Update: 04-01-09

Nieuws > Releases > Phalanx Archief

Phalanx Games
Recente titels?: klik hier

Website


Lascaux  Auteur: Pallières

release: okt 2007

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Lascaux is een biedspel, waarbij je kaarten moet verzamelen met grottekeningen van dieren. Op elke kaart staan een dier en twee kleuren handjes. In het midden van de tafel wordt een rijtje kaarten uitgelegd. De spelers geven in het geheim met een schijf aan op welke kleur handjes ze gaan bieden. Het bieden verloopt snel door het inzetten van steentjes. Gewoon een kwestie van bijleggen of passen. Zodra iemand past, neemt hij zijn bod weer terug en legt zijn schijf (dicht) midden op tafel. De anderen bieden door. Als er weer iemand past, pakt hij ook zijn bod terug en legt zijn schijf bovenop die van de eerste passer. Zo ontstaat een stapeltje. Dit gaat net zolang door tot er nog één bieder over is. Die betaalt zijn bod aan de bank en heeft de eerste mogelijkheid om kaarten te pakken. Hij laat zien op welke kleur hij bood en pakt alle kaarten waarop die kleur handjes staan. Daarna mag degene die als laatste heeft gepast eventuele kaartjes met handjes in zijn geboden kleur pakken. Zo wordt het stapeltje fiches op tafel van boven naar beneden afgewerkt, tot er geen kaarten of fiches meer liggen. De gewonnen kaarten leggen de spelers gesorteerd per dier open voor zich neer. Er start hierna weer een nieuwe biedronde. Als alle kaarten op zijn, eindigt het spel. De speler die per diersoort de meeste kaarten heeft, krijgt hiervoor punten. Een restant biedsteentjes levert eventueel ook nog wat punten op. Winnaar is natuurlijk de speler met de meeste punten. Lascaux is een simpel biedspelletje voor even tussendoor. Het extraatje is dat je moet inschatten op welke kleuren de andere spelers bieden. En net als jij denkt, dat hij denkt..., denkt hij natuurlijk weer anders. Grappig, maar geen topper. (Tekst: Det)

Chicago Poker Auteurs: Faidutti & Cathala 

release: juli 2007

Een kaartspel voor 2-6 spelers. Beschrijving van de uitgever: in 1920 ontstond in de Verenigde Staten een omvangrijk illegaal circuit dat werd gecontroleerd door Italiaanse immigranten, die in familiebendes opereerden. Zij waren de grondleggers van de beruchte Mafia, en smokkelden op grote schaal gedistilleerde drank uit Canada. De drank werd met enorme winsten illegaal aan de man gebracht in ogenschijnlijk onschuldige gelegenheden, die speak-easies werden genoemd. Chicago was door zijn ligging de belangrijkste smokkelstad. De spelers kruipen in dit spel in de huid van beruchte mafiosi als Al Capone, Dutch Schultz en Bugsy Malone en proberen speak-easies over te nemen om hun drank af te zetten. Het gaat vooral om kroegen, Jazzclubs, illegale brouwerijen en goktenten. Ze sturen hun bendeleden op pad om deze bedrijven “over te nemen”. De speler die als eerste drie dezelfde, vier verschillende of 5 willekeurige speak-easies controleert, wint het spel. Dit luchtige spel doet een beetje denken aan spellen als Schotten Totten. Ik vind Chicago Poker leuk zolang het spel vlot verloopt. Met een grote bezetting, in combinatie met een ongelukkige aanvoer van tegels, duurde het spel mij wat te lang en sijpelde mijn belangstelling langzaam weg.

Voor de Wind Auteur: Landsvogt 

release: juni 2007

Een kaartspel voor 2-4 spelers. Volgens de uitgever 'ligt een vloot schepen in de haven te wachten om met een bepaalde combinatie van goederen te worden beladen. De spelers zijn handelaren, die hun pakhuizen met goederen vullen om deze vervolgens naar de schepen in de haven over te slaan. De kapiteins van de schepen accepteren echter uitsluitend goederen van één handelaar tegelijk en verwachten een complete levering voordat het schip de haven verlaat. Handelaren die dan nog goederen in hun pakhuis hebben, maken een goede kans dat hun voorraad bederft'.

In Naam van de Koning Auteur: Schulz 

release: april 2007

Een kaartspel voor 2-4 spelers. De spelers zijn rijke Europese kooplieden, die ontdekkingsreizen financieren. Ze kopen een vloot en wijzen deze schepen toe aan expedities. Hiervoor is geld nodig, dat ze verdienen met handelscontracten. Aan het begin bestaat het ‘speelveld’ uit open expeditiekaarten in meerdere kleuren, een gedekte stapel en 4 open contractkaarten en meerdere schipkaarten (een open markt en dichte stapels). Iedere speler krijg een vlaggenschip, een opdrachtkaartje en een paar actiekaartjes (kleurloze schepen en reserveringen). De actieve speler kiest elke beurt twee verschillende acties: A) 2 munten nemen, B) een handelscontract kopen (neem voor 1 munt een open of een dichte kaart), C) schepen kopen of D) schepen uitzenden naar expedities (voor winstpunten) of handelreizen (voor munten). 

Het eerste schip van een expeditie bepaalt de kleur van alle volgende schepen in deze expeditie. Met houten blokjes markeer je jouw schepen. Het toevoegen van een schip kost in principe 1 munt. De totale transportwaarde van alle schepen mag niet hoger zijn dan de transportlimiet van de expeditie (de vette "8" op de Columbuskaart). Een contractkaart speel je uit de hand. Dan bepaal je de duur: 1-3 beurten (een langere reis levert meer geld op). Vervolgens wijs je schepen met de juiste kleur en transportwaarde aan dit contract toe. Elk schip kost ook hier in principe 1 munt. Winstpunten worden toegekend als een scorekaartje opduikt bij het aanvullen van de markt voor schipkaarten. Bij de tussentelling krijg je punten voor jouw schepen die deelnemen aan expedities. Bij de eindtelling krijg je nogmaals punten voor schepen op expeditie, voor jouw opdrachtkaartje (als je de voorwaarde hebt vervuld) en ook nog 1 punt per overig schip. 

Eerste indruk: ik ben gecharmeerd van dit vlotte meerderhedenspel. Je moet tijdig een productieve 'geldmachine' opbouwen door voldoende contracten te voltooien. Hiermee kun je vervolgens nieuwe schepen kopen, die jou bij de expeditiekaarten winstpunten opleveren. Het voltooien van contracten verhoogt tevens de waarde van jouw geheime opdrachtkaart. Je mag niet te lang wachten met de overstap van geld verdienen naar de expedities, want anders vis je daar naast het net.

Italia Auteur: Steding 

release: okt 2006

Italia is een bewerking van het spelsysteem van Hispania, een "Britannia-achtig" bordspel. In Italia wordt 1500 jaar Romeinse en Italiaanse geschiedenis nagespeeld. De doos bevat twee spellen. Italia I is een spel voor drie spelers, dat zich afspeelt tot het jaar 80 voor Christus. Italia II is een spel voor vier spelers, dat zich afspeelt tussen 390 en 820 na Christus. Conform het van Britannia bekende spelsysteem controleren de spelers tijdens het spel verschillende volken, die opkomen en na enige tijd weer verdwijnen. Het spelmateriaal bestaat o.m. uit 600 speelstukken. Dit spel verschijnt uitsluitend in een Engelstalige editie.

Anasazi Auteur: Wrede 

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het thema betreft archeologisch onderzoek in het voormalige woongebied van een oude indianenstam. Het speelveld is opgebouwd uit allerlei kleine losse bordjes. De tussen deze bordjes zichtbare tafel doet dienst als een stelsel van canyons. De actieve speler mag tweemaal een actie uitvoeren: een kamp bouwen of aan een expeditie deelnemen. Met de laatste actie plaats of verleng je een loopbrug op het speelveld. Als dit kartonnen staafje voor de eerste keer een bordje raakt, mag je de geheime kleur onderop het daar aanwezige ruïneblokje bekijken. Als je op zo’n bordje een veld met een schatblokje raakt, ontvang je deze schat. Als je een veld met een ruïneblokje raakt, leg je deze op een scorebordje. Een kamp is een losse tegel tussen twee bordjes. Als jij met een expeditiestaafje een eigen kamp raakt, mag je een schatblokje van een medespeler pikken. Aan het einde krijg je punten voor jouw schatten. Een schatsoort is meer waard als er weinig ruines van deze kleur zijn ingezameld. 

Eerste indruk: deze nogal simpele mix van het verzamelen van blokjes en het handig neerleggen van kleine kartonnen staafjes is niet geschikt voor iedereen. Als je van pittige spellen houdt, of een hekel hebt aan 'gepriegel' met spelmateriaal, zou ik dit spel niet zonder een proefpotje in huis halen. In mijn speelgroepje vindt de ene helft het een lollig spel; ik behoor tot de andere helft die de "o" vervangt door een "u".

Justinianus Auteur: Colovini 

release: okt 2006

Een blufspel voor 2-4 spelers. Dit is in feite een hitparade met Byzantijnse karakters. Het speelveld bestaat uit 12 hovelingen van keizer Justinianus. Elke hoveling bevat drie gaatjes, waardoor je de waarde in de drie speelfases kunt zien. De waarde van hovelingen stijgt als zij naar rechts worden verplaatst. De hovelingen vind je ook terug op speelkaarten in 4 kleuren, waarvan iedere speler er 2 per kleur ontvangt. Iedere speler beschikt verder over 22 invloedfiches in zijn eigen kleur: 10 open achter zijn scherm, 12 dichte in de voorraad. Deze fiches hebben een waarde van 1-3 punten (positief of negatief). Tijdens een speelfase speel je om de beurt één gedekt invloedfiche bij een hoveling op het speelbord of op het scorebord. Bij elke hoveling is ruimte voor drie fiches. Als je past, mag je twee gedekte fiches aan jouw actieve open voorraad toevoegen. Als iedereen heeft gepast, is de ronde voorbij. Dan worden de fiches bij de hovelingen omgedraaid en wordt de positie van de hovelingen conform het saldo van positieve en negatieve invloedpunten aangepast. De laatste passer beslist of dit van links naar rechts of omgekeerd wordt afgehandeld. De gespeelde fiches gaan het spel uit. Daarna mag een speler eventueel een puntentelling activeren. Dit mag als zijn op het scorebord gespeelde fiches minimaal de voorgeschreven waarde hebben. Dan krijgen de andere spelers eerst punten voor hun fiches op dit scorebord. De spelers met de hoogste waarde aan fiches op het scorebord bepaalt de kleur van de puntentelling. Vervolgens draait iedere speler zijn gedekte speelkaarten in deze kleur om en krijgt hij punten voor de afgebeelde hovelingen. Deze kaarten worden ook afgelegd. Na de derde puntentelling van de derde fase is het spel voorbij. 

Eerste indruk: dit is een spel voor spelers die geen hekel hebben aan blind bieden en aan raden wie welke belangen heeft. Overigens krijg je tijdens het spel meer en meer informatie over de plannen van medespelers, omdat speelrondes regelmatig zonder puntentelling eindigen. Daarnaast moet je jouw voorraad fiches afdoende managen. Justinianus is zeker geen blinde loterij zonder invloed. Leuk spel!

Emira Auteurs: Vanzeir & Van Hove 

release: juli 2006

Een bordspel voor 3-5 spelers. Iedere speler vertegenwoordigt een sjeik, die zijn harem moet vullen met vrouwen. Het is de bedoeling om als eerste de juiste combinatie van vier vrouwen naar jouw paleis te lokken. Deze combinatie wordt aangegeven op een geheim opdrachtkaartje. Deze vrouwen komen niet zomaar naar jouw paleis. Ze betreden jouw harem alleen maar als je de juiste lokmiddelen bezit. Deze lokkertjes zijn verdeeld vier categorieën: geld, paleis, aanzien en uiterlijk. Elke ronde gaat één nieuwe vrouw naar de sjeik met de hoogste score in haar favoriete categorie.

Een ronde begint met het ontvangen van geld. Iedere speler krijgt in principe 25.000 pegels, aangevuld met de opbrengst van specerijenkaravanen. Vervolgens wordt een zestal zaken geveild: een uiterlijkfiche, een paleisfiche, een aanzienkaartje, een kameel, een kleine karavaan en een grote karavaan. De drie eerstgenoemde items verhogen jouw score in de desbetreffende categorie. Een kameel geeft een korting van 5.000 op jouw veilingbod. De karavanen leveren je een aantal rondes extra inkomsten op. De winnaar van de eerste veilingronde mag als eerste een item uitkiezen. Hij betaalt zijn bod (minus kamelen) en vervolgens de kostprijs van het gewenste item. Daarna starten de overige spelers een tweede veilingronde enzovoort.

Nadat iedereen de kans heeft gehad om één item te bemachtigen, gaat de actieve vrouwenkaart naar de speler die in de aangegeven categorie de hoogste score bezit. Bij een gelijke stand bepaalt een tweede categorie wie de vrouwenkaart wint. Is ook dit gelijk, blijft de kaart liggen totdat één speler de meerderheid verwerft. Je kunt de vrouwenkaart alleen dan bemachtigen als je voldoende ruimte in jouw paleis hebt. Om het vereiste aantal vrouwen te huisvesten, moet je minimaal twee paleisfiches kopen. Sommige vrouwenkaarten bieden je bepaalde voordelen, zoals korting bij de aanschaf van een bepaald item. Andere vrouwenkaarten zijn minder geliefd, zoals de liefhebster van extreem dure cadeaus of de lesbienne. Aan het einde van de ronde moet iedereen zijn vrouwen onderhouden. Als je dit niet kunt betalen, loopt jouw complete harem in een klap leeg. Zo’n uittocht is bepaald niet bevorderlijk voor jouw winstkansen.

Eerste indruk: een aardig veilingspel met een apart thema. Het is de bedoeling om in één of twee van de lokkende categorieën een sterke positie op te bouwen. De daartoe benodigde items zijn zeer prijzig, waardoor je tevens wordt gedwongen om jouw financiële positie goed te bewaken en uit te bouwen. Het veilingsysteem heeft soms een grappig effect: twee concurrenten proberen elkaar driftig te overbieden zonder zeker te weten waar de ander deze ronde nou echt voor gaat. Dan blijkt achteraf dat je een bak geld hebt uitgegeven, terwijl dit eigenlijk niet nodig was. De geluksfactor vind je terug in de volgorde waarin de vrouwenkaarten opduiken. Als jouw sterke categorieën allemaal onderop liggen, wordt het lastig om dit spel te winnen. Deze eerste indruk is gebaseerd op een potje met een prototype. Ondertussen zijn er een paar zaken aangepast.

Nono Auteur: Schacht 

release: juni 2006

Een vlot kaartspel voor 3-8 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 75 speelkaarten en 4 speciale dobbelstenen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk een bepaalde term te vormen. De speelkaarten en de dobbelstenen bepalen welke term wordt gezocht. De dobbelstenen maken het ook lastiger: ze bepalen bepaalde letters, verbieden sommige klinkers of bepalen de lengte van de gezochte term. Als je een fout maakt, krijg je strafpunten. 

Bizon Auteurs: Kramer & Kiesling

release: juni 2006

Bizon is een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers leiden elk een indianenstam, die leeft van de jacht op bizons, zalm en wilde kalkoenen. Zij zoeken naar nieuwe jachtgronden, om hun voorraden gedroogd vlees, vis, huiden en gebruiksvoorwerpen op peil te brengen voordat de strenge winter aanbreekt. Tijdens het spel vormen de spelers een speelveld van losse landtegels. Elke tegel bevat drie wildsoorten in verschillende combinaties van bizons, zalmen en kalkoenen. Elke landtegel bestaat uit drie terreinsoorten: prairie (groen), rivier (blauw) en bergen (bruin). Door het aanleggen van tegels ontstaan gebieden met dezelfde terreinsoort. Meer informatie: preview.

Battles of the 3rd Age Auteurs: Di Meglio c.s. 

release: april 2006

Een grote uitbreiding voor War of the Ring. Deze set introduceert nieuwe legers en miniaturen, waaronder Enten, Dunlendings, belegeringstorens, katapulten enzovoort. Op het nieuwe speelbord kun je de veldslagen van Helm´s Deep en Minas Tirith naspelen op een tactisch niveau. Zogenaamde "facties" zijn een ander nieuw spelelement. Hierdoor worden sommige gebeurteniskaarten uit het basisspel vervangen door daadwerkelijke eenheden, zoals de Corsairs. De uitbreiding introduceert tevens drie nieuw karakters, waaronder Galadriel.

Mesopotamië Auteur: Wrede 

release: okt 2005

Dit bordspel voor 2 - 4 spelers is ontworpen door de bedenker van het populaire legspel Carcassonne. Duizenden jaren geleden stichtten verschillende clans nederzettingen in Mesopotamië. Iedere speler leidt een eigen clan, trekt door bekende en onbekende gebieden, bouwt hutten en richt heiligdommen op, waar hij het waardevolle en begeerde "Mana" kan verzamelen. Daarnaast bouwen de spelers gezamenlijk aan een grootse tempel voor de god Baal. De spelers brengen verder hun offers naar deze tempel. Degene die als eerste zijn vier offers heeft gedaan, is de winnaar van het spel. Het spelmateriaal bestaat o.a. uit: 41 zeszijdige gebiedstegels, 19 actiekaarten (voor extra beweging, het stelen van "Mana" enzovoort), 4 manatableaus, 20 hutten, diverse fiches en houten speelstukken in de verschillende spelerkleuren.

Pinguïn Auteurs: Cornett & Jakeliunas 

release: okt 2005

Dit tactische bordspel voor 2-4 spelers is een bewerking van Pingvinas van de Duitse uitgever Bambus. Het spelmateriaal bestaat uit 16 pinguïns en 60 zeszijdige tegels, de ijsschotsen. Aan het begin wordt een speelveld met de zeszijdige ijsschotsen gevormd. Elke schots bevat 1-3 vissen. Vervolgens plaatsen de spelers hun pinguïns op het speelveld. Afhankelijk van het aantal spelers beschik je over 2-4 pinguïns. Deze pinguïns bewegen in een rechte lijn over de ijsschotsen. De tegel van vertrek wordt verwijderd en levert jou 1-3 punten op. Je bepaalt zelf hoe ver je beweegt. De beweging eindigt in ieder geval aan de rand van het speelveld, naast een gat in het ijs en naast een vreemde pinguïn. Het is mogelijk om de weg naar bepaalde delen van het speelveld voor vreemde pinguïns te blokkeren en daar vervolgens in alle rust de smakelijke visjes op te peuzelen.

De eerste Wereldoorlog Auteur: Raicer

release: sept 2005

Een toegankelijk strategisch bordspel voor 2-4 spelers over de eerste wereldoorlog. Het spelbord bevat een kaart van Europa met drie strijdtonelen: het westen, Italië en het oosten. Elk strijdtoneel bevat twee of meer fronten (11 in totaal). Elk front bevat één of meer steden. Deze steden leveren winstpunten op. In sommige steden komen versterkingen in het spel. Elk front bevat ook één of meer legerkampen. Lijnen tussen de steden en legerkampen bepalen welke steden je kunt aanvallen. Er zijn twee partijen. De ene partij bestaat uit de oostelijke en de westelijke geallieerde facties. De andere partij bestaat uit de Duitse factie en de factie met Duitse bondgenoten. Het spel duurt zes ronden, die elk uit een aantal stappen bestaan. In de eerste stap worden nieuwe eenheden bijgeplaatst. In de tweede stap voert elke factie om de beurt in totaal vier beurten uit, waarin wordt bewogen en gevochten. In de derde stap worden de winstpunten toegekend. De Nederlandse editie verschijnt in de eerste week van september.

Alexander de Grote Auteurs: Hofstätter & Keusch 

release: juni 2005

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het thema is verovering en steden- c.q. tempelbouw in de klassieke oudheid ten tijde van Alexander de Grote. In het najaar van 2003 zou een historisch bordspel van Richard Berg verschijnen, gebaseerd op het spelsysteem van Nero. Dit spel is gelukkig vervangen door een gelijknamige titel van de Oostenrijkse auteur Ronald Hoffstäter (bekend van Venezia van Queen Games). De spelers volgen het leger van Alexander tot in Perzië. Het speelbord is verdeeld in 6 regio’s met verschillende kleuren. Elke regio bevat een aantal genummerde provincies. De nummers bepalen de volgorde waarin provincies worden geteld. In de loop van het spel worden provincies veroverd. Als een provincie een tempel- of stadsymbool bevat, mag je daar een tempel of stad bouwen. Als meerdere spelers dit willen, moet je diep in de buidel tasten. Steden en tempels leveren winstpunten op. Je krijgt ook punten als je de meeste legers in een provincie bezit. De regio’s worden in een bepaalde volgorde afgewikkeld. Per regio worden maximaal drie ronden gespeeld, waarna de spelers naar de volgende regio verhuizen. Iedere speler plant de inzet van zijn speelstukken op een eigen bordje, achter een scherm. De verdeling over de categorieën (speelvolgorde, leger, tempel en stad) bepaalt jouw strategie voor de huidige ronde. Het kan overigens geen kwaad om over de huidige ronde heen te kijken. Bij de eindtelling kun je namelijk veel punten verdienen met de meerderheden in tempels en steden, zowel per regio als in totaal.

Eerste indruk: Alexander is een kostelijk meerderhedenspel met de complexiteit van bijv. Kardinaal en Koning. De geluksfactor vind je terug in de geheime inzet van speelstukken, maar dit verhoogt tevens de spanning. Voor de rest draait het om tactiek en het dwarszitten van de tegenstanders. Alexander levert in een slordig uurtje veel speelplezier op. Een nieuwe topper van Phalanx, na Maharadja in 2004!

Go West Auteur: Colovini 

release: juni 2005

Een bordspel voor 2-4 spelers. Het spel speelt zich af in de achttiende eeuw, een tijd waarin hele volksstammen in huifkarren de grenzen van de Verenigde Staten verlegden. De spelers zijn slimme handelaren, die profiteren van de passerende huifkarren. Het spelmateriaal bestaat uit een speelbord, 80 speelkaarten, 20 huifkarren en 132 houten speelstukken. Elke beurt kun je een actiekaart spelen of verkopen of een uitbetalingkaart spelen. Met een actiekaart kun je in gebieden investeren en/of de trek van huifkarren beïnvloeden. Als je investeert, plaats je 1 of 2 investeringschijven in 1 of 2 gebieden. In elk gebied is ruimte voor 7 schijven, maar het is mogelijk om schijven van medespelers te verdringen. Deze schijven leveren per gebied winstpunten op als iemand een uitbetalingkaart speelt en er voldoende huifkarren in de gebieden staan. Als er te weinig huifkarren staan, gaan de punten naar de speler(s) met de meeste schijven. Het spelen van actie- en uitbetalingskaarten kost je ook investeringsschijven, die je weer terug kunt krijgen door beurten op te offeren en actiekaarten te verkopen. Eerste indruk: Go West is een aardig resourcemanagement- en meerderhedenspel, met toegankelijke regels, een vlot spelverloop en een zeer losse band met het opgeplakte thema.

Jagen, Troeven en Slagen! Auteur: Burkhardt 

release: april 2005

Een kaartspel voor 3-4 spelers. De speelkaarten tonen vier diersoorten: beer, zwijn, moeflon en wolf. Elke diersoort heeft 12 kaarten met de waarden 1-12. Op de middenkaarten zijn 1-3 sporen afgebeeld, de winstpunten. Aan het begin worden vier troefkaarten geschud en open neergelegd, zodat je weet welke diersoort in welke ronde troef is. De startspeler speelt een kaart uit, de volgende spelers moeten kleur bekennen. Als je de gevraagde kleur niet hebt, mag je introeven of een vuiltje weggooien. De slag gaat naar de hoogste kaart in de gevraagde kleur c.q. de hoogste troef. In de eerste drie ronden is het de bedoeling om veel sporen te verzamelen in zoveel mogelijk kleuren (sporen x kleuren = winstpunten). Zodra je drie slagen hebt gewonnen, is jouw actieve bijdrage aan de ronde afgelopen. Je moet nog wel kaarten uitspelen, maar deze hebben een fictieve waarde van nul en je kunt geen slagen meer winnen. Zodra iedere speler drie slagen bezit, worden de punten geteld. Je speelt de volgende ronde met de 12 kaarten uit jouw drie gewonnen slagen. In de laatste ronde probeer je zoveel mogelijk slagen te winnen en krijg je winstpunten voor de afgebeelde diersoorten (beer = 4, zwijn = 3, moeflon = 2 en wolf = 1). Dit is een kostelijk slagenspel met een leuke twist.

Fantasy Warriors Auteurs: Moon & Borg 

release: maart 2005

Dit vlotte veroveringsspel voor 2-4 spelers is losjes gebaseerd op een ontwerp voor een Risk kaartspel. Het koninkrijk wordt bedreigd door machtige tovenaars, ondoden, dwergen, elfen, trollen en goblins. Jouw kaartenstapel bestaat uit aanvalskaarten, twee soorten actiekaarten (tovenaars en katapulten) en 6 verschillende volken (dwergen, barbaren enz.), met boogschutters, krijgers en cavalerie. Aan het begin ontvang je een aantal kaarten, die je per ras gesorteerd open op tafel legt. Hoe meer kaarten je van een bepaald volk bezit, des te sterker is het desbetreffende leger. Met een tovenaar kun je een leger tegen een aanval beschermen. Met een katapult kun je een tovenaar of een eenheid van een tegenstander verwijderen. De spelers kiezen een aanvalskaart en draaien deze tegelijk om. De speler met de laagste aanvalskaart is als eerste aan de beurt en valt aan. Met een leger mag je alleen hetzelfde ras of de aangegeven “aartsvijand” aanvallen. Je mag meestal slechts met één volk tegelijk aanvallen, maar met sommige aanvalskaarten kun je volken combineren. Nadat het doel van de aanval is gekozen, vergelijken de spelers de symbolen op de betrokken eenheden en hun aanvalskaarten. Als je van een soort de meeste symbolen bezit, krijg je een bonus. Dan worden de dobbelstenen gegooid, een eventuele bonus wordt toegevoegd en het resultaat wordt vergeleken. Bij een gelijke stand wint de verdediger. Als een kaart is verslagen, landt deze op de winstpuntenstapel van de overwinnaar. Na drie rondes is het spektakel voorbij. Dan ontvang je punten voor de gewonnen kaarten en bonuspunten voor de meeste overlevende kaarten per ras.

Met de eerste uitbreiding "De Draken komen!" is dit spel ook met zes spelers te spelen (en wordt er uiteraard enig vuurspuwend geweld aan het spel toegevoegd).

Naval Battles Auteur: Verssen

release: okt 2004

Een kaartspel voor 2-6 spelers over zeeslagen tijdens tweede wereldoorlog. Dit spel is gebaseerd op Modern Naval Battles. Deze basisset bevat vloten voor de volgende landen: Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Italië. Het spel bevat kaarten voor verschillende schipsoorten: vliegdekschepen, slagschepen, kruisers, onderzeebootjagers en duitboten. Later verschijnen uitbreidingen met nieuwe schepen, missies, actiekaarten en campagnes.
In Naval Battles worden actiekaarten en schepenkaarten gebruikt. Aan het begin van zijn beurt kiest de speler een aantal schepenkaarten en krijgt hij actiekaarten. Met deze kaarten worden aanvallen uitgevoerd op vloten van andere spelers. Op een schepenkaart is een schip of een onderzeeboot afgebeeld. Een vlag geeft aan bij welk land het schip hoort. Elke schip heeft een rompwaarde: de hoeveelheid schade, die een schip kan lijden voordat het zinkt. Op een schip is verder afgebeeld hoeveel punten men krijgt als men dit schip tot zinken brengt. Een schepenkaart toont ook het beschikbare arsenaal: de wapens die een vaartuig aan boord heeft. Deze worden gebruikt om de vijand aan te vallen. Om aan te vallen is een actiekaart nodig met het soort wapens dat het schip heeft: primair geschut, secundair geschut of torpedovuur. Sommige schepen hebben speciale eigenschappen die verband houden met hun aanvals- of verdedigingscapaciteiten. Onderzeeboten hebben een actieve en een passieve zijde. 'Actieve' onderzeeboten kunnen aanvallen; 'passieve' onderzeeboten zijn moeilijker te raken. Er zijn vier typen actiekaarten: reorganisatie, voorbereiding, aanval en verdediging. Elk type kaart mag in een bepaalde fase van de beurt worden gespeeld. De spelers mogen alleen in hun eigen beurt kaarten spelen. Verdedigingskaarten vormen de enige uitzondering: deze mogen worden gespeeld als men door een andere speler wordt aangevallen. De spelers leggen hun schepenkaarten in rijen voor zich neer. Een vloot mag uit één, twee of drie rijen met schepen bestaan. In zijn beurt voert een speler de volgende stappen uit: 1. vloot hergroeperen (schepen herverdelen over de rijen), 2. voorbereidingskaarten spelen. 3. aanvallen, 4. kaarten afleggen en 5. kaarten trekken. Wie als eerste schepen ter waarde van 25 punten tot zinken brengt, wint het spel.

Revolution Auteur: Tresham 

release: okt 2004

Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648 is een historisch bordspel voor 2-5 spelers, dat is ontworpen door de man achter de klassieker Civilization en de treinspellen uit de 18xx-serie. Francis Tresham heeft sinds 1986 aan de ontwikkeling van Revolution gewerkt. Het spel speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog, tussen het Nederland van Willem van Oranje en het Spanje van Phillips II. De spelers beheren ieder een eigen factie: katholieken, burgers, adel, protestanten of de Habsburgers. Elke factie streeft daarbij de eigen belangen na, die elkaar overigens ook overlappen. Het draait met name om invloed op steden en provincies, controle over bisschopszetels en de stichting van universiteiten. De auteur omschrijft het als een stabiel spelsysteem, met voldoende ruimte voor gemene streken. De speelduur varieert van 4 - 8 uur. In tegenstelling tot de andere titels van Phalanx Games wordt van dit spel uitsluitend een Engelstalige editie uitgebracht. De gelimiteerde en genummerde eerste oplage van 5.000 exemplaren wordt niet in winkels verkocht, maar is in principe alleen bij de uitgever te koop, op beurzen of via de (eind september te activeren) webshop op de Phalanx website.

War of the Ring Auteurs: Di Meglio c.s. 

release: okt 2004

Een strategisch bordspel voor 2-4 spelers over veldslagen in Tolkien's Midden-aarde. Dit spel bevat meer dan 200 prachtige miniaturen (25mm), 16 dobbelstenen, meer dan 100 hoogwaardige speelkaarten en een spelbord van 70 x 100 cm. Terwijl Frodo en zijn metgezellen op weg zijn naar Mordor, probeert Sauron de locatie van de ringdrager te achterhalen en stuurt hij zijn legers op de laatste bolwerken van de vrije volken af. De karakters spelen een centrale rol in het spelsysteem. Een door dobbelstenen gestuurd spelmechanisme bepaalt elke ronde welke acties iedere speler kan uitvoeren. De aanwezigheid van karakters is cruciaal, omdat je veel acties alleen dan kunt uitvoeren als jouw karakters aanwezig zijn. Verder beschikken de sterkere karakters over belangrijke speciale vaardigheden. De speler van de vrije volken moet zijn karakters verstandig inzetten. Hij heeft ze niet alleen nodig om de ringdrager te helpen, maar ook om de legers van andere vrije volken naar zijn kant over te halen en deze legers te leiden. Niet alle volken zijn bereid om zonder meer de strijd met Sauron aan te gaan, waardoor aandacht voor diplomatie belangrijk is. De speler van Sauron is constant op zoek naar de juiste balans tussen de militaire strijd en de zoektocht naar de ring. Aan het begin van het spel zijn de legers relatief klein, maar naarmate de strijd vordert, worden ze steeds groter en sterker. Je kunt het spel winnen via een militaire overwinning of via een succesvolle vernietiging of herovering van de ring.

Hart van Afrika Auteur: Steding

release: okt 2004

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spelbord toont een kaart van Afrika met 28 gebieden. Iedere speler leidt een groot handelshuis met belangen in Afrika. Je probeert met jouw schaarse middelen zoveel mogelijk winstpunten te verdienen. Elke spelronde begint met het omdraaien van twee nieuwe actiefiches. Deze actiefiches zijn de kern van het spelsysteem. Ze zijn voorzien van een afbeelding en een getal. Het getal geeft aan hoeveel actiepunten een speler mag besteden, de afbeelding bepaalt welke handelingen je kunt uitvoeren. Vervolgens worden de voorste twee actiefiches geveild. Er is geen vaste speelvolgorde. Elke beurt bieden de spelers op het recht de acties uit te mogen voeren. Het winnende bod wordt onder de verliezers verdeeld, waardoor deze vanzelf sterker worden. De winnaar van de veiling voert de acties uit en incasseert de desbetreffende winstpunten. Het spel eindigt zodra een bepaald aantal winstpunten is bereikt.

Maharadja Auteurs: Kramer & Kiesling

release: april 2004

Een bordspel voor 2-5 spelers. De spelers reizen als architecten tussen zeven Indiase steden en bouwen huizen en paleizen voor de sultan. In de steden vind je meerdere bouwplaatsen, waarvan de middelste het meeste oplevert. De bouw van een paleis is duur, dus is het zaak bij de scorerondes in de diverse steden genoeg geld te verdienen en tijdens het rondreizen niet te veel uit te geven. Aan het begin krijgt iedereen een personenkaart, die de bezitter bepaalde voordelen bezorgt. Bijvoorbeeld: extra geld, geen reiskosten, 25% korting bij de aanschaf van een paleis, meer punten bij een telling enzovoort. Iedere speler plaatst aan het begin vier gratis huizen in de dorpen tussen de steden. In elk dorp is plaats voor twee huizen. De aanwezigheid van deze huizen bepaalt tussen welke steden de architecten mogen reizen. Als je via een dorp met vreemde huizen reist, moet je die medespelers betalen. Een rij stadsfiches aan de rand van het bord geeft aan in welke volgorde de sultan de steden zal bezoeken.  

Aan het begin van een ronde kiest iedere speler in het geheim welke twee acties hij wil uitvoeren. Dit geef je aan op een draaischijf met twee pijlen. Voorbeelden van actiemogelijkheden: extra geld incasseren, huizen bouwen of verplaatsen, een paleis bouwen, de reisplanning van de sultan manipuleren of een personenkaart ruilen. De personenkaarten bepalen in welke volgorde de spelers hun acties uitvoeren. Als je een van deze acties al dan niet gedwongen laat vervallen, krijgen alle medespelers twee dukaten van de bank. De ronde eindigt met een puntentelling, waarbij architecten, huizen en paleizen in de huidige stad van de sultan punten opleveren. Met name het centrale paleis levert veel op. De speler met de meeste punten krijgt vervolgens de meeste dukaten enzovoort. Het spel eindigt zodra een speler zijn zevende paleis heeft gebouwd of zodra een stadsfiche het tiende veld op de desbetreffende tabel heeft bereikt. Dan wint de speler die de meeste paleizen heeft gebouwd. De regels voorzien in een korter spel met minder paleizen, maar ook in een variant voor gevorderden. Dan worden de personenkaarten geveild, kun je met een zevende personenkaart elke beurt een extra actie verdienen en beschikt iedere speler over een thuisstad.

FBI Auteurs: Kramer & Rösner

release: april 2004

Een kaartspel voor 2-5 spelers. Iedere speler beschikt over een gevangenis en zes commissariskaarten, die gespecialiseerd zijn in verschillende takken van misdaadbestrijding: moord, drugs, diefstal enzovoort. Het spel bevat verder 69 personenkaarten. Het is de bedoeling om de criminelen met een hoge waarde te verzamelen. Af en toe vang je een onschuldige burger. Die kaart moet je kwijt zien te raken, anders krijg je strafpunten.

Wie is de ezel? Auteur: Kramer

release: april 2004

Dit vlotte kaartspel voor 3-12 spelers is een vereenvoudigde uitvoering van "Das grosse und das kleine A", dat in 1996 door Amigo werd uitgegeven. De startspeler speelt een of meer kaarten met dezelfde waarde. De volgende speler moet eenzelfde aantal kaarten met een hogere waarde uitspelen of passen. Het is de bedoeling om als eerste jouw kaarten kwijt te raken.

Hector & Achilles Auteur: Colovini c.s. 

release: dec 2003

Een kaartspel voor twee spelers. Door het geschikt uitspelen van gekleurde speelkaarten proberen de spelers met hun helden en legers veldslagen te winnen. Inhoud: 108 speelkaarten (96 legers en 12 helden), 19 speelstukken, 2 kleine spelborden en 1 handleiding. Iedere speler beschikt over vier stapels met 12 speelkaarten in verschillende kleuren. Drie stapels vormen de frontlinie, de vierde stapel is een reservestapel. Daarnaast heb je een stapel met zes heldenkaarten in dezelfde kleuren. Aan het begin van een ronde wordt een vierzijdig fiche getrokken. Elke zijde toont een kleur. De aan jouw kant afgebeelde kleur bepaalt welke kaarten in het actuele gevecht meetellen. De startspeler draait een kaart van een van zijn frontstapels om. De waarde van deze kaart bepaalt met welke van de drie frontstapels wordt gevochten. Beide spelers trekken vier kaarten van deze stapel en één heldenkaart. Vervolgens speel je om de beurt één kaart uit, al dan niet voorafgegaan door een speciale actie (bijv. het omruilen van een heldenkaart). Nadat beide spelers één kaart hebben gespeeld, mag de op dat moment sterkste partij het fiche een kwartslag draaien. Het zal duidelijk zijn dat dit de verhoudingen in het gevecht beïnvloedt. Nadat alle kaarten zijn gespeeld, wordt de winnaar van deze veldslag bepaald. Alleen de kaarten in de juiste kleur (zie het fiche) en de kaarten in de kleur van jouw leider tellen mee. De winnaar legt zijn kaarten terug op de desbetreffende stapels, de kaarten van de verliezer verlaten het spel. Zodra een frontstapel minder dan vijf kaarten bevat, verhuizen deze kaarten naar de reservestapel. Je hebt verloren zodra jouw reservestapel te veel is aangetast of zodra jouw drie frontstapels zijn verdwenen.

Napoleon Auteur: Verlacque 

release: okt 2003

Een strategisch bordspel voor twee spelers over veldtochten ten tijde van Napoleon. Het spelsysteem maakt gebruik van 55 actiekaarten. Je voorraad kaarten hangt af van het aantal landen dat je controleert. Inhoud: 1 groot spelbord, 162 speelstukken, 55 speelkaarten, 2 overzichtsbladen, 2 dobbelstenen, 1 handleiding en 1 scenarioboek. Meer informatie volgt.

Borgia Auteur: Berg 

release: okt 2003

Borgia is een historisch kaartspel voor 3 tot 5 spelers. De spelers vertegenwoordigen de machtige families van Italië tijdens de Renaissance. Door het geschikt uitspelen van kaarten probeer je faam, welvaart en macht te vergaren. Span invloedrijke familieleden voor je kar, sluit allianties met andere families, palm geestelijken in, steun getalenteerde kunstenaars en bouw je militaire kracht uit. Tracht alsmaar je politieke invloed te vergroten en manoeuvreer je achter de schermen in positie om je doel te bereiken. Want, als de stemgerechtigde kardinalen zich terugtrekken om een nieuwe Paus te kiezen, moet het ultieme succes binnen handbereik liggen: om als familie de volgende Paus te mogen leveren.

Nero Auteur: Berg 

release: april 2003

Nero is een historisch bordspel voor 3-4 spelers. Het spel verschijnt in drie verschillende versies: Duits-, Engels- en Nederlandstalig. De spelers strijden om de macht in het Romeinse keizerrijk. Met behulp van je legioenen probeer je genoeg land onder je controle te krijgen, dit levert winstpunten op. Daarnaast verdien je winstpunten door jezelf tot keizer te kronen. Nero is geen wargame, maar eerder een gezelschapsspel. De spelhandelingen worden gestuurd door speelkaarten met meerdere functies. Je kunt de kaarten onder meer gebruiken voor de versterking van je gevechtskracht en voor speciale acties. Als je die acties op het juiste moment inzet, kun je de tegenstanders onaangenaam treffen. Kaartmanagement speelt een belangrijke rol. In de vier spelfasen krijg je een beperkte hoeveelheid kaarten. Tijdens je beurten mag je er 1-4 uitspelen. Als je de kaarten te snel verspeelt, loop je aan het einde van een fase misschien achter de feiten aan. Het overige spelmateriaal bestaat onder meer uit houten fiches en rechtopstaande "counters". 

Eerste indruk: ik heb dit spel inmiddels één keer gespeeld, met een groepje ervaren spelers. Na een rondje aftasten kwamen we uit op het rondschuiven van grote stapels legioenen, het zolang mogelijk vasthouden van kaarten en vooral weinig actie. We vonden het een saai spel. Er is gelukkig wel een pluspunt: de regels bevatten aanzienlijk minder fouten en onduidelijkheden dan Waterloo.

Waterloo Auteur: Berg 

release: okt 2002

"Waterloo. Napoleon´s Laatste Veldslag" is een historisch bordspel voor 2-3 spelers. Het spel verschijnt in drie verschillende versies: Duits-, Engels- en Nederlandstalig. Het spelsysteem is niet complex, de speelduur is kort (ong. 60 minuten) en het spelmateriaal heeft Duitse topkwaliteit. Het spel draait om de gelijknamige veldslag uit 1815. De spelers treden in de voetsporen van Napoleon, Wellington en Bluecher. Het spel bevat twee scenario's. Het spelsysteem maakt geen gebruik van dobbelstenen, de spelhandelingen worden gestuurd door 55 speelkaarten. De speelstukken bestaan uit ong. 70 stevige kartonnen fiches. De korte spelvariant duurt vier rondes, de lange zeven rondes. In een ronde komen de spelers een aantal keren aan de beurt. Tijdens je beurt speel je 1-5 kaarten, die je gebruikt voor beweging en speciale acties. Na het spelen van een kaart voor beweging mag je een gevecht beginnen. Waarschuwing: de Nederlandstalige regels zijn dermate slecht, dat een onervaren speler vermoedelijk weinig tot niets van het spel zal begrijpen. Gelukkig werkt Phalanx Games aan verbeterde spelregels, die t.z.t. via de website worden aangeboden. Dan wordt dit mooie spel  toegankelijk voor een grotere groep spelers.

North & South

Auteur: Chadwick

release: okt 2001

Dit is een prachtige heruitgave van "A house Divided", een eenvoudig maar bejubeld strategisch spel over de Amerikaanse burgeroorlog. Het originele spel was al best leuk, beweging gaat van punt-tot-punt in plaats van de obligate hexen, en het had heel eenvoudige basisregels die konden uitgebreid worden met geavanceerde en optionele regels. Bijvoorbeeld: generaals worden niet gebruikt in het basisspel. In deze nieuwe luxueuze editie worden alle errata verwerkt in de heel leesbare regels. Doorgewinterde wargamers zullen het spelsysteem op termijn wat te licht vinden, maar het is wel een uitstekend instapspel waar veel plezier mee te beleven is (tekst: Tom Alaerts).

Nieuws > Releases > Phalanx Archief


Top