Update: 31-01-04

Nieuws > Releases > Kosmos > Archief II

Kosmos

Website


Abenteuer Menschheit Auteur: Teuber

release: najaar 2002

Dit bordspel is gebaseerd op het spelsysteem van De Kolonisten van Catan en wordt uitgegeven in samenwerking met het Duitse tijdschrift Stern. Stern start dit najaar met een serie over de ontwikkeling van de homo sapiens. Het spel is een Catan-variant die zich afspeelt op vijf continenten. Alles begint in Afrika, waar de nomadenstammen van de spelers beginnen aan hun trektocht over de wereld. Uit de aangrenzende gebieden halen de stammen hun grondstoffen: vuursteen, been, vlees of huiden. Met deze grondstoffen kun je met je nomaden nieuwe continenten bereiken. Daarnaast kun je nomaden ook ontwikkelen in een viertal categorieën, waardoor je ze bijvoorbeeld sneller kunt bewegen of waardoor je Neanderthalers en roofdieren (de "rovers") kunt verplaatsen. Als je bepaalde barrières in de ontwikkeling overwint, kun je zelfs Amerika en Australië bereiken. Je verdient winstpunten met je stammen en met sommige gebeurtenisfiches. De grootste riddermacht en langste handelsweg zijn hier vervangen door bonuspunten voor het verzamelen van gebeurtenisfiches en verspreiding over verschillende continenten. 

Hellas Auteur: Delonge

release: najaar 2002

Een 2-persoonsspel dat zich afspeelt in het oude Griekenland. Het speelveld bestaat uit losse zeshoekige tegels met water en eilanden. Op de eilanden vind je steden, die je met burgers en schepen bezet. In jouw beurt kun je nieuwe speelfiguren inzetten, nieuwe tegels (passend) aanleggen en de eilanden van je tegenstander aanvallen. Het is ten slotte ook mogelijk om godenkaarten in te zetten. Deze kaarten spelen een belangrijke rol, omdat je de tegenstander bij een aanval of verdediging hard kunt treffen. De winnaar is degene die als eerste 10 eilanden bezit.

Odins Raben Auteur: Gimmler

release: najaar 2002

Een 2-persoonsspel. Aan het begin wordt een route van 9 landschapskaartjes neergelegd. Iedere kaart toont twee landschappen, voor iedere speler één. Iedere speler probeert met zijn eigen raaf als eerste het eindpunt van de uitgelegde route te bereiken. Tijdens het spel kan men de route nog verlengen. Door het uitspelen van kaarten beweeg je jouw raaf over de landschappen. Als meerdere gelijke landschappen naast elkaar liggen, neem je die hindernis in één keer. Met speciale kaarten kun je landschappen omdraaien of ruilen. Met Odin's steen kun je een landschap blokkeren, zodat men daar twee kaarten moet spelen. In principe mag je elke beurt drie kaarten spelen. Het is ook toegestaan om kaarten op een aparte stapel te sparen, om in een volgende beurt meer kaarten te mogen spelen. Een ronde eindigt zodra een raaf de finish bereikt. Je verdient een winstpunt voor elk landschap voorsprong op je tegenstander. Je verdient ook winstpunten voor de meerderheid aan kaarten in de zogenaamde "magische vlucht".

Das Duell Auteur: Neugebauer

release: najaar 2002

Een 2-persoonsspel dat zich afspeelt in Midden-aarde. Het spel richt zich op het duel tussen Gandalf en de Balrog. De speelkaarten bevatten aan de zijkanten vier velden. De velden zijn soms gevuld met symbolen van Gandalf of de Balrog, soms zijn ze leeg. De spelers spelen om de beurt een kaart uit. Dan worden de tegenover elkaar liggende velden vergeleken. Als beide velden leeg zijn of een symbool bevatten, gebeurt er niets. Als één van beide velden een symbool bevat, wordt de tegenstander met het lege veld getroffen. Elke treffer kost je een energiepunt. Een ronde eindigt als iedere speler zes kaarten heeft gespeeld of een speler te veel energie heeft verloren. De winnaar van de ronde mag zijn pion op de brug van Moria 1-3 velden verplaatsen. In de eerste drie rondes speel je steeds met 9 kaarten, waarvan er minstens 3 ongebruikt blijven. Van de ongebruikte kaarten mag je er 9 in de vierde finaleronde inzetten. Als jouw speelfiguur na de finale hoger op de brug staat, heb je gewonnen.

Die Zwei Türme Auteur: TM Spiele

release: najaar 2002

Een bordspel naar aanleiding van de tweede Lord of the Rings speelfilm. De spelers moeten steeds kiezen tussen eigenbelang en samenwerking, omdat het bord in de loop van het spel wordt overspoeld door een leger orks. Een speelbeurt begint met het plaatsen van nieuwe orks. Daarna mag je jouw speelfiguur bewegen met behulp van een heldenkaart. Je beweging wordt beperkt voor iedere ork waarnaast je jouw beurt begint. Bewegen naar een vrij veld kost één bewegingspunt. Bewegen naar een veld met een ork twee punten, waarna je deze ork verslaat. Het is ook mogelijk om orks in samenwerking met een medespeler in de tang te nemen. Als beide spelers ieder aan het uiteinde van een "kolom" staan, waarvan alle tussenliggende velden met orks zijn gevuld, dan verslaan de spelers deze orks en verdelen ze deze fiches. Orks zijn aan het einde van het spel 1-3 punten waard. Sommige orkfiches tonen het woord "ent". Als zo'n ork wordt omgedraaid, wordt de entfiguur verplaatst en vindt een gebeurtenis plaats. Als de orks een keten over het spelbord kunnen vormen, hebben de spelers verloren. Als de entfiguur het einde van zijn spoor bereikt, wint de speler met de meeste punten.

Das Steiff-Spiel Auteur: Teuber

releasedatum: najaar 2002

Een familiespel over teddyberen. Er wordt ook een luxe editie verkocht, met een originele Steiff teddybeer.

Der kleine Prinz Auteur: Haferkamp

releasedatum: najaar 2002

Een licentietitel die is gebaseerd op een kinderboek. Dit is een communicatief partyspel, waarbij de spelers moeten raden, vertellen, tekenen, herinneren enzovoort.

Sauron Auteur: Knizia

releasedatum: najaar 2002

Een uitbreiding voor het bordspel In de Ban van de Ring. Nu krijg je de kans om in de huid van de slechterik te kruipen. Een van de spelers vertegenwoordigt Sauron. Met behulp van speciale actiekaarten en een Nazgûl probeer je het reisgenootschap te dwarsbomen.

Nautilus Auteurs: B&W Ditt

release: april 2002

Het bordspel "Nautilus" voert 2-4 spelers naar een fascinerende wereld op de bodem van de zee. Daar zoeken wetenschappers naar waardevolle grondstoffen, verborgen schatten en naar sporen van het legendarische continent "Atlantis". De spelers sturen hun wetenschappers naar de bodem van de zee en stichten daar onderzoekscentra. Dit kost veel geld, dus moeten ze hun bescheiden budgetten verstandig inzetten. Je kunt overigens extra geld verdienen met het opduiken van schatten of de "verhuur" van een centrum. Het spel duurt meerdere ronden, die elk uit drie fasen bestaan. Met behulp van onderzeebootjes ga je op zoek naar goud, bodemschatten en artefacten. Tegelijkertijd probeer je jouw wetenschappers in zoveel mogelijk eigen en vreemde onderzoekscentra onder te brengen. Dit levert je tijdens het spel de nodige voordelen op en aan het einde verdien je winstpunten met wetenschappelijke roem. Deze wetenschapspunten worden vermenigvuldigd met de punten van de door jou verzamelde bodemschatten.

De website van de auteurs bevat achtergrondinformatie over dit spel.

Tyros Auteur: Martin Wallace

release: april 2002

Een strategisch bordspel voor 3-4 spelers. Het spelbord toont de Middellandse Zee in de klassieke oudheid. Deze landkaart is verdeeld in velden, die overeenstemmen met de 32 landschapskaartjes die in de loop van het spel op het bord worden gelegd. Iedere speler beschikt aan het begin over 10 schepen en 10 steden in zijn eigen kleur. Via onderhandelingen en de ruil van handelskaarten proberen de spelers in vier koninkrijken steden en havens te stichten. Deze koninkrijken worden niet door de spelers bestuurd, maar zijn voor iedereen toegankelijk. De waarde van de steden hangt af van de grootte en de macht van het desbetreffende koninkrijk. Hoe groter het rijk, des te meer winstpunten zijn er te verdienen. Aan het begin van elke spelronde groeien de koninkrijken. Het hangt van de spelers af welke rijken groeien en welke klein worden gehouden. Naast de punten voor losse steden en schepen, kun je bonuspunten verdienen door in elk rijk minstens één stad te bezitten en in één rijk de meeste steden.

How Ruck Auteur: Richard Borg

release: april 2002

Een spel voor twee spelers. Het spelmateriaal bestaat uit een bord, vijf whiskyvaten, 55 speelkaarten met sterke Schotten in drie verschillende kleuren en een aantal witte kaarten met Schotse dames. Het spelbord toont een gespannen touw en aan beide zijden drie aflegvelden in de kleuren rood, blauw en geel. Hierop worden de kaarten van de desbetreffende kleuren gespeeld, de witte dames mogen overal worden gelegd. De kaarten worden op elkaar gelegd. Het is de bedoeling om de sterke touwtrekkers aan je eigen zijde te leggen en de zwakke broeders bij je medespeler. Als je een kaart met de tekst "How Ruck" speelt, vindt er meteen een tussentelling plaats. Dan verschuift het whiskyvat in de richting van de op dat moment sterkste partij. Als je een vat over de streep trekt, mag je het als prijs houden. Daarna begint een nieuwe ronde. De winnaar is degene die als eerste drie vaten bemachtigt. Het spel bevat ook een paar bijzondere kaarten waarmee je elkaar kunt verrassen.

Die Entscheidung Auteur: Reiner Knizia

release: april 2002

Een nieuw tweepersoonsspel dat zich afspeelt in Tolkien's Midden-Aarde. De ene speler vertegenwoordigt de kwade machten van Sauron, de andere speler het reisgenootschap. Het spelbord toont de Gouw en Mordor, gescheiden door een hoge bergketen. Iedere speler heeft een paar actiekaarten en 9 speelfiguren, waarvan de tegenstander alleen de achterzijde kan zien (als in Stratego). Als je een figuur naar een gebied met vijanden verplaatst, wordt er gevochten. De teksten op de bij het gevecht betrokken figuren bepalen meestal meteen al wie er wint. Zo niet, bepalen de actiekaarten de uitkomst van het gevecht. Het reisgenootschap wint als Frodo Mordor bereikt. Sauron wint als hij Frodo verslaat of drie van zijn figuren de Gouw bereiken.

Die Pyramiden des Jaguar Auteur: Günter Burkhardt

release: april 2002

Dit tweepersoonsspel is een bewerking van Pacal, dat in 1999 door Klee werd uitgegeven. Het spelbord bevat twee bouwplaatsen voor piramides en een junglepad. Je moet als eerste een uit 10 kaarten bestaande piramide bouwen. Daarbij moeten de kaarten in oplopende waarde worden gespeeld en verder mag je alleen kaarten gebruiken die door je tegenstander worden aangeboden. Er zijn in totaal 40 kaarten, met de waarde 1-40. Aan het begin krijgt iedere speler er 15, de overige 10 worden ongezien uit het spel gehaald. De actieve speler kiest twee van zijn handkaarten en laat ze aan zijn tegenstander zien. Deze kiest één kaart en plaatst deze meteen in zijn piramide. De aanbieder moet de andere kaart in zijn eigen piramide plaatsen. Als je een kaart moet nemen die je niet op het eerstvolgende vrije veld kunt plaatsen, moet je deze op een andere kaart in je piramide leggen. Op deze kaart leg je vervolgens een jaguarsteen. De andere speler mag dan zijn speelfiguur op het junglepad verplaatsen. Op dit pad vind je bonusvelden waarmee je nuttige acties kunt uitvoeren. Het spel eindigt voortijdig zodra iemand gedwongen wordt een kaart met een jaguarsteen opnieuw te bedekken.

Alles im Eimer Auteur: Stefan Dorra

release: maart 2002

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Aan het begin bouwt iedere speler een piramide van 15 emmers. Deze emmers hebben verschillende kleuren, van elke kleur zijn er drie. Deze kleuren vind je ook terug op de speelkaarten met de waardes 1-8. Aan het begin krijg je 12 kaarten, elke ronde mag je er max. één bijtrekken. Elke kaartkleur toont een bepaalde diersoort. Wie aan de beurt is, speelt bijv. twee rode stierkaarten met een totale waarde van 5. De volgende speler moet dit overbieden met maximaal drie rode stierkaarten met een hogere totale waarde. Als iemand niet kan overbieden, moet hij een emmer van de desbetreffende kleur uit zijn eigen piramide halen. Het is vervelend als je zo'n emmer aan de onderkant van je piramide moet verwijderen, want dan stort deze gedeeltelijk in. De winnaar is degene die aan het einde de meeste emmers in zijn piramide staande weet te houden. Licht, vlot en leuk om te spelen. Helaas hebben de plaatjes op de speelkaarten het niveau van goedkope clip art.

Sternenschiff Catan Auteur: Klaus Teuber

release: najaar 2001

Een kaartspel voor 2 spelers, dat thematisch is gebaseerd op Die Sternenfahrer von Catan. Iedere speler heeft een ruimteschip met laadruimtes voor grondstoffen. Een schip kan verder worden uitgebreid met wapens, motoren en andere zaken. Een dobbelsteen regelt niet alleen de productie van je kolonies, maar ook hoeveel ontdekkingskaartjes je mag omdraaien (eventueel verhoogd door extra motoren). Deze kaartjes bevatten interessante ontdekkingen of gevaren. Uiteraard wordt er ook gehandeld, met je tegenstander of via je handelsposten en bouw je nieuwe schepen en uitrusting.

Die Gefährten Auteurs: TM Spiele

release: najaar 2001

Een bordspel voor 3-4 spelers, dat blijkbaar op het laatste moment is ontworpen in het kader van de merchandising rond de eerste speelfilm. Vreemd genoeg is de titel gelijk aan het kaartspel dat komend najaar door Ravensburger wordt uitgebracht. In dit bordspel reizen de Hobbits in etappes door Midden-Aarde. De beweging wordt gestuurd door twee dobbelstenen. De ene steen bepaalt de beweging, de andere bepaalt je gevechtskracht. Je kiest zelf welke steen je waarvoor inzet. Aan het einde van elke etappe zijn winstpunten te verdienen, vooral voor degene die als eerste arriveert. Het is overigens niet altijd gewenst om vooraan te lopen, want onderweg komen de spelers allerlei gevaren tegen. Gelukkig worden ze af en toe ook geholpen door oude bekenden als Gandalf en Aragorn. Het spelmateriaal bevat afbeeldingen uit de speelfilm.

Die Feinde Auteur: Reiner Knizia

release: najaar 2001

Een expansie voor het Der Herr der Ringe bordspel van Knizia (in Nederland uitgebracht door 999 Games). De set bevat twee nieuwe scenario's, waarmee je het basisspel van nieuwe uitdagingen kunt voorzien: Bree en Isengard. De set bevat verder nieuwe kaarten. Vind nieuwe vrienden (Tom Bombadil, Boombaard etc.) en ontmoet nieuwe gevaren (de spinnen van Demsterwold, grafgeesten etc.).

Der kleine Hobbit Auteurs: Stern & Meyers

release: najaar 2001

Een toegankelijk bordspel voor 2-6 spelers over de avonturen van Bilbo. De Hobbits trekken door de wildernis, waar ze allerlei gevaren ontmoeten en kostbaarheden ontdekken. In de grotten onder de Eenzame Berg (Lonely Mountain) proberen ze uiteindelijk de juwelen van de draak Smaug te stelen. Dit spel wordt uitgebracht onder de merknaam Klee Spiele.

Volldampf Auteur: Martin Wallace

release: voorjaar 2001

Een toegankelijk treinenspel waarbij de spelers in een veiling bieden op spoorlijnen tussen steden. In de steden liggen verschillende soorten handelsgoederen. Die worden in de loop van het spel via de spoorlijnen verplaatst. Dit levert de eigenaar van de verbinding geld op. Dit spel is een bewerking van het "Early Railways System" van de Amerikaanse uitgever Winsome Games. Volldampf wordt uitgegeven onder de merknaam TM Spiele.

Troia/Chin. Mauer Auteur: Klaus Teuber

release: voorjaar 2001

Twee nieuwe historische scenario's voor De Kolonisten van Catan: de een over Troje, de ander over de Chinese muur. In het laatstgenoemde scenario bouwen de spelers niet alleen hun dorpen en steden, maar zijn ze ook verantwoordelijk voor de bescherming van een deel van de Chinese grens. Ze moeten ervoor zorgen dat de "Grote Muur" sterk en hoog genoeg is om de Mongoolse horden buiten de deur te houden. Als de Mongolen toch bij jou binnenvallen, levert dat je minpunten op. Bovendien blokkeren ze de opbrengst van de gebieden. In het tweede scenario zijn sommige spelers bondgenoten van de Trojanen, andere spelers ondersteunen de Grieken. De spelers schenken grondstoffen aan hun bondgenoten. Hiermee verdienen ze niet alleen handelspunten, maar beïnvloeden ze ook de uitkomst van het conflict tussen beide partijen. De winstpunten van de Trojanen en de Grieken tellen ook mee voor de desbetreffende spelers.

Die neuen Entdecker Auteur: Klaus Teuber

release: voorjaar 2001

Dit is een bewerking van Teuber's Entdecker (Land in Zicht), een bordspel dat in 1996 door Goldsieber werd uitgebracht en daar uit productie is genomen. In de nieuwe versie is de geluksfactor enigszins verminderd (je kunt nu ook openliggende tegels kopen, al zijn die relatief duur) en kun je met je verkenners extra winstpunten verdienen (door in de jungle op zoek te gaan naar schatten). Het draaischijfje voor de inkomsten is hier verdwenen, het goud wordt nu met een dobbelsteen aangevuld.

Gnadenlos Auteur: Klaus Teuber

release: voorjaar 2001

Een kaartspel (met een spelbord) voor 3-4 spelers. De spelers bieden op 3-4 paren avonturierkaarten. Deze kaarten hebben drie eigenschappen: valsspeler, revolverheld en goudzoeker. Per eigenschap hebben de kaarten verschillende waardes. De kaarten worden betaald met schuldbewijzen, die worden bewaard in de banken op het spelbord. Aan het begin van een beurt wordt een "noodlotskaart" omgedraaid, die bepaalt welke eigenschap deze beurt doorslaggevend is. De spelers spelen vervolgens een van hun avonturierkaarten, bij voorkeur met een redelijke score in de gevraagde eigenschap. In het algemeen wint degene met de hoogste kaart de buit, in de vorm van goud of winstpunten, maar moet deze speler zijn avonturierkaart inleveren. De speler met de laagste kaart is i.h.a. de sigaar en moet bijv. punten inleveren. Tijdens het spel bepaalt een dobbelsteen wanneer de bij de banken ondergebrachte schuldbewijzen terugbetaald moeten worden. Heb je op dat moment te weinig geld, kost dit je de nodige winstpunten.

Die Suche Auteur: Peter Neugebauer

release: voorjaar 2001

Een legspel voor 2 spelers dat zich afspeelt in Tolkien's Midden-Aarde. Door het passend leggen van verschillende landkaartjes ontstaat een landschap met bergketens, bossen, grasland en meren. Het spel begint in de Gouw, vervolgens wordt eerst een kruis van 8 * 6 kaartjes gevormd. Zodra een gebied van gelijksoortige landschapsoorten is gevormd, wordt daar een avontuurfiche in de bijbehorende kleur gelegd. Als het kruis is voltooid, plaatsen de spelers hun Hobbits op het Gouwkaartje. Vervolgens voeren de spelers om de beurt de volgende acties uit: kaartje leggen, Hobbit bewegen, kaartje trekken. De spelers bewegen hun Hobbits van landschap naar landschap en verzamelen avontuurfiches, die winstpunten of speciale eigenschappen kunnen opleveren. De speciale eigenschappen vind je op de blauwe fiches, die je echter alleen kunt bereiken met een boot. Die boot vind je tussen de grijze fiches, maar die bevatten ook allerlei gevaren. Als de gedekte kaartstapel is verbruikt, wordt met de eerder afgelegde open kaartjes gespeeld en komt uiteindelijk de Doemberg in het spel. Deze locatie kan overigens nog een paar keer wisselen. Zodra alle 48 kaartjes zijn geplaatst, vindt de finale race naar de Doemberg plaatst. De Hobbit die daar als eerste aankomt, krijgt bonuspunten. Dit spel wordt in Nederland uitgebracht door 999 Games.

Bali Auteur: Uwe Rosenberg

release: voorjaar 2001

De spelers leggen speelkaarten af aan hun zijde van de verschillende spelbordjes (Indonesische eilanden). Aan het begin van het spel ben je vertegenwoordigd op twee eilanden (hogepriester op de ene, vorst op de andere). Door het uitspelen van eilandkaarten kies je een eiland waarop je wilt ageren. Je medespelers kunnen je hierbij overigens hinderen. Het duel om zo'n eiland wordt uitgevochten met speelkaarten. Die kaarten heb je in allerlei soorten: krijgers, priesters, geleerden, vorsten. Je verdient winstpunten door op één eiland de vorst en hogepriester onder je controle te krijgen of door eilanden aan te doen waar jezelf de functie van hogepriester of vorst vervult.

Eden Auteur: Gal Zuckermann

release: voorjaar 2001

In dit bordspel voor 3-4 spelers vul je een spelbord met landtegels. Deze tegels zijn er in de vier verschillende spelerkleuren en ze hebben wisselende vruchtbaarheidswaardes (1-4). Er zijn verder mana-, irrigatie- en landbouwkaartjes. Mana is in feite het speelgeld. De irrigatiekaartjes geven een veld aan waar je landtegels mag plaatsen. Je gebruikt de landbouwkaartjes om je landschappen vruchtbaarder te maken. Het is de bedoeling om als eerste 20 vruchtbaarheidspunten te verzamelen. Aan het begin van je beurt ontvang je mana, afhankelijk van de vruchtbaarheid van je land. Vervolgens mag je of 1 of 2 irrigatiekaartjes spelen, of 1 landbouwkaartje (mits je aan de voorwaarden voldoet). Na het spelen van een irrigatiekaartje en het plaatsen van een landtegel, mag je proberen een naburige landtegel(s) over te nemen. Dan bieden de betrokken spelers om de beurt een stijgende hoeveelheid mana. De winnaar krijgt het land, de verliezer de mana (die hij later weer kan inzetten). Het is mogelijk om zo'n "biedoorlog" in te zetten vanuit meerdere vruchtbare landtegels, waardoor een eventueel tegenbod noodgedwongen tot extreme hoogtes stijgt.

Flower Power Auteurs: Fassauer & Haluszka 

release: voorjaar 2001

Een legspel voor twee spelers. Op een spelbord met drie zones (één voor iedere speler en een neutrale, waar beide spelers mogen aanleggen) leggen de spelers hun bloemenkaartjes. Deze kaartjes trek je uit een stoffen zakje. Het is de bedoeling om zo mogelijk grote vlakken van dezelfde bloemensoort te vormen (er zijn 9 soorten). De bloemenkaartjes bestaan uit twee helften en bevatten vaak twee verschillende bloemensoorten, wat het aanleggen er niet makkelijker op maakt. Driemaal per spel mag je een kaartje in de tuin van je medespeler leggen, waarmee je zijn zorgvuldig geplande tuin van de nodige wildgroei kunt voorzien.

Zaubercocktail Auteur: Arnd Beenen

release: voorjaar 2001

Een onderhandelingsspel voor 4-7 spelers die toverdrankjes brouwen. De benodigde ingrediënten vind je op 151 speelkaarten: sommige zijn zeer zeldzaam, anderen ruim voorhanden. De startspeler draait een toverspreuk om. Deze kaart bepaalt de actuele waarde van de ingrediënten. Vervolgens mogen de spelers onderling kaarten ruilen. Dit gebeurt tegelijkertijd en in principe is alles toegestaan (zeuren, smeken, dreigen etc.). Zodra drie spelers de ruilbeurs hebben verlaten, is het tijd om de kaarten open te leggen. Alle spelers moeten nu een of twee reeksen van gelijke ingrediëntkaarten uitspelen. De spelers met de waardevolste ingrediënten verdienen winstpunten, de speler met het slechtste resultaat krijgt minpunten. De eerste speler die de ruilbeurs verlaat, krijgt overigens een bonuspunt.

Das Siedler Buch Auteurs: diverse

release: najaar 2000

Een goedgevulde doos met een dik boek vol scenario's en zeer veel spelmateriaal, waarmee de liefhebbers van de Kolonisten van Catan allerlei varianten kunnen proberen.

Sternenfahrer 5/6 Auteurs: Klaus Teuber

release: najaar 2000

Een expansieset waarmee je Die Sternenfahrer von Catan ook met 5 of 6 spelers kunt spelen. De set bevat o.a twee nieuwe zonnestelsels en een vijfde buitenaards volk.

Halali Auteurs: Rudi Hoffmann

release: najaar 2000

Een toegankelijk bordspel dat in de jaren 70 al eens eerder op de markt was. Het spelbord wordt gevuld met gedekte fiches. De ene speler is de jager, de andere speler beweegt de dieren. Als je aan de beurt bent, mag je een fiche omdraaien of een eerder omgedraaid fiche bewegen. De fiches kunnen elkaar slaan in een bepaalde rangorde: de vos vreet de eend, de jager schiet alles overhoop, de beer vreet alles op (incl. jagers en houthakkers) enzovoort. Je verdient punten door het slaan van fiches of door het in veiligheid brengen van jouw fiches. Het draaien van de fiches is een grote loterij. Naarmate er meer fiches zijn omgedraaid, komt er meer tactiek om de hoek kijken.

Babel

Auteurs: Rosenberg & Dorgathen

release: najaar 2000

Een nieuw 2-persoonsspel. Iedere speler beschikt aan zijn kant van het spelbord over vijf bouwplaatsen, waarop je met kaartjes tempeltorens kunt bouwen. Elke bouwplaats hoort bij een bepaald volk. Een trio kaartjes van hetzelfde volk biedt je extra opties: een toren van je tegenstander slopen, bevolking bij hem weglokken enzovoort. Het bij elkaar krijgen van zo'n trio vergt het nodige aan planning.


Nieuws > Releases > Kosmos > Archief II


Top