigen hebben eigen sets actiekaarten. Je kunt meerdere exemplaren van het spel combineren.
Runebound Auteur: Wallace 

release: april 2004

Een bordspel voor 2-6 spelers. Je vertegenwoordigt een held in een rijk vol monsters, gevaren en schatten. Tijdens het spel bezoek je allerlei plaatsen op het spelbord. Je beleeft daar avonturen, je koopt er magische voorwerpen en ontmoet er bondgenoten. Uiteraard wordt er volop gevochten en verzamelen de helden tussen de bedrijven door de nodige ervaringspunten. Het is de bedoeling om de slechterik te verslaan of als eerste een aantal drakenrunes te verzamelen. Dit lijkt me vooral iets voor liefhebbers van Talisman en dergelijke. In de regels wordt dit spel gepresenteerd als een scenario. Als het aanslaat, zullen er ongetwijfeld nieuwe sets volgen.
Blue Moon Auteur: Knizia 

release: april 2004

Een combinatie van een verzamelkaartspel en een bordspel voor twee spelers. Het spel speelt zich af in de SF-setting Blue Moon, een planeet waar verschillende volken strijden om de heerschappij. Elk volk heeft speciale vaardigheden en vraagt om een andere aanpak tijdens het spel. Het basisspel bevat de kaarten voor twee volken (Hoax en Vulca), een spelbord en speelstukken. In de expansiesets vind je kaarten voor andere volken. Meer informatie: 999 Games.
Frenzy! Auteur: Lang 

release: dec 2003

Een real-time kaartspel voor twee spelers over veldslagen in een fantasy setting. Het spel duurt drie rondes, waarin de spelers strijden om de controle over drie strijdperken. Iedere speler heeft een speelveld met zeven regio's en drie zones: strijd, bevoorrading en hoofdkwartier. De spelers trekken simultaan nieuwe helden- en krijgerkaarten en leggen deze af in hun eigen regio's. Gaandeweg ontstaan stapels, waarvan alleen de bovenste kaart telt. De krijger- of heldenkaarten in de drie regio's van jouw strijdzone bepalen wie de veldslag wint. Dit is per veldslag in principe de sterkste krijger, maar de speciale eigenschap van een held kan voor verrassingen zorgen. Deze winnaar ontvangt de bovenste kaart in de bijbehorende bevoorradingszone (van beide spelers). Deze gewonnen kaarten bewaar je op een aparte scorestapel. In het hoofdkwartier mag je uitsluitend heldenkaarten spelen. Zodra de derde held is gespeeld, eindigt de ronde.
Wreckage! Auteur: Stockinger 

release: dec 2003

Een racespel voor 2-4 spelers. Iedere speler kiest een voertuig en voorziet deze van wapens, bepantsering en andere uitrustingsstukken. Door het uitspelen van speelkaarten bestuur je jouw voertuig, verzamel je benzinevaten en schiet je de vehikels van jouw tegenstanders naar de schroothoop. Een ronde begint met het kiezen en gedekt uitspelen van twee actiekaarten. Hiermee kun je de snelheid aanpassen of sturen. In de tweede fase worden de acties in twee stappen uitgevoerd. Dan beweeg je jouw auto, ram je obstakels of andere voertuigen en schiet je op de tegenstanders. Door het trekken van schadekaarten bepaal je hoeveel treffers je uitdeelt. De winnaar is degene die als eerste drie vaten verzamelt c.q. als enige overblijft.
Incognito kaartspel Auteurs: Colovini & Randolph 

release: dec 2003

Een kaartspel voor 2-5 spelers, dat is gebaseerd op het bordspel uit 1988. In dit deductiespel mengen de spelers zich in het carnavalsfeest van Venetië, op zoek naar de benodigde informatie. Je moet de identiteit van een andere spion achterhalen, informatie uitwisselen en een safe openbreken, waarin je informatie over de verblijfplaats van "The Grand Old Man" vindt.
Mutiny! Auteur: Wilson 

release: dec 2003

Een verraderlijk biedspel voor 2-5 spelers. De kapitein is uit de gratie, de piraten moeten een nieuwe leider kiezen. Om deze baan in de wacht te slepen, heb je de steun van vijf belangrijke piraten nodig. Dit lukt maar op één manier, via omkoping. Elke ronde bieden de spelers in het geheim met munten en flessen rum op de actiemogelijkheden van deze vijf piraten. Rum ben je aan het einde van de ronde kwijt, de munten krijg je na verloop van tijd weer terug. Degene die het meeste op een piraat heeft geboden, mag de eerste bijbehorende actie uitvoeren. De speler met het op één na hoogste bod voert de tweede actie uit. De eerste piraat staat je toe om een rum- of muntfiche alsnog te verplaatsen. De tweede piraat levert één of twee sabels op (de winstpunten). De derde piraat biedt je één of twee rumfiches. De vierde piraat bepaalt welke van de twee acties op het actuele routefiche wordt uitgevoerd. Zo'n actie heeft positieve of negatieve gevolgen voor de speler die de op het fiche afgebeelde piraat controleert (je kunt dan bijv. weer sabels verliezen). De vijfde piraat levert je de felbegeerde verrekijker op, waarmee jij beslist hoe een gelijke stand (bij bieden of bij routefiches) wordt opgelost. Omdat een deel van jouw bod meerdere beurten blijft liggen, is te veel bieden op één van de vijf piraten meestal niet verstandig. Dan kun je niet op de gewijzigde tactieken van medespelers reageren en is het verder mogelijk dat de door jou gecontroleerde piraat in een gevaarlijke situatie belandt, waardoor jij kostbare sabels of munten moet inleveren. Het spel eindigt zodra een speler het aangegeven aantal sabels heeft verzameld. Dit spel bevat ook Nederlandstalige regels en wordt door PS Games gedistribueerd.
Arena Maximus Auteur: Wilson  

release: dec 2003

Een bordspel voor 2-5 spelers over wagenraces in een fantasiewereld. De spelers racen met strijdwagens door een arena vol valstrikken en andere ellende. Dit speelveld bestaat uit losse tegels. Het is uiteraard de bedoeling om als eerste de finish te bereiken, maar een te hoge snelheid vergroot de kans op ongelukken. Deze snelheid bepaal je door het uitspelen of afleggen van zweepkaarten. Tijdens de beweging kun je rammen, blokkeren of aanvallen, door het uitspelen van zweep- of teugelkaarten. Sommige tegels bevatten hindernissen, zoals een rotsblok. Deze kun je overleven door kaarten af te leggen. De regels voor gevorderden voegen toverspreuken toe, waarmee je o.a. kunt teleporteren of vuurballen afvuren.
Warcraft Auteur: Wilson   

release: okt 2003

Dit bordspel voor 2-4 spelers is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Iedere speler commandeert een eigen ras (mensen, ondoden, orks of elfen) en streeft naar militaire macht, magische kracht en een sterke economie. Het is de bedoeling om de vereiste hoeveelheid winstpunten te behalen. Deze verdien je met het opwaarderen van eenheden, controle over belangrijke gebieden en met sommige actiekaarten. Je wordt tussentijds geëlimineerd als jouw stad door vijandelijke troepen wordt bezet. Het spelbord bestaat uit losse tegels met meerdere zeskantige velden. Dit bord wordt conform de eisen van het gekozen scenario opgesteld. Iedere speler krijgt een apart bordje, waarbij hij zijn eenheden, werkers, gebouwen, grondstoffen en actiekaartjes bewaart. Iedere speler heeft een eigen stapel actiekaarten en begint het spel met drie kaarten.

Een spelronde bestaat uit vier fases: beweging, oogst, plaatsen van eenheden en aankoop. In de bewegingsfase verplaats je jouw eenheden en werkers over het bord. In de oogstfase verzamel je goud en hout uit de mijnen en bossen waar jouw werkers zijn ingezet. In de plaatsingfase breng je de in de vorige beurt gekochte eenheden en gebouwen in het spel. In de aankoopfase kun je eenheden en werkers trainen, gebouwen en voorposten kopen en eenheden opwaarderen.

Als eenheden van twee spelers na de beweging in hetzelfde gebied staan, vindt een veldslag plaats. Alle eenheden in dit gebied vechten mee, ondersteund door eenheden in de aangrenzende gebieden (de flank). Aan het begin van een veldslag trekken de betrokken spelers eerst een actiekaart van hun eigen stapel. Met deze kaarten kun je het gevecht beïnvloeden. De veldslag wordt stap voor stap afgewikkeld: boogschutters eerst, dan de vliegende eenheden en ten slotte de grondtroepen. Je gooit een dobbelsteen voor elke aanvallende eenheid. Elke worp die gelijk of lager is dan de gevechtskracht van de desbetreffende eenheid, levert een vijandelijk slachtoffer op. De veldslag is afgelopen zodra uitsluitend eenheden van één volk op het slagveld zijn overgebleven.

Zie ook de Nederlandstalige editie van PS Games.

Game of Thrones  

release: aug 2003

Een bordspel voor 3-5 spelers, dat zich afspeelt in de fantasiewereld uit de boekenreeks "A Song of Ice and Fire" van George R.R. Martin. De spelers controleren een van de Huizen van Westeros. Met jouw troepen (soldaten, ridders en schepen) probeer je in 10 spelrondes zoveel mogelijk gebieden met steden en burchten onder jouw controle te brengen. Een spelronde begint met een "Westeros-fase", waarin drie actiekaarten worden uitgevoerd. Deze kaarten activeren bijvoorbeeld een rekruteringsfase, een aanval van barbaren of een bevoorradingsfase. Bevoorrading is een belangrijk aspect, dat bepaalt hoeveel verschillende legers je kunt inzetten en ook hoe groot deze legers mogen zijn. Het is daarom van belang voldoende gebieden met bevoorradingssymbolen te controleren. Ook politieke invloed is belangrijk. Er zijn drie categorieën waarop je deze invloed kunt uitoefenen: Iron Throne, Fiefdoms en King's Court. De eerste categorie bepaalt onder meer de speelvolgorde; de tweede categorie geeft een voordeel bij veldslagen; de derde categorie levert je meer orders op in de planningfase en staat je toe achteraf één order te wijzigen. De posities in deze categorieën worden toegekend via een veiling, waarin de spelers blind bieden met power-fiches. Deze fiches zijn schaars, waardoor het lastig is om in alle categorieën de gewenste rang te behalen.

In de tweede fase zetten de spelers in het geheim hun orderfiches in. In elk gebied mag maar één order worden ingezet. Met een defense-order versterk je de verdediging van een gebied; met de march-order mag je een aangrenzend gebied aanvallen; met een support-order kun je een veldslag in een aangrenzend gebied ondersteunen (ook van een medespeler); met een power-order kun je nieuwe power-fiches verkrijgen; met een raid-order kun je vijandelijk support-, power- en raid-orders neutraliseren. Iedere speler beschikt over 10 orders. Een goede positie op het King's Court levert extra orders op, die bovendien sterker zijn.

In de daaropvolgende actiefase worden alle orders omgedraaid en in de voorgeschreven volgorde afgehandeld. Met een goedgeplaatste raid-order kun je dan eerst de plannen van een tegenstander frustreren. In deze fase worden ook de veldslagen afgehandeld. Aanvaller en verdediger spelen een actiekaart uit en vergelijken hun gevechtskracht. Alleen de verliezer moet eenheden inleveren, de actiekaarten bepalen hoeveel.

Quicksand Auteur: Leo Colovini 

release: juni 2003

Een spel voor 2-5 spelers. Zes ontdekkingsreizigers reizen door de jungle, op zoek naar een legendarische tempel. Als speler controleer je één van deze karakters en probeer jij als eerste de tempel te ontdekken. Omdat de weg naar de tempel vol gevaar is, lukt dit niet zonder samenwerking met de andere spelers.
Atlanteon Auteur: Reiner Knizia 

release: juni 2003

Een bordspel voor twee spelers. Met jouw leger vol krijgers, magiërs en watermonsters strijd je om de controle over een onderwaterstad. Je stuurt jouw eenheden op pad om het paleis van de keizer, de tempel van Neptunus en de toren van de zeeheks te veroveren. Als jouw koning wordt gevangen, verlies je het spel. Dit is een bewerking van Revolution, een spel dat in 1992 door Abacus is uitgebracht.
Magdar Auteur: Kevin Wilson 

release: juni 2003

Een bordspel voor 2-4 spelers. Verblind door hun zucht naar rijkdom hebben de dwergen te diep gegraven. Ze hebben ongewild een demon uit zijn gevangenis van lava en schaduw bevrijd. Iedere speler controleert twee dwergen en probeert zoveel mogelijk schatten te delven, terwijl het speelveld stap voor stap wordt vernietigd door de bevrijde demon. Ben je tevreden met een kleine schat of aanvaard je de risico's van een langer verblijf? Met drie of vier spelers wordt het speelveld overigens zo snel gesloopt, dat er nauwelijks tijd is voor enig speelplezier. Het is verder vreemd dat een uitgever met diverse Tolkienlicenties dit "broertje van de Balrog" niet in Midden-aarde heeft geplaatst.

Op de website van Fantasy Flight kun je een gratis uitbreiding downloaden.

Lord of the Rings Trivia  

release: mei 2003

Een Triviantachtig quizspel voor liefhebbers van Lord of the Rings. De 1.200 veelal pittige vragen zijn gebaseerd op de boeken van Tolkien en samengesteld door een team van Tolkienkenners.

Loco Auteur: Reiner Knizia  

release: mei 2003

Dit kaartspel voor 2-4 spelers is een heruitgave van Flinke Pinke. Het spelmateriaal bestaat uit vijf sets van zes gekleurde speelkaarten (waarde 0 – 5) en vijf stapels van vijf fiches in dezelfde kleuren. Aan het begin worden twee kaarten ongezien verwijderd, waarna de overige kaarten worden verdeeld. In je beurt leg je een kaart bij een stapel fiches van dezelfde kleur. Vervolgens neem je een willekeurig fiche van een van de stapels. Het spel is voorbij zodra de zesde kaart van een kleur is gespeeld. Elk fiche is dan zoveel punten waard als het getal op de bovenste kaart van die kleur. Als dit een nul is (de “Loco-kaart”), leveren deze fiches dus niets op. 

Scarab Lords Auteur: Reiner Knizia 

release: jan 2003

Geen verzamelkaartspel, maar een "customizable" kaartspel dat zich afspeelt in een fantasy versie van het oude Egypte. Twee spelers strijden om de controle over de oevers van een grote rivier. De strijd speelt zich af in drie arena's: militair, economisch en religieus. Machtige tovenaars, bovennatuurlijke wezens, grote legers en indrukwekkende monumenten spelen allen een rol in dit spel. Het spel bevat twee speeldecks van 40 kaarten, die de spelers naar eigen behoefte kunnen aanpassen.

Kings Gate Auteur: Reiner Knizia 

releasedatum: dec 2002

Dit is een bewerking van het Fellowship of the Ring kaartspel (Ravensburger). De spelers zijn prinsen in een groeiende middeleeuwse stad. De koning ligt op sterven en de prinsen proberen hun invloed te vergroten. De controle over de belangrijke locaties vergroot je kansen op succes. De kathedraal, het kasteel en het toernooiveld voorzien succesvolle spelers van bondgenoten en invloed. Ook andere locaties, zoals het kerkhof en de toren van de zwarte magiër, voorzien geïnteresseerde prinsen van invloed en macht. De winnaar is degene die de waardevolste gebouwen controleert. Ten slotte nog een tip: pas op voor de draak!

Cavetroll Auteur: Tom Jolly 

releasedatum: dec 2002

Een vlot en luchtig bordspel voor 2-4 spelers. De spelers kruipen in de rol van heldhaftige avonturiers om de monsters in de "dungeon" het leven zuur te maken. Elke avonturier heeft zijn eigen speciale vaardigheden. De krijger vertegenwoordigt brute kracht, de tovenaar kan met zijn spreuken je snelheid verhogen, de schavuit is goed in het stelen van schatten en de priester kan.....

Game of Thrones CCG  

releasedatum: aug 2002

Een verzamelkaartspel dat zich afspeelt in de fantasiewereld uit de boekenreeks "A Song of Ice and Fire" van George R.R. Martin. Iedere speler beschikt over twee decks, een "plot deck" met 7 kaarten en een "game deck" met minimaal 50 kaarten. De plotkaarten vertegenwoordigen de verhaallijn en de startposities van de spelers. De gamekaarten bevatten gebeurtenissen, locaties en de karakters. Laatstgenoemden worden ingezet bij de drie soorten "challenges": oorlog, intrige en macht. Iedere speler behoort tot een machtsgroep en probeert de invloed van zijn groep te vergroten.

In november 2002 volgt de eerste expansieset "A Sea of Storms". De set bevat 150 kaarten en voegt een nieuwe machtsgroep toe: "House Greyjoy", de mannen van de noordkust en de zee.

Kingdoms Auteur: Reiner Knizia 

releasedatum: april 2002

Een vlot bordspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn koningen die hun macht en rijkdom willen uitbreiden. Daartoe bouwen ze kastelen, bij voorkeur in de rijkste provincies. Let wel op, want in die provincies vind je ook trollen, draken en andere gevaren die je kastelen van hun rijkdommen kunnen beroven. Kingdoms is een bewerking van het Duitse bordspel Auf Heller und Pfennig.

Drakon (II)

Auteur: Tom Jolly

releasedatum: april 2002

Een vlot bordspel voor 2-6 spelers, met een bord van losse tegels. De spelers zijn gevangen in de schatkamers van een gevaarlijke draak. Ze proberen uiteraard te ontsnappen, maar willen wel zoveel mogelijk goud buitmaken. Ondertussen moet je de talloze valstrikken zien te ontwijken. Een spelbeurt bestaat uit het aanleggen van een nieuwe tegel of het verplaatsen van jouw speelfiguur. Als jouw speelfiguur een nieuwe kamer betreedt, moet je de positieve of negatieve gevolgen ondergaan (goud inleveren, andere kamers verplaatsen, een medespeler bestelen etc.). Het is de bedoeling om als eerste vijf gouden munten te verzamelen.

In april 2002 verschijnt de tweede editie van dit spel, in de loop van het voorjaar gevolgd door een expansieset.

Citadels Auteur: Bruno Faidutti

releasedatum: maart 2002

De Engelstalige versie van Machiavelli (999 Games) en Ohne Furcht und Adel (Hans im Glück). De spelers bouwen aan een middeleeuwse stad. De stad bestaat uit gebouwen met verschillende kleuren. Je hebt steeds de keuze tussen het verzamelen van goud of het trekken van nieuwe bouwkaarten. Dat geld heb je nodig om nieuwe gebouwen te kunnen betalen, maar zonder bouwkaartjes heb je er weinig aan. De spelers vertegenwoordigen verder elk een ander karakter, van dief tot handelaar. Sommige karakters krijgen inkomsten uit bepaalde kleuren gebouwen en zijn vooral belangrijk door hun speciale vaardigheden. Een boeiend en gemeen kaartspelletje. Deze editie is deels voorzien van nieuw artwork en bevat 10 nieuwe kaarten (karakters en gebouwen).
Armada expansies  

releasedatum: 2001/2002

Stellar Matter is een set met extra materiaal: planeten, asteroïden en control panels. Vooral de laatste component is welkom. Omdat elk starterdeck maar één control panel bevat, werd je gedwongen om een lading starterdecks te kopen als je grote slagen wilde spelen. Deze set is eind 2001 uitgebracht.

Incursion is een expansie met nieuwe schepen, wapens en technologie, waaronder mijnen en raketten. Deze set is in de loop van februari uitgebracht. 

Maginor Auteur: Reiner Knizia

releasedatum: dec 2001

Maginor is een bewerking van Knizia's bordspel Vegas, dat een jaar of vijf geleden door Ravensburger werd uitgebracht. In het origineel plaatsten de spelers fiches op casinotafels. Een speelfiguur liep af en toe langs de tafels en activeerde daar een puntentelling. Degene met de meeste fiches kreeg het winstfiche. De speler hadden een eigen set speelkaarten, waarmee ze het geluk een handje konden helpen. In Maginor verhuist dit spelsysteem naar een bijeenkomst van tovenaars, waar de spelers strijden om de gunst van een aantal orakels.

Delta V Auteurs: Petersen & Hardy

releasedatum: dec 2001

Een vlot en eenvoudig spel in een SF-setting. Rivaliserende mijnmaatschappijen ontginnen asteroïden op zoek naar mineralen. Dit "Memory-achtige" spel wordt gespeeld op een speelveld van 7 * 7 tegels. Je moet onthouden op welke asteroïden je bepaalde mineralen kunt vinden, bieden op de juiste contracten en ten slotte die vervelende concurrentie een loer draaien.

Friends & Foes Auteur: Reiner Knizia

releasedatum: najaar 2001

Een expansie voor het Lord of the Rings bordspel van Knizia (in Nederland uitgebracht door 999 Games). De set bevat twee nieuwe scenario's, waarmee je het basisspel van nieuwe uitdagingen kunt voorzien: Bree en Isengard. De set bevat verder nieuwe kaarten. Vind nieuwe vrienden (Tom Bombadil, Boombaard etc.) en ontmoet nieuwe gevaren (de spinnen van Demsterwold, grafgeesten etc.). Voor het najaar van 2002 is een volgende expansie gepland (werktitel: Sauron).

The Hobbit Auteurs: Stern & Meyers

releasedatum: najaar 2001

Een toegankelijk bordspel voor 2-6 spelers over de avonturen van Bilbo uit het gelijknamige boek. De Hobbits trekken door de wildernis, waar ze allerlei gevaren ontmoeten en kostbaarheden ontdekken. In de grotten onder de Eenzame Berg (Lonely Mountain) proberen ze uiteindelijk de juwelen van de draak Smaug te stelen. Dit spel is in Nederland uitgebracht door 999 Games.

Vortex Auteurs: Jolly & Petersen 

releasedatum: sept 2001

Vortex is een nieuw "customizable" spelsysteem. Deze keer geen ronde schijfjes als in Disk Wars, nu spelen we met zeskantige tegels. De spelers plaatsen de tegels op tafel, rond de centrale Vortex-tegel. Deze tegels vertegenwoordigen strongholds, minions (soldaten, monsters en magische wezens) en events (extra opties en verrassende effecten). Je begint met strongholds, die je de mogelijkheid bieden om eenheden in te zetten. Met de eenheden val je vervolgens je medespeler aan. Een spelbeurt bestaat uit de volgende stappen: beweging van eenheden, het uitvoeren van drie acties (nieuwe tegel trekken, aanvallen of het verzamelen van energie), nieuwe eenheden of strongholds in het spel brengen (kost energie) en de "burn-fase". Heeft je tegenstander dan meer tegels naast de Vortex dan jij, verlies je een "essence-fiche". Als je al jouw "essence" kwijt bent, verlies je het spel. Men heeft blijkbaar grote verwachtingen van dit spel, het wordt in vijf talen uitgebracht. De eerste oplage bestaat uit vier starter sets: Dracon, Host, Brood en Arcanae. Daarnaast zijn boosters verkrijgbaar.

Hope's End  

releasedatum: aug 2001

Een expansieset voor de tweede editie van Twilight Imperium, het strategische bordspel over de ontdekking en verovering van een universum. Deze set bevat twee nieuwe rassen (Yssaril Tribes en Mentak Coalition), extra bordstukken, meer "Action"- en "Political"-kaarten, optionele spelregels en een flinke hoeveelheid counters.

Armada Auteurs: Petersen en Hardy

releasedatum: juni 2001

Armada is een nieuw verzamelbaar "diskspel", het genre dat begon met Diskwars. Armada speelt zich af in het universum van Twilight Imperium, het strategische SF-bordspel van FFG. De eerste oplage bestaat uit vier starterdecks met de volgende volken: Sardakk N'orr (een insectenras), Barony of Letnev (mijnwerkers), Emirates of Hacan (nomaden) en de Federation of Sol (mensen). Iedere speler gebruikt een control panel voor elk schip in zijn vloot. Hierop worden de orders en de snelheid aangegeven en de status van schilden en scheepsromp geregistreerd. Vervelend genoeg bevat elke starter slechts één control panel, waardoor je gedwongen wordt om meerdere sets te kopen (als je met meer dan één schip wilt spelen). Iedere speler beschikt verder over een aantal disks met schepen, bemanning en technologie. Een spelronde bestaat uit de volgende stappen: orders geven, initiatief bepalen, orders uitvoeren en enteren. Er zijn vijf orders mogelijk: snelheid aanpassen, richting aanpassen, schild activeren, aanvallen en bemanning activeren. Het is op zich een zeer leuk spelsysteem, maar helaas kun je het met twee starterdecks niet fatsoenlijk spelen en word je gedwongen om extra starters en boosters aan te schaffen.

Op de Diskwars website vind je een uitgebreide preview van het spel en kun je onder meer een pdf-bestand met de spelregels downloaden. Dit regelboekje belooft ons in de toekomst allerlei gratis extra's voor dit spelsysteem: planeten, ruimtestations, asteroïden en meer.

Orcz

Auteurs: Petersen & Benage

releasedatum: januari 2001

Het thema: iedere speler is een krijgsheer van een Orc-leger. Met je eenheden val je de vijand aan (Elfen, Dwergen en ander gespuis). Ondertussen vecht je een machtsstrijd uit binnen de eigen gelederen. Het spelsysteem: een leuk leg- annex blufspel voor 2-4 spelers. Er liggen vier uitdagingen op tafel (de "vijand"), elk met een bepaalde sterkte. Door het inzetten van fiches probeer je zo'n uitdaging te overwinnen. Er zijn cavalerie-, infanterie- en boogfiches, met een sterkte van 1-4 punten. Je bezit ook drie speciale fiches, die je elk één keer mag inzetten.

De spelers plaatsen om de beurt 2 fiches (1 open, 1 dicht) bij een van de uitdagingen. Dat doen ze in totaal vijf keer. Als alle fiches liggen, worden de uitdagingen een voor een afgewikkeld. De bezitter van de onderste twee fiches beslist of hij de bovenliggende fiches van de medespelers wil aanvallen. Bij zo'n aanval wint in principe het sterkste fiche. Dit wordt doorkruist door een "troef"-systeem: cavalerie verslaat boogschutter, boogschutter verslaat infanterie, infanterie verslaat cavalerie. Als je beide bovenliggende fiches van een medespeler verslaat, verdien je een winstpunt. Na het onderlinge gedonder is het tijd om de uitdaging te overwinnen. Dat lukt echter alleen als de overgebleven fiches samen sterk genoeg zijn. Als je teveel medespelers hebt verslagen, loop je het risico dat de uitdaging te sterk is. Overwin je de uitdaging, dan verdien je veel winstpunten. Lukt het niet, mag je punten inleveren. Degene met de meeste winstpunten is de winnaar. Als de spelers in totaal te weinig uitdagingen hebben overwonnen, wint het spelsysteem.


Nieuws > Releases > Fantasy Flight II


Top