Spellen > Recensies > Het snelle Kaartspel

Kolonisten van Catan
Het snelle Kaartspel

Erwin - 2011


Klaus Teuber’s succesvolle bordspel De Kolonisten van Catan staat aan de basis van een indrukwekkende reeks uitbreidingen, varianten, heruitgaven en verwante spellen. Na het eenvoudige dobbelspelletje uit 2007 verwachtte ik geen grote verrassingen meer. Wat schetst mijn verbazing, in 2011 duikt er plotsklaps een nieuw kaartspelsysteem op. Dit kaartspel leunt op spelmechanismen uit het beroemde bordspel, maar kan goed op eigen benen staan. De titel van dit nieuwe spel bekt niet helemaal lekker. ‘De Kolonisten van Catan - Het snelle Kaartspel’ staat garant voor een verstuikte tong. Ach ja, ze moesten iets aparts verzinnen, omdat het Catan tweepersoonsspel ooit tot kaartspel is uitgeroepen.

Het spelmateriaal bestaat uit 67 grondstofkaarten in de vijf bekende soorten. Daarnaast zijn er 38 bouwkaarten: 9 straten, 5 ridders, 15 dorpen (met een stad op de achterzijde) en 9 stadsuitbreidingen. De hoeveelheid daadwerkelijk beschikbare bouwkaarten hangt overigens af van het aantal spelers. De schaarste wordt hier mooi geschaald. De bouwkaarten liggen in stapels per soort midden op tafel. Daarnaast ligt een trekstapel vol grondstoffen, waarvan er vijf open als ruilmarkt worden klaargelegd. Naast deze voorraad ligt nog een richtingkaart, die bepaalt in welke richting de spelers hun buren bestelen. Iedere speler begint het spel met een straat (A-zijde boven), een dorp, drie grondstoffen en een overzichtskaartje met de bouwkosten.

De actieve speler voert in de aangegeven volgorde drie acties uit: grondstofkaarten ruilen, bouwkaarten bouwen en grondstofkaarten trekken. Daarna is de volgende speler in klokrichting aan de beurt.

Als je geen straten bezit, mag je aan het begin van jouw beurt één grondstof afleggen en vervolgens één grondstof van de stapel trekken. Als je één of meer A-straten bezit, mag je één of meer grondstoffen ruilen met de stapel, de open markt of een medespeler. In het laatste geval trek je blind een grondstof uit de hand van een medespeler en geef je hem een grondstof terug. Laatstgenoemde optie is helemaal leuk met de stadsuitbreiding ‘bibliotheek’. Dan mag je namelijk de kaarthand van jouw slachtoffer bekijken en een kaart kiezen.

Met de tweede actie kun je tegen betaling van de vereiste grondstoffen één of meer verschillende bouwkaarten bouwen. Je mag daarbij drie gelijke grondstofkaartjes als een joker inzetten. De gebouwde kaarten leg je open voor je neer.

Straten en ridders hebben twee verschillende zijden: de A-zijde levert een bonus op, de B-zijde is 1 winstpunt waard. Je moet jouw straten en ridders afwisselend met de A-zijde of de B-zijde naar boven bouwen. Als de algemene voorraad is uitgeput, pak je een gekochte ridder of straat gewoon van de volgende speler af. De eerder genoemde richtingkaart geeft aan in welke richting je moet stelen. Deze steelrichting kan later o.a. wijzigen als iemand een dorp bouwt.

Een nieuw dorp is 1 winstpunt waard. De voorraad dorpen is beperkt (op = op). Het is zaak tijdig toe te slaan. Je kunt een dorp later uitbouwen tot een stad, die 2 winstpunten waard is. De bouw van een stad activeert bovendien een gebeurtenis. Bij een roofoverval moet iedereen zijn handkaarten verminderen tot 7 grondstoffen; bij een marktdag worden de grondstoffen op de markt vervangen. Een stad kun je opwaarderen met een stadsuitbreiding. Deze stadsuitbreidingen zijn 3 of 4 winstpunten waard en leveren meestal een leuke bonus op. Je kunt bijv. straten of een ridder beschermen tegen stelende medespelers, onder bepaalde voorwaarden één grondstof stelen of elke beurt één grondstof gebruiken als joker.

Als derde actie trek je twee grondstoffen van de gedekte stapel. Elke ridder met de A-zijde boven levert één extra grondstof op. Zorg ervoor dat je minstens een ridder bezit!

Het spel is afgelopen zodra een speler 10 winstpunten heeft verzameld. Hij is de winnaar.

Ten slotte

Klaus Teuber heeft een alleraardigst kaartspel aan de Catanfamilie toegevoegd. Door het bekende regelfundament heb je zo door wat de bedoeling is. Maar dankzij de aanpassingen en de extraatjes heb je toch niet het idee dat je meer van hetzelfde zit te spelen. Echte grondstoffenhandelaren zullen hun deals met schapen, graan en de rest van het spul missen, maar ze krijgen er de plagerige interactie van een afgedwongen ruil voor terug. Wegen, ridders en sommige stadsuitbreidingen zorgen voor nog meer plaagstootjes, waardoor dit kleine spel een mooie portie interactie op tafel legt. Uiteraard heb je geluk nodig bij het verzamelen van grondstoffen, maar ik heb dit gelukselement niet als hinderlijk ervaren. Wat speelduur betreft doet het snelle kaartspel zijn naam eer aan. De illustraties zijn van de hand van Michael Menzel, dan weet je bij voorbaat dat het goed zit. Het spel is geschikt voor 2-4 spelers en werkt goed met alle aantallen. Als je een tweede exemplaar koopt, kun je een vijfde en zesde speler toevoegen. Laatstgenoemde mogelijkheid heb ik niet getest.

Dit snelle kaartspel is een aanrader voor hardcore Catanfans, maar ook voor andere liefhebbers van bouwen, plagen en een korte speelduur.

Titel: Kolonisten  - Het snelle Kaartspel
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 10


Spellen > Recensies >
Het snelle Kaartspel


Top