Update: 02-10-07

Nieuws > Releases > Queen > Archief

Queen Games

Website


Batavia Auteurs: Glimne & Rejchtman 

release: mei 2008

Dit bordspel voor 3-5 spelers is een ingrijpend verbouwde heruitgave van Moderne Zeiten van Jumbo. De spelers bezoeken als koopman de handelsposten van de vijf Oost-Indische compagnieën in Azië. Elke ronde bestaat uit twee fases. Eerst worden scheepskaarten geveild, daarna voeren de spelers beurtelings één actie uit (2 scheepskaarten trekken of scheepskaarten spelen). De veilingmeester draait het gedobbelde aantal kaarten open, die als pakket worden geveild. De spelers bieden met wissels. De hoogste bieder krijgt alle kaarten en is startspeler. Hij verdeelt zijn bod zo gelijkmatig mogelijk onder zijn medespelers. Je speelt scheepskaarten van één of meerdere compagnieën. Je moet voor of na het uitspelen de meerderheid in minstens één compagnie bezitten. Dan ontvang je de compagniesteen van deze compagnie. Vervolgens verplaats je jouw koopman naar de eerstvolgende handelspost (tegel) van een compagnie waarvan je de compagniesteen bezit. Je neemt daar de tegel en zet jouw figuur op het vrijgekomen veld. Je mag de tegel houden of (met andere verzamelde tegels) inwisselen voor goud. De opbrengst stijgt progressief naarmate je meer tegels tegelijk inlevert. Je plaatst een eigen goederenkist op het veld van deze compagnie in de juiste pakhuissoort. Met het groeiend aantal uitgespeelde kaarten wordt het gevaar van een piratenaanval groter. In dat geval worden alle uitgespeelde scheepskaarten van de grootste compagnie(ën) afgelegd. Als je na het verkrijgen van een compagniesteen niet meer naar een handelspost van een bepaalde compagnie kunt reizen, zet je jouw koopman op de eindtegel en leg je deze tegel voor je neer. De ronde wordt uitgespeeld. Daarna spelen de spelers hun resterende scheepskaarten uit en worden de compagniestenen verdeeld. De spelers krijgen dan goud voor de meeste kisten in elk pakhuis, de meeste wissels, de eindtegel en voor elke compagniesteen in hun bezit. De speler met het meeste goud is de winnaar.

Kinderspellen Auteurs: diversen 

release: voorjaar 2008

Die Haselnuss-Bande van Birgit Hähnle en ENUK der Eskimo van Stefan Dorra en Manfred Reindl zijn spellen voor jonge kinderen.

Eketorp Auteur: Henn

release: okt 2007

Dit bouw- en blufspel voor 3-6 spelers is een nieuwe editie van een spel van Dirk Henn's eigen uitgeverij db-Spiele. Deze spelbeschrijving is gebaseerd op de oorspronkelijke uitgave. Iedere speler speelt een vikingstam, die bouwt aan een eigen burcht. Daartoe verzamel je de benodigde bouwstenen op een centraal spelbord met zeven velden. Het bouwmateriaal bestaat uit vier soorten houten blokjes, die aan het einde van het spel 1-4 winstpunten waard zijn. Aan het begin van een ronde kiest iedere speler in het geheim op welke velden hij zijn speelfiguren inzet. Speelfiguren zonder order blijven als verdediger in jouw eigen burcht staan. Vervolgens worden de speelfiguren op de desbetreffende velden van het centrale bord geplaatst. Als op een veld meer figuren dan bouwstenen staan, wordt er eerst een robbertje gevochten. De actieve speler kiest een doelwit, waarna beide spelers één van hun gevechtskaarten uitspelen. De hoogste kaart wint het gevecht en blijft staan, de verliezer eindigt in het hospitaal. Het verschil in gevechtskracht bepaalt op welk hospitaalveld de verliezende speelfiguur wordt gelegd. Dit veld bepaalt hoe lang het duurt voordat een speelfiguur weer aan het spel kan deelnemen. Daarna geven de aanvaller en de verdediger de gespeelde gevechtskaarten aan elkaar. Deze nieuwe kaart kun je pas inzetten als je jouw volledige hand van vier gevechtskaarten hebt verbruikt. Nadat alle gevechten zijn afgewikkeld, sjouwt ieder overgebleven speelfiguur één bouwsteen naar de eigen burcht. Gebouwde stenen zijn overigens niet veilig. Het is namelijk ook mogelijk om de burcht van een medespeler aan te vallen. Als je zo'n gevecht wint, sloop je één of meer bouwstenen, waarvan je er eentje in jouw eigen burcht mag plaatsen. Als een speler 18 stenen heeft gebouwd (een volledige muur van drie verdiepingen), eindigt het spel. Iedere bouwsteen is 1-4 punten waard, een voltooide burcht levert vijf bonuspunten op en verder krijg je één bonuspunt voor elk zegel dat je nog bezit. Aan het begin van het spel heb je vijf van deze zegels ontvangen. Tijdens het spel kun je ze gebruiken om slechte kaarten kwijt te raken.

Giganten der Lüfte Auteur: Seyfarth

release: okt 2007

Een bordspel over Zeppelins voor 2-4 spelers. Giganten der Lüfte is een dobbelspelletje met een lading chroom en een bijzonder thema. Het is de bedoeling om zeppelinkaartjes met veel winstpunten te verzamelen c.q. de betere Hindenburgvelden te bezetten. Deze kaartjes of velden verdien je door met de afgebeelde dobbelstenen (wit, rood en zwart) het afgebeelde getal te evenaren of te overtreffen. De witte dobbelstenen zijn zwak, de rode zijn redelijk en de zwarte hebben pas echt iets te melden. Om de betere stenen te bemachtigen, moet je eerst de nodige hulpkaartjes (motoren, bemanning, er zijn in totaal zes categorieën) bij elkaar dobbelen. Tijdens het spel verzamel je verder speciale fiches (na mislukte beurten), die je later kunt gebruiken voor een dubbele beurt (kost 3 fiches) of een bonus van +1 op een worp (kost 1 fiche). Ik vond dit een leuke combinatie van dobbelen en plannen, die me een beetje deed denken aan een spel als Um Krone und Kragen.

Jenseits von Theben Auteur: Prinz

release: maart 2007

Een bordspel voor 2-4 spelers. De spelers kruipen omstreeks het jaar 1900 in de huid van archeologen. Ze proberen door opgravingen, congressen, tentoonstellingen en het verzamelen van kennis zoveel mogelijk winstpunten te verdienenen. Het speelbord toont een kaart van Europa en Noord-Afrika, met 7 steden en 5 opgravingen. Tijdens het spel bezoeken de spelers deze steden en opgravingen. Het reizen en de acties kosten tijd, hetgeen op een tijdspoor wordt geregistreerd. Degene die achteraan ligt op dit tijdspoor is de actieve speler. Als de tijdverschillen groot zijn, kun je zomaar een paar keer aan de beurt zijn. Als je dit goed plant, kun je hiermee goede zaken doen. De acties zijn: 1) speelkaarten met kennis, voorwerpen of congressen verzamelen, 2) de voorraad openliggende speelkaarten vervangen 3) een opgraving in de huidige regio uitvoeren (waarbij kennis van deze regio is vereist) of 4) een tentoonstelling bijwonen. Bij een opgraving bepalen de over deze regio verzamelde kennis en de te besteden tijd hoeveel fiches je uit de zak van deze regio mag trekken. Dit wordt afgelezen op een handig draaischijfje. De fiches tonen 0-7 winstpunten of extra kennispunten. Fiches met punten mag je houden, de blanco fiches gaan terug in de zak. Aan het begin is 50% van de fiches waardeloos, later wordt deze verhouding steeds ongunstiger. Je kunt ook winstpunten verdienen met tentoonstellingen, een serie congreskaarten en met meerderheden in de vijf kennissoorten. Na 2 of 3 jaar wint de speler met de meeste punten.

Fangfrisch  Auteur: Pelikan

release: maart 2007

Een bordspel voor 3-5 spelers. De spelers kopen vissen en andere zeedieren op een veiling. De actieve speler veilt de vissen. Hij draait een viskaart open, die 1-3 exemplaren van één diersoort toont. Als geen enkele speler dit aanbod interessant genoeg vindt, wordt een volgende kaart toegevoegd enzovoort. De eerste bieder koopt de viskaarten, legt 2 vissoorten in zijn 2 kratten en 1 vissoort in zijn koeling. De rest verdwijnt in zijn afvalemmer (en kost aan het einde van het spel geld). De veilingmeester krijgt 1 euro per geveilde kaart. Daarna mag de volgende speler de veiling openen. Deze nieuwe veilingmeester mag eerst nog een van zijn vissoorten verkopen. Dit levert veel op als hij veel exemplaren van deze soort verkoopt. De medespelers moeten ook nog een kaart van de zojuist verkochte soort inleveren.

Shogun Auteur: Henn

release: okt 2006

Het strategische bordspel Shogun is gebaseerd op het spelsysteem van Wallenstein. Volgens mijn eerste waarneming beperken de verschillen zich tot een aanpassing van het thema, het materiaal en de mogelijkheid om te bieden op de speelvolgorde (in combinatie met een bonus). De vormgever heeft bij Shogun overigens prima werk afgeleverd. Er zijn twee edities van het spel uitgebracht, waaronder een versie met Nederlandstalige regels.

Der Dieb von Bagdad Auteur: Gimmler

release: okt 2006

Een bordspel voor 2-4 spelers. In zes paleizen liggen schatten. Degene die als eerste 4 schatten heeft veroverd met zijn dieven, wint het spel. Deze schatten worden helaas bewaakt door wachters, waardoor dit geen peulenschilletje is. Om dieven te plaatsen in een paleis, moet je kaarten spelen in de kleur van dat paleis. Hoe meer wachters er staan die niet van jezelf zijn, hoe meer kaarten er moeten worden gespeeld. De wachters kunnen ook worden verplaatst door het spelen van kaarten. Eventueel nemen ze een dief mee. Als er genoeg dieven in een paleis staan, neem je de schat in je voorraad, evenals de uitgeputte dieven. Uiteraard zijn er steeds meer dieven nodig om schatten te jatten. Aan het eind van je beurt trek je drie nieuwe kaarten en als je een beurt overslaat, mag je er vier pakken, waaronder een danseres (joker). Het is een luchtig licht tactisch familiespelletje met een redelijk grote geluksfactor. (Tekst: Det)

Alhambra dobbelspel Auteur: Henn

release: okt 2006

Een dobbel- en meerderhedenspel voor 2-6 spelers. De zes gebouwen staan afgebeeld op acht dobbelstenen. De spelers gooien maximaal drie keer en proberen om zoveel mogelijk invloed te krijgen op een gebouwensoort. Als spelers gelijk zijn geëindigd, dan staat degene die minder worpen heeft gebruikt sterker. Je hebt dus telkens de keuze of je na bijv. twee worpen stopt of dat je gokt dat je toch nog een extra gebouw gooit. Degene die de meerderheid bij een gebouw heeft, scoort twee punten voor dat gebouw, of hij mag één punt nemen en een bonusfiche pakken. De nummer twee krijgt automatisch de niet gekozen mogelijkheid. Na de eerste, derde en vijfde ronde is er een waardering van alle zes gebouwen. Hiermee krijgen de spelers winstpunten. Degene met de meeste winstpunten wint. Ondanks dat het een Yathzee-variant lijkt, zitten er toch leuke aardigheidjes in. Een beetje het Can't Stop-principe, en de bonusfiches zijn ook belangrijk. Deze helpen je in het spel. Per gebouw ligt er één fiche, dat bepaalt naast de punten dus ook of je daarvoor wilt gaan of niet. Met vier spelers duren vijf ronden echter wel te lang voor wat het spel te bieden heeft. (Tekst: Det)

Seeräuber Auteur: Dorra

release: maart 2006

Een nieuw spel voor 3-5 spelers in de "kleine reeks". De spelers bezitten vijf fiches met plunderende piraten (waarde 2-5 en een "?"). De piraten zwerven door een havenstad en proberen schepen vol schatten en dukaten te beroven. Om een schip te beroven, heb je het vereiste aantal piraten nodig. Dit krijg je voor elkaar door een piratenfiche op een stapel met andere piraten te leggen en deze stapel aldus te claimen. Na een aanval krijgen de spelers hun piraten weer terug. Als drie van jouw piraten in door medespelers gecontroleerde stapels zitten, kun je een aanval afdwingen door te muiten. Uiteraard verlangen de piraten een beloning van de kapitein. Het loon wordt bepaald door de waarde van de desbetreffende piraten (het loon van de "?"-piraat wisselt per schip). Als het totale loon hoger is dan de waarde van de buit, moet de kapitein het verschil uit eigen zak betalen. Dit kost hem per saldo winstpunten. Naast de buit in geld worden per schip ook nog 1 of 2 goederenfiches verdeeld. De kapitein heeft de eerste keuze. Bij de eindtelling krijgen de spelers winstpunten voor hun geld en voor meerderheden per goederensoort.

Aton Auteur: Gimmler

release: maart 2006

Een nieuw spel voor twee spelers in de "kleine reeks". De spelers proberen als hogepriesters de beide goden Aton en Amun te behagen. Met hun actiekaarten proberen de spelers de beste plaatsen in de tempels in te nemen. De kaarten bepalen de speelvolgorde, in welke tempels je acties kunt uitvoeren en leveren soms extra punten op. De spelers hebben een gelijke set kaarten. Het is dus zaak om de juiste kaart op het juiste moment te spelen. 

Alhambra uitbreiding 4 Auteur: Henn

release: maart 2006

Die Schatzkammer des Kalifen is een doosje met vier nieuwe uitbreidingen voor Alhambra. De schatkamer brengt schatten in het spel, die winstpunten opleveren als ze in de juiste gebouwen worden geplaatst. De bouwmeesterkaarten hebben een dubbele functie: het gratis verbouwen van jouw speelveld of extra geld. De bazaar brengt een nieuw gebouw in het spel, die bij de eindtelling veel winstpunten kan opleveren als deze naast de juiste gebouwsoorten wordt gebouwd. De aanvallers kosten je winstpunten, tenzij je ze met stadsmuren op de juiste plek weet tegen te houden.

Timbuktu Auteur: Henn

release: okt 2005

Een heruitgave van het gelijknamige deductiespel van Dirk Henn, dat in 1993 werd uitgegeven door zijn eigen bedrijfje db-Spiele. De 3-5 spelers proberen een karavaan met waardevolle goederen in Timbuktu af te leveren, maar worden ondertussen belaagd door rovers. Het centrale speelbord toont de karavaanroute. Iedere speler beschikt verder over een eigen bordje met 8 kamelen, waarop de meegevoerde goederen worden bewaard. De tocht kent verschillende etappes, die steeds eindigen in een oase. Elke oase bestaat uit vijf rustplaatsen met elk vijf velden. Aan het begin van een etappe krijgt iedere speler een setje diefstalkaarten. Bij minder dan 5 spelers zijn er 1 of 2 neutrale setjes diefstalkaarten. Zo'n setje bepaalt welke goederensoort op het aangegeven veld van de afgebeelde rustplaats wordt gestolen. Aan het begin van een etappe weet je dus op welk veld je in ieder geval niet wilt eindigen. Tijdens de etappe worden de setjes doorgegeven, als een kameel op een zogenaamd ruilveld eindigt. Hierdoor krijgen de spelers meer informatie. Door het uitspelen van een gedekte kameelkaart beslis je elke beurt welke kameel je wilt verplaatsen. Naar sommige rustplaatsen kun je gratis bewegen, voor andere rustplaatsen moet je een goed inleveren. Een etappe eindigt wanneer alle kamelen in de oase zijn aangekomen. Dan worden de setjes diefstalkaarten afgewikkeld. Na de laatste etappe krijg je winstpunten voor overgebleven goederen. De hoeveelheid gestolen en ingeleverde goederenfiches bepaalt hoeveel punten de overgebleven goederen waard zijn.

Aqua Romana Auteur: Schlegel

release: okt 2005

Het speelbord toont een Romeins tafereeltje, waarop de 2-4 spelers aquaducten bouwen. Iedere speler begint met een starttegel met 3-4 arbeiders. Rond het bord worden meerdere bouwmeesters geplaatst, die verantwoordelijk zijn voor bepaalde tegelsoorten (bocht, dubbele bocht, rechte lijn, brug of joker). De actieve speler kiest een arbeider en de gewenste bouwmeester. Deze bouwmeester moet in een rechte lijn in het blikveld van de arbeider staan. De bouwmeester geeft aan welke tegelsoort je mag aanleggen. Met deze tegel verleng je jouw aquaduct. Je mag geen verbinding met andere aquaducten maken, maar je mag ze wel de pas afsnijden. Na het verlengen wandelt de desbetreffende arbeider naar het nieuwe einde van zijn aquaduct. De ingehuurde bouwmeester wandelt naar het eerstvolgende vrije veld aan de rand van het bord. Als geen van jouw arbeiders een bouwmeester in zicht heeft, kun je geen tegel aanleggen en moet je een willekeurige bouwmeester verplaatsen. Na het aanleggen van een tegel controleer je of een of meer aquaducten zijn voltooid. Dit is het geval als een aquaduct niet kan worden verlengd. Als je in jouw beurt geen eigen aquaduct kon voltooien, mag je alsnog vrijwillig een eigen aquaduct voltooien. Het aantal tegels van een voltooid aquaduct bepaalt hoeveel winstpunten deze oplevert. Elke tegel is 1 punt waard, een tweemaal bezochte tegel 2 punten. De arbeider wordt op het juiste veld van het scorespoor geplaatst. Als dit veld reeds bezet is, zet je hem op het eerstvolgende vrije lagere veld. Voor de eerste vijf afgesloten aquaducten komt er een extra bouwmeester in het spel. Een van deze bouwmeesters is een joker, waarmee je alle tegelsoorten kunt gebruiken. Aan het einde van het spel worden eerst alle onvoltooide aquaducten geteld. Daarna volgt een eindtelling, waarbij de drie arbeiders op de hoogste scorevelden 4, 3 en 2 bonuspunten krijgen.

Raubritter Auteur: Dorn

release: okt 2005

De 2-4 spelers bouwen gezamenlijk aan een landschap met dorpen en steden. Gaandeweg worden ook burchten gebouwd, die als uitvalsbasis voor de ridders dienen. Met deze ridders probeer je de macht over de dorpen en steden te grijpen. Iedere speler beschikt over een eigen stapel met 24 gebiedstegels, die per lettercode (A t/m E) zijn geschud. Daarnaast heeft iedere speler 30 houten fiches, zijn ridders. Je begint het spel met 1 burcht en een willekeurige andere A-tegel. De 2 overige A-tegels worden gebruikt voor de startopstelling. De actieve speler moet 1-3 tegels aanleggen. Na het aanleggen van elke tegel trek je meteen een nieuwe. Als je een burcht aanlegt, mag je max. vijf ridderfiches op deze burcht plaatsen. Vervolgens bewegen deze ridders in een rechte lijn naar de volgende tegels, waarbij er steeds een of meer ridders worden achtergelaten. Alleen de watertegel is niet begaanbaar. Als er al andere ridders op een tegel liggen, worden de nieuwe ridders hier bovenop gezet. Als alle tegels zijn aangelegd, volgt de puntentelling. De eigenaar van de bovenste ridder krijgt de winstpunten van een tegel: 1 voor een burcht, 2 voor een dorp en 3 voor een stad. Bij dit luchtige tactische spelletje kan enig gevoel voor timing geen kwaad.

Architekton Auteur: Schacht

release: mei 2005

Een legspel voor twee spelers. Dit spel speelt zich af in Athene tijdens de klassieke oudheid. Het speelveld bestaat uit landschapstegels in vier soorten en uit bouwtegels, waarvan de randen op bepaalde landschappen aansluiten. Aan het begin worden twee willekeurige landschapstegels klaargelegd. De actieve speler mag twee tegels aanleggen, die hij kiest uit drie openliggende landschaps- en drie open bouwtegels. Landschapstegels mogen niet aan elkaar grenzen, hetzelfde geldt voor bouwtegels. Een nieuwe tegel moet aan minstens één kant passend worden aangelegd. Als je een bouwtegel legt, plaats je er een van jouw gebouwen op. Een gebouw wordt geteld zodra het door vier landschapstegels is omgeven. Als alle naburige landschappen passend zijn, krijg je een winstpunt. Elke “foute” landsoort levert een minpunt op. Je kunt één minpunt voorkomen, door jouw huis te slopen. Als je door listig aanleggen van jouw tegenstander op een negatief puntentotaal uitkomt, heb je het spel meteen verloren. Aan het einde van het spel krijg je bonuspunten voor de grootste groep van diagonaal verbonden huizen. Architekton is een bewerkte heruitgave van het legspel Contra, dat in 2001 door Spiele aus Timbuktu werd uitgegeven.

Rattenscharf Auteur: Schacht

release: mei 2005

Dit spel voor twee spelers is een bewerking van Dschunke das Legespiel, dat je tot voor kort gratis kon downloaden op de Spiele aus Timbuktu website. Twee handelaren in specerijen delen noodgedwongen een pakhuis, waar ze hun kratten met goederen moeten opslaan. Je verdient winstpunten door het vormen van groepen van gelijke goederen. Op sommige tegels zijn ratten afgebeeld. Als er aan het einde van jouw beurt drie ratten van jouw kleur zichtbaar zijn, heb je meteen verloren. Het is dus van belang dat je deze knaagdieren tijdig bedekt met andere tegels. En uiteraard probeer je bij het stapelen de ratten in de andere kleur zo neer te leggen, dat jouw tegenstander ze moeilijk kan afdekken.

Turbo Taxi Auteur: Friese

release: mei 2005

Dit spel voor 2-4 spelers is een bewerking van het leg- annex puzzelspel Flickwerk, dat in 2000 bij 2F-Spiele is verschenen. Op tafel ligt een lege stadsplattegrond met 9 velden. Aan de rand worden het begin- en eindpunt van twee taxiroutes aangegeven met houten speelstukken. Vervolgens wordt een starttegel op het middelste veld gelegd. Iedere speler beschikt over 12 tegels met wegen. Het is de bedoeling om met 9 van jouw tegels zo snel mogelijk een geldige stadsplattegrond te vormen. Alleen de centrale tegel staat vast, de rest bepaal jezelf. Je moet jouw tegels passend aanleggen, wegen mogen alleen bij het begin- en eindpunt van een route naar "buiten" wijzen en beide taxis moeten hun route kunnen voltooien. Als je deze puzzel als eerste oplost, ontvang je een winstpunt. Na 12 puzzels staat de winnaar vast. Dit leuke en vlotte puzzelspel is een aanrader voor liefhebbers van "Rush Hour-achtigen". Sinds juli 2005 is ook een Nederlandstalige versie verkrijgbaar.

Revolte in Rom Auteur: Feld

release: mei 2005

Een spel voor twee spelers. Rome is in opstand, de Senaat en de Praetoriaanse Garde zijn in een onderlinge strijd verwikkeld. Vele wegen voeren naar de overwinning. Het speelveld bestaat uit acht actieschijven. Zes van deze schijven tonen de ogen van een dobbelsteen. Aan deze schijven wijs je speelkaarten toe. Deze kaarten hebben speciale eigenschappen, die je kunt activeren met de juiste dobbelsteenworp. Elke ronde gooi je namelijk drie "actiestenen", die je aan de juiste actieschijf kunt toewijzen. Aan de laatste twee actieschijven kun je altijd een dobbelsteen toewijzen. Bij de ene schijf mag je 1-6 nieuwe kaarten trekken (en er 1 houden). Bij de andere schijf ontvang je 1-6 geldstukken. Dit geld heb je nodig om speelkaarten uit te spelen. Deze speelkaarten zijn de basis van het speelplezier. Hiermee kun je bijv. winstpunten verzamelen (c.q. stelen van de tegenstander) of kaarten van de tegenstander aanvallen. Het spel eindigt als een speler zijn winstpunten kwijt is of de voorraad winstpuntenfiches is uitgeput.

Das Gold der Inka Auteur: Lieske

release: mei 2005

Een spel voor 2-4 spelers. Vier avonturiers zijn op jacht naar kostbare schatten. Om de buit te kunnen bemachtigen en vervolgens in veiligheid te brengen, beweeg je door een gevaarlijke tempel, een doolhof met ruitvormige tegels. Deze tegels moet je op een listige wijze verplaatsen. Niet alleen om jouw eigen route te vereenvoudigen, maar ook om de medespelers te hinderen met muren en slangen. Muren zijn uiteraard hindernissen, het passeren van een slang kost een extra actiepunt.

Mac Robber Auteur: Burkert

release: maart 2005

Dit bordspel voor 3-5 spelers speelt zich af in de Schotse hooglanden. De actieve speler mag in zijn beurt zijn gebied cultiveren en vervolgens een robbertje vechten. Voor de cultivering trek je zes blokjes uit een buidel. Deze blokjes bepalen jouw actiemogelijkheden. Je mag vier van deze blokjes gebruiken voor maximaal twee acties. Groene blokjes versterken de religieuze invloed, gele blokjes leveren meer handkaarten op, blauwe blokjes helpen in de strijd (als doedelzakspeler) of stellen je in staat om blokjes van een medespeler te stelen (als bard) en rode blokjes staan voor veeteelt. Bij een gevecht speel je in drie stappen speelkaarten met een waarde van 1-4 uit, waarbij de waarde van een kaart met 1 punt wordt verhoogd door een blauwe doedelzakspeler in te leveren. Wie twee stappen van een gevecht wint, is de winnaar van het gehele gevecht. Dit levert je winstpunten op en de verliezer moet soms een blokje afgeven. Na elke volledige speelronde worden winstpunten voor verschillende categorieën toegekend, soms afhankelijk van meerderheden, dan weer op basis van het aantal blokjes dat men bezit. Als een speler een bepaald aantal winstpunten heeft gehaald, wordt aan het einde van elke ronde een gebiedstegel omgedraaid. Het getal op deze tegel luidt het einde van het spel in, als een speler minstens zoveel winstpunten heeft verzameld.

Alhambra uitbreiding 3 Auteurs: Henn & Panning

release: maart 2005

Die Stunde der Diebe is de derde uitbreiding voor Alhambra, het Spiel des Jahres van 2003. Ook deze set bevat vier varianten: met een dief mag je buiten de speelvolgorde een geldkaart nemen; met de muren kun je gaten in de stadsmuur sluiten; met het wisselgeld krijg je geld terug als je teveel betaalt; handelaren leveren bonuspunten op als je de juiste tegels bouwt.

Die Gärten der Alhambra  Auteur: Henn

release: okt 2004

Dit bordspel voor 2-4 spelers is een bewerkte heruitgave van Carat, dat in 1998 bij Queen Games is verschenen. De vierkante velden op het spelbord worden gevuld met huizenfiches met een waarde van 1-5 punten. Op de tussenliggende achtzijdige velden worden in de loop van het spel tuintegels geplaatst. Een nieuwe tuintegel wordt altijd naast een andere geplaatst. Zodra een gebouw door tuinen is omringd, vindt een telling plaats. Aan elke kant van een tuintegel zijn 1-6 bomen in de kleuren van de spelers afgebeeld. De speler met de meeste bomen naast het zojuist omringde gebouw krijgt winstpunten: de waarde van het gebouw, vermenigvuldigd met het aantal boomsoorten op de naburige tuintegels. Als meerdere spelers de meeste bomen bezitten, gaan de punten naar de eerstvolgende speler. Als de tuin volledig is gevuld, wint de speler met de meeste punten. Dit is een alleraardigst legspel, maar het heeft helemaal niets met Alhambra te maken.

Alhambra uitbreiding 2 Auteurs: Henn & Panning

release: okt 2004

Die Tore der Stadt is de tweede uitbreiding voor Alhambra, het Spiel des Jahres van 2003. Ook deze set bevat vier varianten: Die Tore der Stadt (een stadspoort maakt het bouwen "achter" de stadsmuur mogelijk), Die Feldlager (deze tegels geven bonuspunten voor naburige gebouwen in een rechte lijn), Die Charaktere (karakterkaarten die leuke extraatjes opleveren) en Die Diamanten (deze nieuwe geldsoort werkt als een joker).

Flandern 1302 Auteur: Panning

release: okt 2004

Flandern 1302 -  Die Macht der Zünfte is een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler bestuurt een gilde en strijdt om de macht in zes steden. Er wordt gespeeld met actiekaarten, die de spelers tegelijkertijd kiezen. De steden worden gaandeweg met de stadswijken van de gilden en van de kerk gevuld. Als alle bouwplaatsen van een stad zijn bezet, dan vindt daar een telling plaats. Daarbij draait het om meerderheden en winstpunten. De spelmechanismen maken het mogelijk om verschillende strategieën te kiezen en daarbij de medespelers flink dwars te zitten. Het spel bevat speciale regels voor twee spelers, waardoor het ook dan goed voor de dag komt.

Indus Auteur: Panning 

release: voorjaar 2004

Een bordspel voor 2-4 spelers. Op een variabel speelveld is een archeologische vindplaats afgebeeld. Het speelveld bevat gebouwen, kanalen, grafplaatsen en wegen. De spelers beschikken over een lading speelfiguren (arbeiders, assistenten en archeologen), waarmee de opgraving wordt uitgevoerd. Om een speelfiguur te verplaatsen gooi je een dobbelsteen. Als de worp niet bevalt, mag je overgooien. Dan word je overigens wel verplicht om een bepaalde speelfiguur te verplaatsen. Je verdient winstpunten door voldoende speelfiguren bij voorwerpen c.q. in gebouwen te plaatsen. Speelfiguren zijn overigens niet veilig. Onder bepaalde voorwaarden kun je speelfiguren van een veld verwijderen.

Alhambra uitbreiding Auteurs: Henn & Panning

release: voorjaar 2004

Die Gunst des Wesirs is een uitbreiding voor Alhambra, het Spiel des Jahres van 2003. Deze set bevat vier varianten: Die Gunst des Wesirs (een extra speelbeurt buiten de reguliere volgorde), Die Bauhütten (bonuspunten voor aangrenzende gebouwen van dezelfde kleur), Die bonuskarten (verdubbelen de waarde van gebouwen) en Die Wechselstuben (betalen met twee geldsoorten).

Industria Auteur: Schacht 

release: okt 2003

Een bordspel voor 3-4 spelers. Het spel is verdeeld in vijf periodes, met hun specifieke industrieën en technologie. Het is een biedspel. De veilingmeester verkoopt een voor een openliggende kaarten en bepaalt zelf de volgorde. De medespelers kunnen één bod uitbrengen of passen. De veilingmeester mag het hoogste bod accepteren en het geld innen. Hij mag de kaart ook zelf houden. In dat geval wordt de volgende speler de nieuwe veilingmeester. Als niemand biedt, moet de veilingmeester de kaart zelf nemen. Aangezien het geld schaars is, is het van belang om je medespelers met een interessante kaart veel geld uit de zak te kloppen. De kaarten bevatten fabrieken, technologieën, grondstoffen en bonusgebouwen. Na de biedfase kun je fabrieken en bonusgebouwen bouwen en nieuwe technologieën ontwikkelen. Hiervoor heb je geld en grondstoffen nodig. Dit levert meteen winstpunten op. Je moet overigens wel tijdig bouwen. Als de nieuwe periode start, ben je te laat en verdien je geen punten. Aan het einde van het spel krijg je extra punten voor bepaalde combinaties van bonusgebouwen en fabrieken.

Lucky Loop Auteurs: Panning & Hartwig  

release: najaar 2003

Een dobbelspel voor 3-6 spelers. De spelers spelen vliegkaarten uit, waarop vliegtuigen bepaalde stunts uitvoeren (looping, dive, roll en turn). Reeksen van drie kaarten bepalen welke stuntprogramma’s je moet uitvoeren. Vervolgens moet je met zes dobbelstenen in drie stappen de op deze drie kaarten aangegeven waardes evenaren of overtreffen. De eerste twee obstakels neem je met drie dobbelstenen, waarbij je de gebruikte stenen op de desbetreffende kaartjes legt. De derde hindernis moet je met de resterende stenen nemen. Als je het programma voltooit, ontvang je winstpunten. Tussen de bedrijven door kun je bonusfiches verdienen, die een virtuele dobbelsteen of het recht op overgooien opleveren. Als je vier programma’s hebt voltooid, moet je een afsluitende vliegshow opvoeren. Deze bestaat uit 3-6 vliegkaarten met een totale waarde van 25 of meer punten, die je met de zes dobbelstenen moet overtreffen. Als jouw vliegshow slaagt, mag je het resultaat van jouw slechtste programma vervangen door het resultaat van de vliegshow.

Alhambra Auteur: Henn 

release: voorjaar 2003

Dit bordspel voor 3-6 spelers is een bewerking van het bordspel Al Capone van db-Spiele, dat later als Stimmt So! al een keer door Queen Games is uitgegeven. Iedere speler bouwt een eigen stad, met wijken in verschillende kleuren. Elke ronde worden vier wijken aangeboden. De wijktegel geeft de kostprijs aan. Elke wijk moet met een andere geldsoort worden betaald. Er zijn daarom vier verschillende soorten geldkaarten in omloop. Tijdens je beurt heb je de keuze uit drie acties: één of meer openliggende geldkaarten nemen, een wijktegel kopen of je stad reorganiseren. Als je een wijktegel met gepast geld betaalt, mag je een extra beurt uitvoeren. Je moet een wijktegel conform de bouwregels aanleggen. Hierdoor moeten bijv. stadsmuren aan stadsmuren grenzen. Driemaal tijdens het spel worden punten toegekend (tweemaal door een tellingkaart in de stapel geldkaarten, de laatste maal door uitputting van de voorraad wijktegels). Dan krijg je punten voor meerderheden in de verschillende wijksoorten en voor de lengte van de stadsmuur. Meer informatie: recensies.

Krone & Schwert Auteur: Wrede 

release: okt 2002

Een bordspel voor 2-5 spelers. Het spelbord bestaat uit vijf losse delen, met vierkante en achtzijdige gebieden: grasland, gebergte en bos. Op dit bord nemen de spelers gebieden in hun bezit en bouwen daar burchten, kleine en grote steden en kathedralen. De eerste speler die een stad en een burcht bezit, wordt koning. Dit is een aantrekkelijke baan, omdat de koning met zijn belastinginner winstpunten verdient. Hiermee kweekt de koning wel onrust onder de bevolking, hetgeen later in het spel tot een succesvolle opstand kan leiden. Tijdens zo'n opstand beslissen de spelers in het geheim welke groep zij ondersteunen, koningsgezinden of opstandelingen. Als de opstand slaagt, wordt de koning vervangen. De winnaar van de opstand en zijn bondgenoten ontvangen winstpunten. Aan het einde van het spel krijgt iedereen winstpunten voor zijn gebouwen en eventueel voor grote gebieden. Tijdens het spel beschik je elke beurt over drie actiepunten, waarmee je kunt bouwen, aanvallen, uitbreiden enzovoort. Voor de meeste acties moet je overigens wel de juiste actiekaart uitspelen.

Dschunke Auteur: Schacht 

release: voorjaar 2002

Een bordspel voor 3 of 4 spelers. Het bord toont een blik van bovenaf op een Chinese haven, waar vijf jonken liggen. Het is de bedoeling om veel geld te verdienen met handel. In het eerste deel van het spel voeren de spelers één actie uit: goederen laden, goederen verkopen of goederenkaarten nemen. Je mag alleen ageren op het schip waar een handelaar aanwezig is. Het type handelaar bepaalt welke actie je kunt doen. Deze handelaren bewegen de volgende beurt automatisch naar het volgende schip, zodat je weet waar je in volgende beurten actief kunt zijn. De volgende spelfase bestaat uit het bieden met gedekte goederenkaarten. Elke beurt is een andere marktkaart in het spel. Deze toont vier goederensoorten en de verkoopwaarde van deze goederen. Iedere speler biedt op één soort, zonder te weten waarop de medespelers bieden. Je kunt soms veel verdienen met slechts één kaart of helemaal niets als een medespeler meer heeft geboden. De geboden kaarten ben je in ieder geval kwijt. Deze biedfase gaat door tot er minstens één bod op elke goederensoort is uitgebracht. In deze fase kun je ook speciale kaarten bemachtigen. Die zijn nuttig bij sommige acties, leveren extra acties op of genereren extra geld als je de juiste goederen op de juiste schepen bezit.
(Bron: Michael schacht).

Wallenstein Auteur: Henn 

release: voorjaar 2002

Een strategisch bordspel voor 3-5 spelers. Een spelronde verloopt in vier stappen. In de lente, zomer en herfst voeren de spelers hun acties uit. Ze kunnen nieuwe gebieden veroveren, gebouwen stichten, belasting innen enz. Aan het begin van een seizoen bepalen de spelers in het geheim in welke eigen gebieden ze de acties willen uitvoeren. In elk van deze seizoenen kan ook nog een speciale gebeurtenis optreden. In de winter moet je de graanvoorraden aanspreken. Heb je niet genoeg, komen je burgers in opstand. Aan het einde krijg je winstpunten voor gebieden, losse gebouwen en meerderheden in de verschillende soorten gebouwen. In dit spel wordt gebruik gemaakt van de dobbeltoren uit Im Zeichen des Kreuzes. Bij gevechten en opstanden worden houten blokjes van de betrokken partijen in de toren gemikt. De output van de toren bepaalt de uitkomst van het gevecht, waarbij je soms wordt verrast door nagekomen achterblijvers uit eerdere gevechten.

Freche Frösche Auteur: Panning 

release: voorjaar 2002

Een kinderspel voor 2-6 spelers. Iedereen beschikt over kikkerkaarten met de waarde 1-10. Het is de bedoeling om als eerste je tien kaarten op de voorgeschreven wijze af te leggen. Je moet de kaarten in volgorde afleggen.

Atlantic Star Auteur: Henn 

release: najaar 2001

Dit bordspel voor 2 - 6 spelers is een bewerking van Showmanager (ook Queen Games) c.q. Premiere (db-Spiele). In de nieuwe versie ben je geen impresario meer, die musicals probeert te bezetten met zo mogelijk talentvolle artiesten. Nu draait het spel om het charteren van cruiseschepen en het organiseren van cruises.

Venezia Auteur: Hofstätter 

release: voorjaar 2001

Een bordspel voor 2-4 spelers over territoriale controle in Venetië, met een leuke invulling van dit thema. Elke speler beheert een groep duiven, die elkaar bestrijden om de macht over de stad. Iedereen begint met 12 duiven, maar wil dit aantal z.s.m. vergroten. Dat betekent een nestje bouwen en eieren leggen, maar daarvoor heb je wel voedsel nodig. Voedsel vind je op het San Marco plein, waar toeristen van alles laten slingeren. Helaas vind je daar ook Marcus Eliminato, de duivenjager van de stad. De beweging van je duiven stuur je door het uitspelen van kaarten. De beweging van de toeristen en Marcus wordt door het lot bepaald. De ontmoeting met toeristen levert een of twee jongen op. Je verdient winstpunten met de meerderheid in een wijk. Door op de juiste plek te landen, kun je ook actiekaarten verdienen. Let op! De wijk waar de duivenplaag het grootst is, wordt schoongeveegd door Marcus Eliminato. 

Pangea Auteur: Burkert 

release: voorjaar 2001

Die Magier von Pangea is een bordspel voor 2-4 spelers. Het thema draait om magiërs, magische amuletten en toverspreuken (Harry Potter laat zich groeten?). Het bord bestaat uit losse landtegels met verschillende terreinsoorten, die in de loop van het spel worden verschoven en daardoor steeds een verrassende samenstelling van het speelveld opleveren. Door handel met andere volken (medespeler of neutraal) verzamel je amuletten. Deze amuletten staan je toe toverspreuken te gebruiken. Hiermee kun je o.a. landtegels verplaatsen, waardoor je deze makkelijker met je burgers kunt bereiken. De amuletten zijn tevens nodig om het spel te winnen. Daartoe moet je ze vervoeren naar je thuisbasis, de toren op je startveld. Je kunt je medespelers op verschillende manieren dwarszitten, o.a. door overbevolking en door het verschuiven van tegels.

Im Zeichen des Kreuzes Auteurs: Hofstätter & Hugelmann

release: voorjaar 2001

Een strategisch bordspel over de kruistochten voor 2-5 spelers. Het is uiteindelijk de bedoeling om Jeruzalem te bevrijden. De beweging wordt gestuurd door kaarten, die corresponderen met de bijpassende terreinsoorten: water, bergen, vlakland. Door het veroveren van steden verzamel je goud. In christelijke steden kun je nieuwe troepen werven of de moraal verbeteren. Als je moraal te laag is, kun je Jeruzalem niet veroveren en mag je minder kaarten trekken. Moraal kun je op allerlei manieren verliezen. Het gevechtssysteem is op een originele manier uitgevoerd. Het spel bevat een toren waarin je de kleine houten eenheden laat vallen. Het binnenwerk van de toren bestaat uit etages, waardoor sommige eenheden blijven hangen. Deze kunnen later in het spel alsnog naar buiten rollen en dan voor verrassingen zorgen. Een gevecht wordt gewonnen door degene die het beste uit de toren komt rollen.

Hexenrennen Auteur: Panning

release: voorjaar 2001

2-4 spelers bouwen een parcours van losse tegels. Iedere speler beschikt over een identieke set tegels, die hij tactisch verdeelt over drie stapels: de etappes. De dobbelsteen bepaalt de beweging. De tegel waarop je landt, wordt omgedraaid en bepaalt wat er vervolgens gebeurt. Heeft de tegel jouw kleur, krijg je een extra worp. Betreft het een speciale tegel van een speler, dan mag deze een actiekaart uitspelen. Daarmee kan hij zijn eigen heksen bevoordelen of de medespelers dwarszitten. Naarmate het parcours bekender wordt, kun je allerlei leuke zetten plannen. Een etappe is afgelopen zodra drie heksen van dezelfde kleur hetzelfde finishveld bezetten.

Danger Auteurs: Löpmann & Wetter

release: voorjaar 2001

Een kaartspel voor 3-5 spelers. Trek een kaart, leg een kaart. Je verzamelt reeksen kaarten en wilt hiermee zoveel mogelijk punten verdienen. Als je in een kleur de grens van 15 punten overschrijdt, telt deze kleur echter niet meer mee. Het is toegestaan om een van je kleuren te blokkeren door een kaart dwars te leggen. Dan hoef je latere kaarten van deze kleur niet aan te leggen, maar gaan deze kaarten naar de aflegstapel (en mag de volgende speler ze eventueel gebruiken!). Je mag overigens niet blokkeren in de kleuren waarin jij minder punten dan je medespelers bezit.

Don

Auteur: Schacht

release: voorjaar 2001

Een kaartspel over macht en invloed in Chicago voor 3 - 6 spelers. De beste wijken van Chicago worden geveild. De opbrengst van de veiling gaat niet naar een "bank", maar naar je medespelers. Afhankelijk van welke wijken men controleert, ontvangt men een meer of minder groot aandeel in de opbrengst. Het geld is echter niet heilig, aan het einde van de rit is alleen de juiste samenstelling van je wijken van belang. Het spelmateriaal bestaat uit 30 kaarten en 72 chips, het spel duurt ongeveer 30 minuten.

Lift Off

Auteur: Casasola Merkle

release: najaar 2000

Een kaartspel voor 2-4 spelers dat is verpakt in een vreselijk onhandig doosje, dat steeds uit elkaar valt als je de deksel oppakt. Iedere speler heeft een eigen identieke set kaarten. De spelers draaien hun stapel om en leggen in een rap tempo kaarten aan de reeds op tafel liggende planeetkaarten, schuiven kaarten onderop hun eigen stapel of leggen kaarten af. De spelers handelen tegelijkertijd. Als een speler geen kaarten meer heeft, wordt de ronde meteen beëindigd. Om punten te verdienen, moet je de juiste kaarten bij de passende planeten leggen. Omdat je snel moet handelen, heb je niet de tijd om alles tot in detail te plannen.


Nieuws > Releases > Queen > Archief


Top