Spellen > Recensies > Kolonisten Dobbelspel

Kolonisten Dobbelspel

Erwin - sept 2007


Ik hoef op deze plek niemand uit te leggen wat De Kolonisten van Catan is. Ik neem aan dat iedereen met een beetje belangstelling voor spelletjes deze moderne klassieker op tafel heeft gehad. Het bordspel uit 1995 (in Nederland 1998) heeft in de loop der jaren tientallen uitbreidingen, varianten en andere nazaten opgeleverd. In 2007 was het tijd voor een nieuw zijspoor: een luchtig dobbelspelletje, dat je ook alleen kunt spelen. Dit spel is in 2008 ook in Nederland uitgebracht. Een toegankelijk dobbelspel is een mooie manier om de tiende verjaardag van het Nederlandse Catan met een groter publiek te vieren.

Het spelmateriaal van dit dobbelspel bestaat uit een setje zeszijdige dobbelstenen, een blokje met speelvelden en de spelregels. Je moet zelf voor een potlood of een pen zorgen. Op de zes zijden van een dobbelsteen is wol, graan, leem, erts, hout en goud (de joker) afgebeeld. Op elk speelveld vind je het eiland Catan, met symbolen voor wegen, dorpen, steden en ridders.

Het is de bedoeling om in 15 beurten zoveel mogelijk wegen, dorpen, steden en/of ridders op jouw eigen speelveld te bouwen. Gebouwde zaken markeer je daar met een potlood. Bouwen kost grondstoffen. Deze grondstoffen worden met de 6 dobbelstenen gegooid. Zodra je iets hebt gebouwd, verdien je het afgebeelde aantal winstpunten. Wie aan het einde de meeste punten bezit, is de winnaar.

De actieve speler mag maximaal drie keer dobbelen. Na elke worp mag je stenen apart leggen. Als je tevreden bent, of driemaal hebt gegooid, bouw je met de gegooide grondstoffen en noteer je verdiende winstpunten op jouw scorespoor. Voor het bouwen mag je setjes van twee goudstukken omruilen voor één andere grondstofsoort. Het bouwkostenoverzicht op jouw speelveld toont welke grondstoffen je nodig hebt om iets te bouwen. Voor een ridder heb je bijv. 1 erts, 1 wol en 1 graan nodig. Het is mogelijk om in één beurt meerdere zaken te bouwen, die je overigens wel in de juiste volgorde moet bouwen (je kunt bijv. niet meteen met de beste stad beginnen). Als je tijdens jouw beurt niets hebt gebouwd, moet je een kruis op jouw scorespoor invullen.

Tijdens het spel mag je eerder gebouwde ridders als joker inzetten. Kies een gebouwde ridder, zet een kruis door zijn symbool en draai een dobbelsteen naar de grondstofsoort van de gekozen ridder.

Als iedere speler 15 beurten heeft gespeeld, is het spel voorbij. De spelers tellen hun punten op en trekken 2 strafpunten af voor elk kruis. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Ten slotte

Je kunt dit dobbelspelletje omschrijven als een mix van Kolonisten en Yahtzee. Je mist hier de interactie van het Kolonisten bordspel (handelen en de rover), maar je krijgt er luchtig dobbelplezier voor terug. Door de afwezigheid van interactie speel ik dit dobbelspelletje het liefst met twee spelers. Dit spel is uiteraard niet gemaakt voor de verwende veelspeler, maar is bedoeld voor een veel groter publiek. Met dit dobbelspelletje kun je werkelijk iedereen naar de speeltafel lokken, om ze vervolgens lekker te maken voor de speelwereld van Catan. De Kolonisten van Catan werd al gezien als een poort naar het grote publiek. Met dit spel gaan de deuren van deze poort helemaal open.

Voor de liefhebbers van het bordspel heeft Klaus Teuber een variant bedacht, die minder van de bekende spelmechanismen afwijkt. Op de Duitse website Siedeln vind je nog meer varianten, die onder meer interactie aan het spel toevoegen.

Titel: Kolonisten Dobbelspel
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Kosmos / 999 Games
Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: ong. 15-30 minuten
Prijs: ong. € 9


Spellen > Recensies >
Kolonisten Dobbelspel


Top